Még nem olvastam Rita cikkét, amikor megszületett soron következő írásom ötlete. Hálásan köszönöm D. Gyulának a témafelvetést a Facebookon. Talán nem csak én érzem úgy, hogy a két cikk összefügg.

Eszmefuttatásom a világ és önmagunk jobbá tételéről a pozitív gondolkodás tükrében

Detvai Gyula a következő gondolatot tette közzé a Facebookon:

„A boldogabb élet állandó keresése során emberek milliói falják a pozitív gondolkodásról szóló könyveket. Ha azokban a könyvekben valóban meg lehet találni a gazdag és örömteli élet titkát, akkor vajon miért vásárolnak mindig újabbakat?”

Sokan sokféle módon próbálták már megfogalmazni, mi a boldogság, mi a boldog élet titka.

Miután minden ember egyedi, önnön boldogságát mindenkinek magának kell megtalálnia. No meg tenni érte.

Tégy Önmagadért- Tettél a Világért
Tégy Önmagadért- Tettél a Világért- Foto: porah

Apró „boldogságmozzanatok” nap mint nap előfordulnak életünkben, de ezeket hajlamosak vagyunk a nehezebb időszakokban nem észrevenni, keserűen fogadni és legyinteni rá.

Vagy dühöngeni, pedig mindennek oka van, és ideje, és ha pl. az időjárás is „meggajdul”, el kell fogadni. Mert vannak bizonyos dolgok, amiken nem változtathatunk, mert befolyásunk nem elegendő rá.

Egy korábbi cikkemben említettem, nagyon sok múlik azon, milyen az attitűdünk, milyen hozzáállással fordulunk mások és életünk eseményei felé.

Szóval miért fogy annyi pozitív gondolkodásról szóló könyv?

Ezeket a könyveket nem ugyanabból az okból veszi meg mindenki!

Az olvasók

 • a társadalom különböző rétegeiből kerülnek ki,
 • különböző életutakat jártak be,
 • eltérő anyagi, szellemi és spirituális szinten vannak,
 • saját kapcsolati rendszerükkel,
 • más-más érzelmi és értelmi intelligenciával rendelkeznek.

Mindezek alapvetően befolyásolják azt, mennyire értő módon olvassák ezeket a könyveket, mi a céljuk a megszerzett olvasmányélmény és tudás birtokában, annak alkalmazásával.

Van, aki elolvassa és alkalmazza pl. a Titok c. könyvben írtakat.Van, aki ráébred – mint én is – hogy „De hiszen e szerint éltem gyerekkorom óta!”.

Mások csak mos tanában kezdik tudatosan alkalmazni a  megfelelő hozzáállás gyakorlását, a pozitív gondolkodás erejét (ami nem egyenlő a rózsaszín köddel!).

Éppen mert sok tapasztalatom van ezen a téren,  mertem kifejteni azt, ami elsőként eszembe jutott:

Megmondjam? Mert odáig nem jutnak el, hogy nem csak olvasni kell, hanem cselekedni is ahhoz, hogy életünkben, gondolkodásunkban változás álljon be.
Vagy ha idáig mégis eljutnak, lehet, hogy egyedül nem megy. Itt komolyabb segítségre – megkockáztatom, coachra, terapeutára, kineziológusra – is szükség lehet. De ezt is fel kell ismerni, és ez nem olyan könnyű.

Nem könnyű felismerni, ha segítségre van szükségünk. De muszáj, ha vannak múltbéli fájdalmak, tapasztalások, berögzült paradigmák, amelyek elhagyása, felülírása nélkül nem tudunk haladni, változtatni magunkon.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Mert gondoljunk csak bele, mit tanultunk, milyen örökséget hoztunk az iskolarendszerből,szüleink nézeteiből.

Hogyan vélekedünk

 • a pénzről,
 • a gazdagságról,
 • a vállalkozókról,
 • a diploma hasznáról,
 • a popzenészekről,
 • a „grínpícesekről”,
 • színes bőrűekről,
 • a biztos állásról,
 • a szelektív hulladékgyűjtésről,
 • a könyvek értékéről…?

Mindez befolyásolhatja jelen életünket, akadályokat gördíthet fejlődésünk elé.

Rita azt kérdezte, Te mit változtatsz meg a világon.

Én azt kérdezem, felismerted-e, mit kell magadon, a gondolkodásodban megváltoztatni, hogy azután a világot is jobbá tehesd.

Mert ha te pozitív gondolatokkal, értő módon, empátiával fordulsz a világ és embertársaid felé, valamint felismered korlátaid, céljaidat és álmaidat reálisan tudod felmérni, tudatosan élsz a mában, miközben dolgozol céljaid elérésén a tőled telhető legjobb módon – harmóniában önmagaddal és környezeteddel-, akkor e cselekedeteid, a másokkal megosztott gondolataid mind hatással lesznek az egész Világra!

Olvass pozitív könyveket, találd meg a számodra megfelelő társaságot, élj harmóniában és legyél boldog!

Tégy Önmagadért és tettél a Világért!

Netanyu
Farkas Anikó

15 thoughts on “Tégy magadért és tettél a világért!”

 1. Tudod Anikó, szoktam néha gondolkodni. 🙂
  Azért csak néha, mert ha folyamatosan törjük a kobakot, túl nagy zajt csapnak a gondolataink. És olyankor nem látjuk meg a fontos dolgokat.

