Ez egy olyan téma, ami már régóta foglalkoztat engem. Hol jobb lakni: városban vagy vidéken? Hol jobb felnőni egy kisgyereknek? És hol jobb élni egy felnőtt, dolgozó embernek, egy családnak, vagy éppen egy idős, egyedül maradt özvegynek? Van lehetőségünk megválasztani az otthonunkat, lakhelyünket, vagy csak kényszerűségből lakunk ott, ahol éppen lakunk?

Én eddigi életem során – most vagyok 32 éves – már sok helyen laktam. Az első 4 évben egy kis faluban éltem, ahonnan a szüleim a „jobb élet” reményében költöztek egy Pest melletti városba, egy akkoriban épült panel lakótelep 8. emeletére. Itt jártam óvodába, iskolába, de a szüneteket mindig a kis faluban töltöttem. Egészen 17 éves koromig laktunk a városban, és mivel a „jobb élet” rosszabbra fordult, ismét költözött a család egy másik faluba. Én is költöztem az egyetem befejezéséig folyamatosan: először középiskolai kollégiumba, majd albérletbe, aztán rokonokhoz, utána másik albérletbe, és végül az egyetem kollégiumába. Hét közben Pesten éltem, hét végére pedig vagy az egyik kis faluba tértem haza, vagy a másikba, ahol a szüleim laktak. Aztán eljött a nap, hogy összeköltöztem a párommal, aki a kis faluból való. Pesten albérletben kezdtük a közös életünket, Pesten dolgoztunk mind a ketten, de visszavágytunk a kis faluba. Tudtuk, ha gyerekünk lesz hazajövünk, hogy vidéken a kis faluban nőjön fel. És így is lett, mióta a fiam megszületett, azóta lakok újra itt a kis faluban. Azt hiszem nekem itt van dolgom.

Talán mondhatom, hogy ismerem a várost és ismerem a vidéket is. A város rohanó, hangos, szennyezett levegőjű, stresszes, de van kisgyereknek játszótér, felnőttnek munkahely és szórakozás, na meg számtalan hely, lehetőség, csakhogy költsük a pénzt.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

A vidék nyugodt, csendes, tiszta a levegő, de kisgyereknek nincs játszótér, csak kert, felnőttnek nincs munkahely és szórakozás, de van közösség, a szomszédok ismerik egymást, és ha valaki bajban van, segítenek.

Te melyiket választanád? És ha nem anyagi okokból kellene döntened?

Sok ismerősöm van, aki vidékről a városba költözik, hogy munkát, megélhetést találjon. Olyan, aki városból vidékre költözik, sokkal kevesebb. És aki egyszer elköltözött a városba, ritkán tud visszatérni vidékre.

Egy Európai Uniós tanulmány arra kereste a választ, hogy hol boldogabbak, elégedettebbek az emberek: vidéken vagy városban?

 • Magyarország lakosságának 50 %-a városban, 50 %-a vidéken él.
 • Az életszínvonal a városban magasabb, a városban élők átlagkeresete 20%-al meghaladja a vidékit.
 • A városban elégedettebbek, boldogabbak az emberek, a városban élők 74 %-a, a vidékiek 67%-a optimista a jövővel kapcsolatban.
 • Az Európai Unióban a város-vidék közötti különbség a gazdagabb országokban kisebb, a szegényebb országokban: így Magyarországon is, nagyobb.
[poll id=31] [poll id=32]


Mester Éva

http://kertitanacsado.freeblog.hu

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---

4 thoughts on “Hol laksz: vidéken vagy városban? És hol szeretnél?”

 1. Én extrém módon városi ember vagyok. Nem is városi, nagyvárosi. Vidéki nagyvárosban nőttem fel, de kicsinek éreztem, alig vártam, hogy a fővárosba költözhessek. Nekem kell, hogy tömegközlekedve is könnyen elérhető legyen a mozi, a színház, legyenek kedvenc kávézóim, sokáig nyitva legyenek az üzletek, stb… Szóval ha most korlátlan mennyiségű pénz hullana az ölembe, akkor is legfeljebb egy másik nagyvárosba költöznék, mondjuk Rómába.

 2. Hm, picit elfogultnak éreztem a cikked a falu javára. Sztem nem szabad összemosni fogalmakat: vidék nem egyenlő a faluval. Ugyanakkor a város sem egyenlő a szennyezett levegővel, meg a stresszel. Az attól függ, hogy melyik részén élsz és milyen anyagi helyzetben vagy.
  Én vidéki, de városi lány vagyok, és bár nagyon szeretek Bp.en élni, lélekben mindig “vidéki” leszek.

 3. Soha nem felejtem el mikor 13évesen azt mondtam én ugyan nem maradok falusi menyecske.Imádtam pestet,majd a tengeren túli igazán nagyvárosokat.Aztán mégjobban bejött a kietlennek tűnő észak canadai vadvilág..És lám,pici kis faluban élünk családommal,pici kis házban,majdnem ott ahol gyerekeskedtem.Hatalmas kört futottam,de mindegyik életszakasz és színhely nélkülözhetetlen volt ahhoz,hogy azzá váljak aki..Mindenkinek azt kívánom,hogy ott lakhasson ahol a legteljesebb életet élheti,függetlenül attól,hogy azt vidéknek vagy városnak nevezzük.

 4. Én mindig is városban éltem, még rokonaim sem voltak vidéken, mégis érdekelt a kertészkedés. Most panelházban lakom (többre most nem futja) és a két erkélyem és a szobák tele vannak virággal. Kísérletezem, mindig nevelek vmi zöldséget is 🙂
  Sosem láttam, hogy lekvárt főztek volna be, vagy bármi mást, mégis érdekelt és én minden olyat befőzök amit szeretünk (ebben a pici konyhában).
  Minden vágyam, hogy elcseréljük egy vidéki házra és legyen egy nyári konyhám ahol minden ilyennek volna bőven hely.
  Imádok kézimunkázni és szeretnék megtanulni szőnyeget szőni, kosarat fonni, stb…
  Hiszek benne, hogy sikerülni fog, csak még nem jött el az ideje……
  Gilda

Comments are closed.