netikett2015

Netikett 2015. – Javasolt viselkedési módozatok az Interneten, a 21. században.

A legtöbb Netikett még a múlt évszázadból való, szerintem igen csak itt van az ideje a frissítésnek, mert mintha kicsit többen lennénk, mint 20 évvel ezelőtt, és mintha változtak volna a körülmények is, a világról már nem is beszélve…

netikett2015
netikett2015

1.) Bánj úgy más felhasználókkal, ahogy elvárod, hogy veled is bánjanak! Ha valakit épp le akarsz támadni, be akarsz neki szólni, akkor gondolkodj el rajta, hogy neked ez hogy esne ellenkező esetben… Az Interneten nagyon könnyű jónak lenni! Segíts másoknak! Szánj arra minden nap pár percet, hogy segítesz a nálad tapasztalatlanabbaknak, vagy nagyobb kihívásokkal küzdőknek. Jótett helyébe majd jót várhatsz te is.

2.) Igyekezz úgy viselkedni, mint a való életben. A valóságban sem szoktál két mondatváltás után elküldeni senkit melegebb éghajlatra, ugye? És nem szoktál nekiállni hepciáskodni vélt vagy valós sérelmeidért, fennhangon, mások felmenőit emlegetve, ugye? A való életben kultúrember vagy, ugye? Akkor ne akarj valaki más lenni a neten, mint aki valójában vagy!

3.) Mások hibáit – helyesírás, fogalmazás, stb. – kicikizni ugyan nem bűn, de ha nem kérnek tőled jó tanácsot, akkor ne is adj!

4.) Véleményszabadság van, de ahogyan nem lépsz oda az utcán minden idegen emberhez, és nem mondod el nekik a véleményedet, úgy az Interneten se tedd ezt, mert tudod: „a vélemény olyan, mint a s.gglyuk… mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra” (közmondás).

5.) Ha egy márkáról, termékről, üzletről, vagy hírességről van nem éppen pozitív véleményed, és úgy érzed, hogy semmilyen szín alatt nem tudod magadban tartani, és a társadalomnak igencsak hasznára válna, hogyha mindezt közölnéd az illető márka, termék, üzlet, vagy híresség oldalán – vagy valaki más oldalán -, akkor tudj róla, hogy hírnév rontásért akár még a vádlottak padján is találhatod magad! Ne ringasd magad abba az illúzióba, hogy neked mindent szabad, mert csak te vagy, meg a monitor…

6.) Számtalan dolog bűncselekménynek minősül az Interneten – és az IT világban -, amiről nem is gondolnád: pl. más helyett beregisztrálni bárhova, más belépési kódját használni bárhova, hozzáférések feltörésének kísérlete, olyan zárt oldalakra való belépés, ahova nem kaptál kifejezetten meghívót, keylogger, és egyéb kémkedő programok telepítése, és így tovább. Vannak országok, ahol az ilyen bűncselekmények elég szoros határon mozognak a terrorizmussal is, pedig egyszerű felhasználóként nem is sejted, hogy a szürke zónában mozogsz… Olvass utána!

7.) Számtalan dolog van, ami nemcsak a neten minősül szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek, de a neten sokkal könnyebb elkövetni (uszítás, és hasonlók). Te nem vagy bűnöző, ugye? Akkor ne is viselkedj úgy!

8.) Az Interneten fellelhető információk helyessége igencsak kérdőjeles. Vannak oldalak, amik kifejezetten az emberi butaságból élnek. Mindig több – SOK – forrásból informálódj, és ha egy cikknél-infónál nincs ott a dátum, vagy az, aki publikálta, akkor egy szavát se hidd (elvégre már a megjelenése napján elévülhetett!)

9.) Ne ékeskedj mások tollával!

10. kiegészítés: Ne etesd a trollt! https://hu.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
Vidi Rita
Te mit tennél még hozzá?

One thought on “Netikett 2015. – Így kellene viselkedni az Interneten”

  1. egyetertek sokan egész mas embert mutatnak mint altalában ok saját maguk a valo életben ugynis a virtuális világban mindenki felvesz egy maszkot egy álarcot es ez moge rejtozve kritizál es gyulolkodik másokkal általában ezek az emberek itt élik ki magukat mert egyébkent nem tudnák sokakon uralkodnak mások gondolják akkor ok is ezt ugyan mért ne tehetnek meg a képernyo mogul akár nevtelenul (arcatlanul)… pedig ez egy helytelen viselkedesminta amely csak arra vezet hogy önzö másokon atgazolo emberekké váljunk kiknek a lelke sotetebb mint a csillagtalan ejszaka…

Comments are closed.