A vásárlás 12 pontja

Elnézve az e pillanatban viselt önmagamat – rózsaszín zokni, kinyúlt fekete melegítőnadrág, piros-sárga csíkos top, barna kopott hosszú ujjú felső, elkenődött szemfesték, napvégi szétzilált haj, benne műanyag flitteres hajpánt, repedezett körmök -, jogosan merül fel a kérdés, hogy A) Miért is írok én a vásárlásról, mikor semmi érzékem a divathoz? B) Miért is egy ilyen skatulyából kirántott nőci a poszt illusztrációja?
Így vagy úgy, a hátralévő életem minden napját képes lennék vásárlással eltölteni, és bár szeretem magamnak naponta felmondani, hogy mennyire szerencsétlen is vagyok, amiért nélkülözésben élem az életem, azért majd’ minden problémámra a shoppingolást hívom segítségül. Mivel nyomorgunk, ezért főként használtruha-lelőhelyeken keresek vigasztalást.

Lássuk a vásárlásom okait, motivációit, funkcióit.

 1. Feszültséglevezetés. Érjen bármi sérelem, bármi méltatlanság, gördítsen elém az élet megannyi akadályt, sokkal tisztább fejjel tudok gondolkodni, ha túl vagyok egy kisebb-nagyobb shopping-körön.
 2. Érett megküzdési séma. Párkapcsolati vita, bosszúság esetén alkalmazom, mikor úgy érzem, hogy rettenetesen kiszúrok választottammal, ha “na, majd én megmutatom” alapon szétköltekezem az agyam. Nem az ő bankkártyáját használom, de erről most feledkezzünk meg.
 3. Unalom. Azt is mondhatnák a rossz nyelvek, hogy pótcselekvés.
 4. Prevenció, egészségtudatos életvitel. Erre hivatkozva akkor rohanok el, mikor úgy érzem a depressziót vagy az idegösszeomlást előzőm meg gyakorlatilag az abban a pillanatban elköltött pénzzel.
 5. Családcentrikusság. Az előző pontnak az a változata, mikor meggyőződésem, hogy a család egészének érdeke, hogy most azonnal eltűzzek vásárolni, sőt ilyenkor megkockáztatom: Botond kifejezett érdeke, hogy költekezzek, hiszen utána elégedettebben és boldogabban vetem magam a játszószőnyegre, mint valaha.
 6. Önigazolás. Az életem romokban heverő szilánkjai közül azok felszedegetése, amelyek elhitetik velem, hogy attól még mert sok éve nem voltam tengerparton vagy snowboardozni, nem járok műkörmöshöz, nem Bmw-vel járunk, a lakásom nem az ízlésem tükrözi, hanem a pénztárcámat, stb., még ember vagyok, még nő vagyok, még érek valamit.
 7. Konform viselkedés. Engedve a társadalmi nyomásnak, mintegy áldozatul esve a napjaink diktálta kegyetlen tempónak, kényszerű lépéstartás az élettel, teljesen normális beilleszkedési törekvés. Nőiességem felvirágoztatásának elkerülhetetlen velejárója.
 8. Tanult viselkedés. Anyám egészen hasonlóképp éli az életét, nem is várható, hogy másként tegyek, csak erre van eszközöm, mintám.
 9. Fiziológia. Létezik egy még fel nem fedezett enzim vagy hormon, amely normálistól eltérő mennyisége esetén a fenn tárgyalt jelenségek mindegyike elkerülhetetlenül bekövetkezik.
 10. Jutalmazás. Bármilyen életünkben elért teljesítmény esetén, mintegy önmagunk vállba veregetéseként érdemes vásárlással, felhalmozással elismerni önnön nagyszerűségünket.
 11. Kárpótlás. Az előző ellentettje. Veszteség, kudarc, csalódás esetén kiváló pótszer.
 12. Kényszerűség. Hiányzó kulcs-fontosságú ruhanemű vagy kiegészítő esetén. Ezen eset elenyészően ritka verziója, mikor ennek a bizonyos esszenciális darabnak az életbevágó voltát környezetünk kritikusabb tagjai is elismerik; szinte naponta előforduló verziója pedig, mikor rá kell döbbennünk, hogy már-már az emberiség ellen való vétek nem rendelkezni egy ruha- vagy cipőtípus bizonyos árnyalatú, anyagú, mintájú, stílusú példányával.

Ma vettem újonnan egy fürdőruhát és egy nadrágot, valamint használtan három pólót, három lábbelit és még két nadrágot, amit nem tudtam kifizetni, ezért keddig el kell érte menni és előteremteni rá a pénzt.
Hogy miért volt minderre szükség? De, hát eddig erről beszéltem!

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Bobó

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---