Önbizalom

Úgy éled a mindennapjaidat, hogy folyamatosan összeszorított foggal próbálsz megfelelni mindenkinek? Legyen az a főnököd, a családod vagy a barátaid? Közben pedig nem érzed magad boldognak?

Jobb, ha átgondolsz néhány dolgot, s egy kicsit önző tudsz lenni a magad boldogsága érdekében, főleg akkor, ha csak Te alkalmazkodsz másokhoz, mások viszont csak elvárnak tőled dolgokat.
Ez egy olyan állapot, ami nem fog feltölteni energiával és soha nem fog mosolyt csalni az arcodra.
Helyette inkább építsd az önbizalmadat! Legyen mindig „én-időd” magadra.

Merj nemet mondani!

Nehéz a főnöködnek vagy a kollégáidnak megmondani, hogy már nem tudsz több feladatot átvállalni tőlük, nincs több energiád? Pihenni szeretnél, a családod pedig akaratod ellenére programot csinál neked?
Ne gondold azt, hogy ha mindig mindenkinek segítesz, mindenben alkalmazkodsz másokhoz, akkor biztosan szeretni fognak!
Ne gondold, hogy a valóságban ez így van! Akik kihasználnak, azok általában nem azért bízzák rád a feladatukat, mert olyan nagyra becsülnek. Persze a családod szeret téged, de nem szabad azt gondolniuk, hogy te mindig hozzájuk alkalmazkodsz.

Ha úgy érzed, hogy nem tudod teljesíteni a kívánságokat, akkor egyszerűen csak magyarázd el, hogy miért nem tudsz segíteni, helyettük megoldani feladatokat, esetleg miért nem tudsz akaratod ellenére például elmenni kirándulni.

Légy önmagad!

Ne gondold, hogy attól leszel egy társaság elismert tagja, ha fejet hajtasz előttük és semmiről nincs véleményed!
Nincs szükséged több száz barátra, bőven elég egy pár, de azok igaziak legyenek.
Ami még nagyon fontos, hogy vállad fel a saját véleményedet!

Ne hagyd magad érzelmileg manipulálni!

Merj nemet mondani és ne hagyd, hogy bárki a lelkedre hasson érzelmi zsarolással.
Például ha már leszervezett programod van, akkor a barátnőd kérésére se mondd le. Ne dőlj be az „igaz barát megtenné értem” frázisoknak.
Ne aggódj, ha az igazi barátodnak mondasz nemet, akkor nem fog megharagudni rád.

Merj önző lenni magad miatt!

Bár az önzőség nem jó tulajdonság, de néha azért meg kell próbálnod annak lenni a saját boldogságod érdekében. Nem élheted mások életét, a sajátodat kell nap, mint nap túlélned.

Légy inkább tökéletlen!

Ne légy maximalista! Ha hibázol, akkor ne azon agyalj, hogy mit rontottál el, hanem azon, hogy milyen új lehetőségek rejlenek az adott szituációban.

Szeresd önmagadat!

Valószínűleg te is tudod, hogy akkor leszel igazán boldog, ha elengeded a folyamatos megfelelési kényszert, és helyette megtanulsz boldognak lenni.

Légy a párkapcsolatodban is önmagad!

A párkapcsolatodba is, ha hosszútávon akarsz tervezni, akkor mindenképpen őszintének kell lenned saját magaddal. Fontos, hogy nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is oda kell tenned magad az ügy érdekében. Törődj magaddal! Ha kell, akkor cseréld le a ruhatáradat.

Ahogy látod – a teljesség igénye nélkül – számos olyan tulajdonsággal vagy felvértezve, ami segíthet abban, hogy újra duzzadj az önbizalomtól. Hidd el, sokkal sikeresebb tudsz lenni, ha magabiztos és mosolygós vagy.