Altató praktikák babákhoz, nappalra és éjszakára

9 hónapig hordod a méhedben, már-már tudod minden rezdülését, együtt keltek, együtt reggeliztek, beszélgetsz hozzá, elképzeled milyen lesz, ha kibújik, persze ő lesz a legkedvesebb, legszebb, legcsöndesebb és legjobban alvó kisbaba.

Sokan, általában első gyermek születésénél, túlmisztifikálják a születendő babát, elképzelik, hogy milyen lesz, és abba a hibába esnek, hogy azt gondolják, az a kis csöppség, mindent úgy fog csinálni, ahogy a szüleinek jó. Miután megszületik, jön a tapasztalati rész, amikor sír és sír és nem tudod miért, mert már átpelenkáztad, megetetted, felöltöztetted, ringattad, énekeltél neki, játszottál vele. Mi lehet a baj? Sokan azt gondolják, hogy valamit rosszul csinálnak. Erről azonban szó sincs. Az első hetekben van, hogy csak úgy sír a kicsi, mert nem tud még mást tenni, ez az egy dolog van, amivel ki tudja fejezni magát.

Ahogy telik az idő, egyre jobban megismeri egymást anya és kisbabája, és egyre inkább felismerik egymás rezdüléseit, egyre kifejezőbb gesztusokat tud tenni a kicsi. Például, ha álmosodik, van olyan gyermek, aki a szemét dörzsölgeti. Ez elég egyértelmű jel, érdemes ilyenkor erre odafigyelni, és egyből letenni a kicsit aludni. Amikor eltévesztjük a jeleket, vagy nem figyelünk oda, előfordulhat, hogy későn fektetjük le a kisbabát és akkor sokkal nehezebben fog álom jönni a szemére. Van néhány altató praktika kisbabáknak, amit ha megfogadunk, megkönnyíthetjük vele mindennapjainkat.

Napközben:

  • Figyeljünk oda arra, hogy nappal kicsit világosabb helyen aludjon, mint éjszaka, nem feltétlenül kell, hogy teljes csend legyen a lakásban, de jó, ha megteremtjük a nyugtató közeget, nem akkor porszívózunk, mikor a kicsi elaludt.
  • A monoton zúgás sokat tud segíteni abban, hogy éles, hirtelen zajokra ne ébredjen ideje korán fel a gyermek, ez lehet például egy szagelszívó. Természetesen ügyelve, hogy ne közvetlen a baba füle mellett szóljon.
  • Tudni kell, hogy a babák alvásában is van olyan fázis, amikor éberebbek és ilyenkor hamar megébredhetnek, nem feltétlenül kell az első nyöszörgésre, sírásra felvenni, mondván, hogy felébredt. Ilyenkor még képes visszaaludni, ha nehezebben megy neki, lehet kis ringatással, nyugtatással segíteni.
  • Vannak olyan csecsemők, akik nehezen alszanak el kiságyban, ilyenkor sokat segít az, ha nem vagyunk merevek, és például babakocsiba próbáljuk elaltatni, ez nem jelenti azt, hogy 18 éves koráig csak babakocsiban fog elaludni.
  • Altató praktikák babákhoz, nappalra és éjszakára
    Altató praktikák babákhoz, nappalra és éjszakára

Éjszaka:

  • Jó, ha élesen elválnak a nap közbeni és éjszakai alvás körülményei, éjszakára lehetőleg teremtsünk meghitt hangulatot, kis éjszakai fénnyel, levendula illattal, csönddel.
  • Jó, ha az esti lefektetésnek meg van a ritmusa, mint ugyanabban az időben fürdés, utána evés, altatás. Illetve, hogy ugyanolyan sorrendben történjenek a dolgok, ezt hívhatjuk esti szeánsznak is.

Gazdagodás Receptje Online tanfolyamSokszor hallhatjuk a bölcs öregek rengeteg jó tanácsát, hogy ugyan már, én porszívóztam a gyerek mellett és akkor is aludt, hagyd csak sírni, attól erősödik a tüdeje. Tudományosan, EEG-vel kimutatható tény, hogy azok agyhullámai, akik zajongásban, fényben, vircsaftban alszanak, sokkal nagyobb kilengéseket mutatnak, mint azoké, akiket megtiszteltek azzal, hogy nyugalomban altatták őket, illetve elalvásuk után nyugalmat teremtettek körülöttük. Az agy álmunkban is érzékeny, nem várhatjuk el egy babától sem, hogy pihentető, fejlődését maximálisan támogató alvásban legyen része, ha légkalapács zúg a füle mellett.

Mindenki látott már elképesztő pózokban elalvó babákat, de vegyük tudomásul: nem az volt életük legpihentetőbb alvása…

Csinálj mindent úgy, ahogy a babádnak és neked is a legjobb, és néha gondold végig, te magad mikor és hogyan alszol legjobban… nos, a gyermekedre is azok fognak vonatkozni.