  Az elme csendje hozza a legjobb ötleteket,
  amitől aztán beindul az agyunk.

  A meditatív állapot ahhoz hasonlítható, mint amikor felhúzzuk az íjat és közben koncentrálunk.
  Minél jobbam sikerül ez a művelet, annál messzebbre repül a nyílvessző, annál pontosabban találunk célba.
  És még egy sor előnye van a gondolatok nélküli koncentrációnak.

  Most mondja valaki, hogy nincs ideje meditálni ! 🙂

 2. Az én Zumbám nem tánc, hanem kettlebell. És nem alakformálás a célom vele, nem szeretnék izompacsirtává válni 🙂 csak egyszerűen nagyon jó esik egy kis mozgás 12 év mozgáshiány után újra. Hogy miért éppen ez talált rám nem tudom. Heti kettő kis csapatban a többi napokon meg itthon reggeli tornának is beiktattam mostanában. Hát én iskolás koromban is futó, távolugró versenyekre jártam, nem táncra. De emlékszem, hogy az iskolai bulikban mi még csárdást meg ilyeneket táncoltunk. Valahonnan csak tudtam olyat is. 🙂

 3. Gyula!
  Köszönöm a hozzászólást.
  Nem tudom, tudok-e meditálni:) A csütörtöki tornán amint elkezdtük, jött egy rakás gondolatom. A végére persze nem emlékeztem semmire. Pont úgy, mint mikor éjjel félálomban jönnek óriási ötletek. Reggelre se híre, se hamva.

  Még szerencse, hogy napközben is sok minden eszembe jut:)

 4. Egyetértek Gyulával túl nagy a zaj a fejekben.
  Úgyan elolvashatjuk a húszadik pozítiv gondolkodásról szóló könyvet ha nem teszünk semmit azok a sorok csak még nagyobb zajt csinálnak a fejünkben.
  Rengeteg könyvem van mégsem jutottam velük semmire.
  Vajon miért?
  Tavasztól ősszig a kertemben kiválóan tudok ötletelni,de ha nem teszek semmit csak egy emlék marad.

 5. Szerintem egyszerű a dolog. Egy könyv világított rá számomra.

  Az olvasás nem ugyanaz, mint hallani a dolgokat. A szüleink annak idején nem az olvasáson keresztül programozták be a fejünket a negatív gondolkodásra, hanem a szavaikkal.
  Ezt a programozást sokkal inkább szavakkal lehet feloldani, mint könyvvel és olvasással, mert az agyunk az olvasottakat először hanggá alakítja, és csak úgy képes felfogni.

  Tehát inkább hallgatni kellene meditációkat, mint könyveket olvasni tonnaszámra.

 6. Szerintem a könyvek emlékeztetnek arra, amit egyébként is tudunk. Ez az aha érzés viszont nagyon jó.

 7. A fentiekről a „Cicás bácsi” jut eszembe. Így emlegetjük azt az öregurat, aki itt él a lakótelepen, mindenki ismeri. Megözvegyült pár éve, és egyedül élne, ha unokájától nem kapott volna egy macskát, akit naponta megsétáltat a környéken. Alig akad felnőtt, aki ne szólítaná meg a bácsit, a gyerekekről már nem is beszélve. Ha nem látják vele a macskát, aggódva megkérdezik, mi történt. Ez a bácsi bizonyára pozitívan gondolkodik, nem is magányos! Ő és a cicája mosolyt csalogat mindenki arcára.

 8. Titi!
  Ez jó gondolat, még nem gondoltam ebbe bele, és nem is olvastam róla.Lehet benne igazság.
  Ugyanakkor továbbra is úgy gondolom, kellenek a könyvek – egy-egy regény is hordozhat jó gondolatokat, ébresztő sorokat, nem csak a személyiségfejlesztő kiadványok -, de maga a felismerés mit sem ér,ha nem változtatunk gondolkodásunkon, cselekedeteinken.

 9. Egyetértek Titivel, mert, bár már sok éve elolvastam Eckhart Tolle: Új Föld c. könyvét, csak most, hogy hangoskönyvként is meghallgattam, volt rám olyan átütő hatással, hogy kifordította a világomat a négy sarkából. Ugyanígy ütős a most hatalma c. könyv is, de Domján Lászót hallgatva elmondhatatlanul jobb élmény.
  Összegezve: jómagam is fogékonyabb vagyok az elhangzott dolgokra, mert tényleg nagy a zaj a fejben, és az olvasásnak ezt nem mindig sikerül legyőznie.

 10. Szerintem jó dolog az olvasás, én inkább a szöveg hallgatása közben tudok elkalandozni. Valahogy ami le van írva az jobban megmarad bennem… talán még jobban, amit én magam írok le. Valószínűleg ezért javasolják, hogy írjuk le a céljainkat.

 11. Eszterhez hasonlóan én is a hanganyagok alatt kalandozok el inkább. Olvasni ugyanis csak olyankor szoktam, amikor tudom, hogy odafigyeléssel megy.

 12. Wolf Gábor a Twitteren idézte Michael Jacksont:
  „Ha jobbá akarod tenni a világot, nézz magadra, és változtass!”

Comments are closed.