Egy „HősNő” jobbá teszi a világot. Nézzük most egy kicsit környezetvédelmi szempontból, mit tehetek én, mit tehetsz te ezért a jobb világért.

Elmondhatod ezt te is magadról?
– Környezettudatos vásárló vagyok!

Nem bonyolult dolgokra gondolok, csak egy kis odafigyelés, tájékozottság, előre tervezés, tudatosság kell hozzá.

Társadalmunkra napjainkban a nagy mértékű túlfogyasztás jellemző, amit a reklámok, a tv, az áruházláncok, a marketingesek, és a hitelintézetek tudatosan generálnak. A vásárlások 70 %-a a helyszínen dől el, mert az érzelmeinkre hagyatkozva, impulzívan vásárolunk, és ezt kisebb-nagyobb trükkökkel ki is használják.
Vásárláskor elsősorban az ár számít, és csak utána figyelünk a minőségre, tartósságra, és az áru egészségre gyakorolt hatására. És sajnos még ennél is kevesebb figyelmet fordítunk a környezeti kockázatra, a gyártás körülményeire.

Pedig a világnak nem mindegy, hogy mi a pénzünkkel kit támogatunk. Kinek a termékét vásároljuk meg. A helyi őstermelő bio módszerekkel előállított zöldségét a piacon, vagy a gyerekmunkásokat foglalkoztató, környezetvédelmi előírásokat be nem tartó, és állatkísérleteket sem mellőző távol-keleti gyár többszázezer kilométerre szállított termékét a mega-áruházláncban. A tied a döntés, hogy mit veszel a pénzeden…

És a tied a döntés, hogy hol vásárolsz.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete elkészítette a szupermarketek rangsorát: a környezeti hatásokat, a társadalomra gyakorolt hatásokat, és egyéb szempontokat figyelembe véve. Nagyon tanulságos!
http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1268

A tudatos vásárló környezettudatos
A tudatos vásárló környezettudatos

Választhatsz, olyan helyre mész, ahol magyar termékeket találsz a polcokon, vagy oda, ahol még génmódosított élelmiszer is előfordulhat.

Végezetül álljon itt a Tudatos vásárlók 12 pontja
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

1. A pénzeddel szavazol!
A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
2. A szemét a legdrágább!
A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.
3. Cetli
Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz ‘polctrükkökre’.
4. Helyben
A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket.
5. Mennyi műanyagot viszel haza?
Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.
6. Keresd az eredetit!
Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.
7. Olvasd el a címkéket!
Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.
8. Erőszakmentes szépség
Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.
9. Tartós használat!
Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.
10. Frisset
Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.
11. Helyi termékeket vegyél
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.
12. Nem mindegy!
Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.

Változtass a szokásaidon, vásárolj tudatosan, és jobbá teszed a világot!

Szerző: Mester Éva
http://kertitanacsado.hu

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

3 thoughts on “Környezettudatos vásárló vagyok”

  1. Éva, szívemből szóltál!
    Ha jól tudom, hála Istennek, a nejlonzacskóért már fizetni kell, nem dobálják az ember után számolatlanul a szupermarketben sem.
    Vásárlásnál a cetli mellett jó tipp, ha nem egész hónapra vásárolsz, hanem max 1 hétre előre.(persze ehhez tudnod kell, hogy mit fogsz főzni, stb, tehát tervezni kell) Kevesebb felesleges dolgot veszel meg, és kevesebbet költesz. + nem érzel késztetést, hogy szupermarketben vásárolj.

  2. Az origo csoport, fogyasztok pont hu oldalán sok infó van még a tudatos vásárlói létről. Rengeteg termék több oldalról megközelítve. Régebben én is írtam nekik, újságíróként. Nem célom reklámozni őket, nem is árulnak semmit, tudtommal, csak felhívják a figyelmet az okos vásárlásra.

  3. Köszönöm, Éva, hogy mindezt megírtad. Azt hiszem mindig is így éltem. Persze túlzás lenne azt mondani, hogy nem voltak „félrelépések”, de az alap megvan és működik.

Comments are closed.