Kelj korábban, gyönyörködj a reggelben, és dolgozz

Az idővel való elcsúszás komoly nehézségekhez vezethet. Ezért muszáj úgy beosztanod az idődet, hogy ne stresszben élj, hanem kényelemben érezhesd magad még akkor is, ha nagy feladatokkal kell szembenézned.

 

Hétköznapi hibák

 

Sokszor észrevétlenül úszunk el az idővel a hétköznapokban. Például, nagy hiba – bár nem tűnik annak -, hogy halogatásba kezdünk ahelyett, hogy felszabaduló perceinkben, óráinkban minél hamarabb elkezdenénk a projektjeink megvalósítását. Ugyanis nem tudhatjuk, hogy másnap jön-e közbe valami halaszthatatlan feladat. A halogatás egybeköthető a lustasággal, ami megengedhetetlen, bármilyen munkáról legyen szó. Továbbá, a feladatunkra nem odafigyelés is nagy időgyilkos. Vetted már észre magad azon, hogy gondolataid messze szöktetnek az éppen elvégzendő munkád csinálása elől, akkor is, amikor már benne vagy? Ezen is változtatni kell.

 

  1. Egyszerre csak egy projekten dolgozz!

Először, ha nagy feladatokat kapsz, ne gyűjtsd egybe azokat, sőt, ha lehet, egyszerre csak egyet vállalj! Sok munka felhalmozása jóra nem vezethet. Vesd bele magad a választott projektbe ahelyett, hogy túlságosan előre gondolkodva túl sokat vállalnál be. Ne csapongj a különböző feladatok között!

 

  1. Haladj apránként feladataiddal!

Gazdagodás Receptje Online tanfolyamOszd be, hogy munkád melyik részletét mikor csinálod, haladj sorban velük és fordítsd teljes figyelmedet arra a pontra, amit éppen el kell, hogy végezz. Így nagyobb eséllyel maradsz koncentrált. Nőknek nehezebb egy helyen tartani a figyelmüket, de ez nem azt jelenti, hogy képtelenek fókuszáltak maradni.

 

  1. Használd ki az időnyereséged!

Ha váratlan időnyereséged van, például a buszra vársz, vagy vonatra, ami késik, utazol, vagy felszabadul egy-két órád, azt ne a csevegni vágyó munkatársakkal vagy ismerősökkel töltsd, hanem haladj tovább a munkáddal, vagy tanulnivalóddal! Ne feledd, ha tudod, hogy nagy feladatod van, csakis arra figyelj!

 

  1. Rendelj ételt főzés helyett!

Könnyen lehet, hogy ha bele kell vetned magad a munkába, háttérbe kell szorítanod az otthoni teendőket. Ilyenkor hagyd el a főzést, helyette rendelj ételt, ha van rá lehetőséged. Interneten keresztül csak pár kattintásba telik.

 

  1. Főzz egyszerűen!

Ha mégis rá vagy kényszerülve arra, hogy főzz, egyszerre nagy mennyiséget készíts el, hogy több napig kitartson, és semmiképpen se fogj bele mesterfogások elkészítésébe! Igyekezz minél egyszerűbben, gyorsabban elkészíthető ételeket főzni!

 

  1. Vásárolj egyszerre sokat!

Ahhoz, hogy egyszerre sok ételt tudj elkészíteni, a hozzávalók beszerzését is ahhoz kell igazítanod. Bevásárláskor szintén arra kell figyelni, hogy több napra elegendő élelmiszert vegyél, amilyen sokat csak tudsz! A lényeg, hogy ne állandóan a boltba kelljen rohangálnod amikor éppen nagyon fontos teendők várnak arra, hogy elvégezd őket.

 

  1. Kelj korán!

Sokunk rossz szokása, hogy éjszakáit használja fel arra, hogy véghezvigye feladatait. Ne tedd ezt! Azzal, hogy megvonod magad a szükséges alvástól, a lehető legrosszabb hatást éred el, ugyanis ha kipihened magad, reggel lehetsz a legproduktívabb. Ennek magyarázata az, hogy az agy reggel a legfrissebb. Ezért inkább kelj fel korábban, ha úgy érzed, több időre van szükséged munkához vagy tanuláshoz, mintsem fáradtan kezdd el a napot! Ha szántad már magad éjszakázásra, biztosan tapasztaltad már, hogy álmosan nehezebben haladsz, továbbá ezzel azt csak elveszed a holnap frissességét is, azaz még jobban lelassulsz. Kelj hát korán, nem fogod megbánni!

Kelj korábban, gyönyörködj a reggelben, és dolgozz
Kelj korábban, gyönyörködj a reggelben, és dolgozz hatékonyabban!

 

Ha megfogadod ezeket az egyszerű tanácsokat, rengeteg stressztől és kapkodástól fogsz megszabadulni. Sokkal összeszedettebb leszel, ha jobban gazdálkodsz az időddel. Így könnyebbé, kellemesebbé teszed az életed.