Empata: válj te is a világ jobbá tevőjévé!

Mondták már azt neked, hogy te vagy az osztály lelke? Vagy, hogy lelki szemetesláda vagy? Hogy a tanácsaid nélkül nehéz egyről a kettőre jutni, hogy neked nem lehet hazudni?

Dobálózhatnék azzal, hogy egy kegyetlen világban élünk, ahol ember embernek farkasa. Ahol az emberek ölik egymást a vallás, a kinézet, a hova tartozás és még lehetne sorolni, hogy mi miatt.

Viszont… Kezd az emberek szíve felébredni. Ezeket az ébredő embereket empatának szokták hívni. Mivel mi emberek szeretünk rendszerben gondolkodni, fogadjuk el, hogy van ilyen csoport, hogy empaták.

De kik azok az empaták?

Olyan emberek, akik rendkívül érzékenyek a körülöttük lévő emberi energiákra. Legyen az jó vagy rossz. Akik képesek megérezni az emberi szándékot, sőt előfordulhat, hogy a szándék mögötti valós gondolatot is. Akik, ha besétálnak egy terembe, szinte a bőrük alatt érzik az emberi aurát (ha úgy tetszik) .

Honnan ismerheted fel őket?

Azt érzed már az első találkozásnál, hogy neki az égvilágon bármint elmondhatsz. Tudod ugyanis, hogy nem fog téged megítélni, elítélni, egyszerűen csak meg fog hallgatni, és tanáccsal tud téged ellátni. Tudod, és érzed rajta, hogy segíteni akar neked! Egy ilyen beszélgetés közben pedig azon kapod magad, hogy a legféltettebb titkaidat, gondolataidat is elmondod egy olyan embernek, akit kvázi 10 perce ismersz.

Miért teszel ilyet? Azért, mert Te jó vevő vagy! Ahogy ő egy jó adó, te úgy vagy egy jó vevő! De az ember lelke amúgy is megérzi, hogy ki az, akihez segítségért mehet.

Mi lehet a hátránya egy ilyen “adottságnak”?

A kimerültség. Egy empata nem csak empatikus. Szó szerint megéli a te érzéseidet, teljesen bele tudja helyezni magát a te helyzetedbe. Sőt egy beszélgetés alkalmával képes belőled minden rossz érzést, gondolatot magába szívni, ergo a szó legszorosabb értelmében leveszi rólad a terhet. Egy empatának meg kell tanulnia elvonatkoztatni és rájönni, hogy mindenki terhét még akkor sem tudja cipelni, ha a lelke nem ismeri a megálljt.

Nem bírja az igazságtalanságot, kegyetlenséget. Mondhatnám azt rá, hogy örökös jótevő már-már valódi naiv alkat, aki mindig mindenkiben meglátja a jót, még ha mélyre is kell néznie az emberben. Mindig mindenkinek igazat ad, sosem foglal egy oldalú állást. Mert az igazság szerinte sosem egyoldalú.

Kiből lehet empata?

Ezt ma már oktatják. Kicsit szomorúnak tartom a dolgot, mert azt gondolom, hogyha mindenki leásna saját magában, nem kellene senkinek oktatni, hiszen evidens lenne a dolog. Ezt ma úgy hívják, hogy érzelmi intelligencia.

Ez a 21. század a “váljunk valakivé, valamivé” százada. Az empatikus érzések mindenkiben ott vannak! Mindenkiben. Még abban is, aki pszichopata, aki nárcisztikus. A nárcisztikust azért is emeltem ki, mert tanulmányok vannak arról, hogy mi történik, ha egy empata találkozik egy nárcisztikussal.

Én azt szoktam mondani, hogy nincs rossz ember, csak olyan, aki eltévedt az útján. A saját belső hangjának, lelkének az útján veszett el valahol. És ez nem csak az Ő hibája, hanem a környezeté is!

Szóval MINDENKIBŐL lehet empata. A születésünk pillanatában mindennel rendelkezünk, ami ahhoz kell, hogy életben maradjunk. Már akkor ott van bennünk minden. De, ahogy telik az idő és felnövünk, a társadalmi elvárás, a családi elvárások szépen ránk ülepednek, és elfelejtjük, hogy milyen “érzelmi raktárral” indultunk.

Ebben az időszakban valamiért a sors mindig úgy rendezi a dolgokat, hogy találkozunk egy olyan emberrel, akinek mindent elmondhatunk, aki meghallgat minket teljesen pártatlanul.

Az empátia mindannyiunkban ott van, és előbb utóbb mindenkiben fel fog ébredni. Lehetsz te a legnagyobb empata a világon, az elsőszámú ösztönös küldetésed az, hogy felébreszd az emberekben szunnyadó kedvességet, odafigyelést, csapatmunkára hajló szellemet.

És az a Nap, amikor a Földön élő minden ember összefog, az lesz az emberiség jó életének első napja! 😊

Zsófi