Milyen párnán aludjunk? Kiegészítés a teljesség kedvéért

A jó párna nagyon fontos a jó alvás érdekében, de mindenkinek más a megfelelő és a választék elég bőséges. Az sem mindegy milyen régóta használjuk a párnánkat. A régi elhasznált párna csökkenti az alvás minőségét. Az allergia, a légzési problémák és a fájdalom fő oka is a rossz párna lehet. Átlagosan 4-5 évente cserélnünk kellene a párnánkat. Az elhasználódott párna elveszíti rugalmasságát, formáját. Így ellenőrizheti párnáját:

1. Hajtsa félbe a párnát.

2. A félbehajtott rész tetejére tegyen egy vékonyabb könyvet.

3. Ha a párna visszaugrik és ledobja magáról a könyvet, akkor még használható, de ha nem történik semmi, akkor itt az ideje újra cserélni.

Néhány párna típus jellemzői:

Az anatómiai kialakítású párna megfelelő helyzetet biztosít a fej és a nyak számára. Akinek sokat fáj a nyaka, háta görcsösek, kemények a nyak és váll izmai ajánlott az ilyen párna használta.

Léteznek viszkoelasztikus memoriahab darabkákkal töltött párnák. Ezek előnye, hogy az alvási pozícióhoz jól igazíthatók, így lehetővé teszik a nyomáspontok ellazítását.

A selyemszállal töltött párnák számos pozitív hatással lehetnek a testünkre, könnyűek, alkalmazkodnak a test formájához és hőmérsékletéhez, és nagyon jól szellőzik. Ráadásul anti allergén.

A gyógyfüves párna nem igazán ágynemű, inkább csak kiegészítője az ágyneműnknek. Töltete lehet komló, citromfű, levendula, golgotavirág és macskagyökér. Elsősorban a komló és a levendula ajánlott. Otthon is készíthetünk ilyet magunknak, 200 grammot vegyünk egy-egy gyógynövényből és ezt töltsük kispárna huzatba. De megvásárolható készen is gyógynövény és bioboltokban is.

A gyapjú párnában benne van a gyapjú minden jó tulajdonsága, főleg ha lanolin, a természetes védőrétege még rajta van. A verejtékezésből származó nedvességet könnyedén veszi fel, majd a légtérbe továbbítja, nem marad benne az izzadság. Sok levegőt képes magába zárni, így kellemes klimatizált hőérzetet biztosít. Enyhíti a reumás panaszokat, követi a test vonalát. Sűrűn kell szellőztetni, még nyirkos időben is, hogy a gyapjúszálak felfrissüljenek. Tűző napra tenni nem szabad, mert kiszárad és töredezni kezd a gyapjúszál. Hideg vízzel, kézzel mosható, gyapjú mosószerrel vagy lanolin tartalmú samponnal. Csak tiszta vízzel öblítsük, ne centrifugázzuk, hagyjuk kicsorogni és szobahőmérsékleten fektetve szárítsuk.

A tollpárna a legelterjedtebb típusú párna és a legpuhább is. Nedvességtől távol kell tartani, szellős árnyékos helyen szárítsuk meg az izzadságtól. Esténként rázzuk fel, ütögessük meg, hogy egyletesen elosszuk a töltet. Sajnos allergiásoknak nem ajánlott.

A tönköly párna tönköly héj és köles héj töltetű. Rengeteg pozitív tulajdonsággal bírnak. Például értágító hatású, görcsoldó és feszültség oldó és gyulladáscsökkentő hatású. Ám a tisztított héj is tartalmazhat nyomokban pollent és port. Allergiásoknak javasolt a héj és a huzat (külön-külön) mosása kéz meleg vízben. Vagy 50 fokon sütőben 15-30 percig, vagy mélyhűtőben tartva 8 órán át fertőtleníthetjük. Csak ezek betartása és gyakori ismétlése mellett használhatják allergiások is.

A cseresznyemag párna természetes melegítő palack. Sütőben vagy mikróban kell átmelegíteni, hosszan tartja a hőt és fokozatosan engedi ki magából. Babáknak pocakfájásra kitűnő. Hideg borogatásként is használható például szoptatós anyukáknak mellgyulladás esetén.

A meggymag párna kiválóan formázható, ezért könnyen és tartósan támasztja alá a nyakat, ezáltal a nyaki izmok pihennek az alvónak pedig kényelmes nyugodt alvást biztosít. Jól szellőzik, nem melegszik túl, allergiásoknak is ajánlott. Tartósabb a cseresznyénél, de ugyanúgy használható melegítésre és hűtésre is. Saját készítésű csak szigorúan alaposan letisztított, kifőzött (sóval, vagy hyperol tablettával) magból legyen.

A héj és magtöltetű párnáknál nagyon fontos, hogy biotermesztésből származzon a töltelék, mert ha nem akkor a magok felületén felhalmozódott vegyszer maradványok (elsősorban a pelyvára vonatkozóan) károsak is lehetnek. Célszerű, ha mosható a párnánk akármilyen töltetű is, hiszen ezzel megelőzhető vagy legalább csökkenthető az allergiás tünetek gyakorisága.

Aludjunk végre egy jót!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/