Ússz gyakrabban - ez az olcsó sport nemcsak a testedet tartja karban, hanem a lelkedet is

A moziban sokszor látjuk, főleg az amerikai filmekben, hogy feszült szituációban egy szereplő előkapja a gyógyszeres dobozt, és néhány tablettát a szájába töm.

Magunk körül ritkábban tapasztaljuk ezt. Lehet, hogy csak azért, mert senki nem szeretné, ha mások is látnák, hogy olyan élete van, amit csak ilyen „segédanyagokkal” tud elviselni.

Pedig, ha őszintén beszélnénk erről, és kiderülhetne, hogy nagyon sokan járunk ebben a cipőben, nincs mit szégyellnünk egymás előtt. Igazából azon kellene inkább elgondolkodnunk – akár magunkban, akár közösen másokkal, – hogy hogyan is lehetne nyugtatók nélkül, természetes módon oldani a feszültséget.

Már hallom is a választ, hogy „Sörrel vagy pálinkával!”, de nem pont erre gondoltam, bár kétségtelenül ősi módszerek. Sajnos, ugyanúgy, ahogy a gyógyszerek, hosszú távú használatuknak káros hatása lehet. Mit válasszunk helyettük?

Teázz!

Ha már az ivásnál tartunk, egy kellemes teázás abszolút megnyugtató lehet. Keressünk olyan teát, ami különleges, ha lehet, ne filteres legyen! Ha drágának is tűnnek a minőségi teakeverékek, nagyon kevés kell belőlük, hogy ízes legyen a forró víz. Jó, ha van kedvenc csészénk, és teázó kuckónk, fotelunk. A munkahelyen elég, ha kimegyünk a levegőre jó idő esetén, és ott isszuk meg a nedűt, hidegebb vagy esős napokon csak bámuljunk ki az ablakon a gőzölgő tea fölött. Késő esti evési rohamokat – amiket szintén a bennünk lévő feszültség okoz, – szintén kiválthatunk egy ilyen szertartással.

Mozogj!

Az egyik legjobb és legegészségesebb feszültségoldó a mozgás. A leghatásosabb, ha olyat választunk, amelyben addig „feszítjük a húrt”, míg le nem izzadunk. Puskás Öcsi a vagonrakodásra esküdött lelki problémák megoldására, de nem feltétlenül kell az ő nyomdokaiba lépni. Népszerű ma a futás, ha valakinek túl erős, szóba jön biciklizés. Gyors gyaloglás, ütemes séta, nordic walking is jó lehet. Főleg egyenetlen terepen garantált az izzadás. Ha szeretünk közösségben mozogni, ha feldob, hogy jó zenére, jó csapatban, táncos formában izzaszthatjuk meg magunkat, akkor kitűnő választás egy ilyen jellegű óra valamelyik fitneszteremben. Érdemes bérletet venni, lehetőleg barátnővel, és inspirálni egymást, hogy menjetek is el, mert a bérlet megvásárlása önmagában nem garantálja az eredményességet.

Ússz gyakrabban - ez az olcsó sport nemcsak a testedet tartja karban, hanem a lelkedet is
Ússz gyakrabban – ez az olcsó sport nemcsak a testedet tartja karban, hanem a lelkedet is

Lélegezz!

Gazdagodás Receptje Online tanfolyamSokat segíthet, ha tudatosan figyelünk a légzésünkre! Egyrészt érdemes megfigyelni, hogy csak felül, „pihegve” lélegzünk, vagy jut levegő lejjebb is a tüdőnkbe. Ha minden második órában megállunk egy kicsit, és iszunk egy pohár vizet – a hidratálás szintén fontos a jólléthez! – akkor ebbe a szünetbe beiktathatjuk, hogy néhány mély lélegzetet vegyünk, megnyújtóztassuk a tagjainkat, észrevegyük és értékeljük a testünket, légzésünket.

Zenélj!

Gyermeki, művészi oldalunknak adjunk teret időnként, az is igazán klassz feszültségoldó! Emlékszünk, milyen az, ha magunk énekelünk, nem valami kütyüről szól a zene? Van hangszerünk, tudunk is játszani rajta, de már évek óta csak porosodik? Vegyük elő, és akár felvételeket is készíthetünk, zenekészítő programokkal felturbózhatjuk!

Alkoss!

Mikor fogtunk utoljára színes ceruzát vagy ecsetet a kezünkbe? Itt vannak a felnőtteknek szóló kifestők, de lehet kapni festővásznat, akrilfestéket, ha van kedvünk gyurmázhatunk is! Három éven aluliaknak nem ajánlott, de felső korhatár nincs rajta!

Barátkozz!

Mikor szerveztél olyan estét, mikor eljöttek a barátok, barátnők társasozni, kártyázni? Vagy egy jó „Most mutasd meg” parti? Közös karaokézás? Néhány nap vagy hét alatt eljuthatsz oda, hogy nem csak te érzed magad jobban a bőrödben, hanem másokat inspirálsz egy vidámabb, kiteljesedettebb életre, és bár nem lesz stressz mentes az életed, de tudod kezelni, tudod mit tegyél, ha újra oldani kell a feszültséged!