„Ha jobban megtöltjük élettel az időt, akkor az életnek is több időt adunk.” (Stefan Klein – német fizikus)

Van egy nagyon kedves ismerősöm, Gajáry Erika, aki … HősNő.

Zenészként, tizenpárévvel ezelőtt, amikor még a természetgyógyászat csak tűrt dolog volt nálunk, ő elkezdett vele foglalkozni. Amikor még a távolkeleti gyógymódok kuriózumszámba mentek, azt tanulmányozta. Amikor már minden sarkon természetgyógyászati rendelő volt, ő újra váltott. Tanul, fejlődik, ismét tanul és hihetetlen ismeretanyagát természetességgel és alázattal ajándékozza ügyfeleinek.

„Véletlenül” találtam rá az Interneten. Kislányomnak aftája volt, nagyon csúnya és nagyon fájdalmas. Segített. Ismeretlenül, önzetlenül, azonnal. (A történetünkről itt számoltam be.)

Nos Erikával váltottam levelet a minap, amelyben leírtam neki a terméktapasztalataimat, ő így zárta sorait:

„Ha kapok egy kis időt, szeretnék még sok mindent feltölteni a Waterstar oldalra, és akkor majd ezt is oda lehetne tenni. 🙂 meg sok-sok képet, ami a birtokomban van, stb. 🙁 nincs valami ötleted az idő szaporítására? 🙂 ebben szenvedek hiányt. :-(„

Pedig – gondoltam – ha valakinek nincsenek ilyen gondjai, hát akkor a mindig nett, összeszedett, céltudatos Erikának biztos nincsenek. Tévedtem.

Sokan, egyre többen érezzük úgy, hogy kevés a napi 24 óra. Kevés a szeretteinkre, a céljaink eléréséhez, az otthonteremtéshez. Úgy általában: mindenhez kevés.

Hagyd a dagadt ruhát másra!
Hagyd a dagadt ruhát másra!

Amikor Rita megírta a Hagyd a dagadt ruhát másra női időgazdálkodási könyvet, először is fellélegeztem, hogy ezt már kipipálhatom a listámról. Ezt nekem már nem kell megírni :). Amikor az előző havi könyvajánlónál felvetettem, hogy írok róla, siettem elolvasni. Rita kérte, hogy a havi könyvajánlón kívül, legyek szíves, magánlevélben írjak számára kritikát is. Keményet, erőset, mert csak így tud javítani a munkáján, szüksége lenne rá.

HősNők! Én próbáltam. Igyekeztem. Igyekeztem kemény, tárgyilagos, érzelemmentes maradni, a munkaszobámon kívül felejtve onlánybarátságot és családanyai tiszteletet. De egy nyekenyóka javítási javaslaton kívül többre tőlem nem futotta. Pedig kétszer átolvastam és ki is jegyzeteltem a könyvet.

Az ajánló innentől kimondottan szubjektív lesz.

Nagyon szeretem az olyan könyveket, amelyeket olvasva olyan érzésem van, hogy beszélgetek valakivel. Pontosabban ő beszél, én hallgatok, de olyan közvetlen a hangnem, mint régi barátnők közt szokás. Ott, ahol már semmi sem ciki, ahol túl vagyunk már titkokon, sőt néha néhány ajtócsapkodós összezördülésen is. Ez a könyv olyan.

A Téma… Nem az utcán hever már, hanem itt bent a kanapén vagy a konyhaasztalon. A retikülünkből rántjuk elő a kulcscsomónkkal. A reggeli kávé mellett már ott vár. Előbb szembesülünk vele, mint a napi hírekkel. IDŐHIÁNY.

De valóban olyan kevés az a 24 óra? Valóban nincs arra remény, hogy egy napunkat úgy fejezzük be: ma mindent elvégeztem, amit terveztem, és mégsem vagyok hulla fáradt? Valóban nincs recept rá?

Recept? Rita könyve komplett receptgyűjtemény, amelyből kedvére válogathat minden időzsonglőr nő. (Tudatosan nem háziasszonyt írtam. Higgyétek el, az sem áll sokkal jobban idő dolgában, akinek nincs egy szekérderék gyereke, esetleg párja se! Már csak azért sem, mert a közvélekedés szerint neki semmi dolga, így gyorsan csinálnak neki. Tudom. Éltem egyedül is. A női pályafutását nem három gyerekkel kezdi az ember lánya.)

Az interneten rendelhető, elektronikus formátumú könyveknél, sajnos, gyakori a kellemetlen csodálkozás, hogy: csak ennyi? Nemegyszer óriási sortávokkal és betűméretekkel szedett írásokat neveznek könyvnek. Megnyugtathatlak. Ez valóban könyvméretű információcsomag a maga 196 oldalával, irodalomjegyzékkel és javasolt további olvasnivalókkal.

Hogy építette fel Rita a könyvét? 13 fejezeten keresztül mutatja be azokat a helyzeteket és lehetőségeket, ahol/amivel időt tudsz spórolni. Megmutatja azokat a trükköket, amelyekkel átalakítva mindennapjaidat már a te közreműködésed nélkül is gyarapszik a rendelkezésre álló időkereted. De ezzel nincs vége!

Miért is nem jutunk egyről a kettőre általában? Mert hozzá se fogunk a változtatáshoz. Amit gyarapítunk, az nem a szabadidőnk, hanem a szabadon váltogatható kifogásaink gyűjteménye. Nos ezek felismeréséhez és kezeléséhez is kapunk segítséget a könyvben.

Ismétlés – összefoglalás… Aki tanított/tanult már – s ki nem? – , tudja, milyen fontos. Rita a könyve végén pár mondatban újra átveszi a könyv kulcsgondolatait. Mankót ad a mindennapi használathoz.

by CRDP de Bourgogne
by CRDP de Bourgogne

Mi történik Hófehérkével az esküvő után? Tudja valaki? Erről valahogy a mesék már nem szólnak. Rita könyve, igen. No nem Hófehérke anyaságának rejtett titkaiba avat be, de felkészít arra, mit is tegyünk a hirtelen ránk szakadt szabadsággal, hogy nehogy visszaeső időpazarlók legyünk.

Ennek a könyvnek egyetlen hiányosságot tudok csak felróni. Hogy még nem jelent meg nyomtatásban. Az ilyenfajta olvasnivalót szeretem a polcomon tudni, hogy bármikor beleolvashassak. Ötletet meríthessek.

De ahogy hallom, hamarosan ezt a „hibát” orvosolja a szerző.

Jó idővarázslást kívánok, szeretettel:

Hantos Gyöngyi

http://blog.ladyuser.eu

Ui.: A könyvben szó van a listakészítésről. Magam is gyakorló listagyártó vagyok. De a papíralapú listámon kívül a számítógépemen is alkalmazok cetliket. Nem a monitoromra ragasztva, hanem a Windows Asztalára teszem ki a figyelmeztetéseket. Erről az eszközről cikket is írtam.

Ui.2: A másik időgazdálkodást segítő ingyenes, általam is használt eszköz a Google Calendar. Itt még arra is lehetőséged van, hogy SMS értesítést kérj a teendőidről. Cikk: Ingyenes figyelmeztető SMS a Google Calendartól

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/