autóvezetés

Gyakorlat teszi a mestert. Ismétlés a tudás anyja. Sorolhatnánk még a közhellyé vált szólásokat, de az az igazság, hogy vannak olyan szituációk, amikor érdemes rájuk hallgatni, ilyen például az autóvezetés. Ha csak hébe-hóba ülsz a volán mögé, nem tartozol a gyakorlott sofőrök közé akkor sem, ha hosszú évek óta meg van a jogosítványod. Ebben az esetben érdemes elfogadni a jó tanácsokat, főleg ha tapasztalt vezetőktől származnak. Ebből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót:

  1. Mindig tartsd be a haladási sebességet! Ami azt jelenti, hogy ne menj gyorsabban a megengedettnél, de lassabban sem! Sok hétvégi sofőr inkább lassabban megy gyakorlatlanságából eredő bizonytalansága miatt, de ezzel akadályozza a forgalom lendületét.
  2. Ne hagyd bekapcsolva az irányjelződet! Jó esetben a kormány ellentétes irányú mozgása kiiktatja az irányjelzőt, de nem mindig, és ha ezt nem veszed észre, később bonyodalmad származhat belőle.
  3. Ha körforgalomban közlekedsz, csak akkor használd az indexet, ha ki akarsz belőle kanyarodni! A folyamatos balra tartást nem kell jelezni, ebben az esetben ez természetes.
  4. Piros lámpánál készülj az indulásra! Sok mazsola akkor kezd el készülődni, sebességet váltani, kéziféket kiengedni, amikor már zöld a lámpa. Ezt mind elvégezheted már addigra, mikorra megzöldül.
  5. Ha a másik sávban megáll az autó a zebra előtt, Te sem menj tovább! Ilyen esetben mindig meg kell állni.
  6. Piros lámpánál, ha a belső sávban állsz és mehetsz balra is és egyenesen is mindig tedd ki az irányjelződet előre, hogy aki egyenesen akar menni tovább, inkább a másik sávba állhasson. Valószínű előbb lesz lehetősége elindulni.
  7. Autópályán csak akkor menj a belső sávba, ha biztosan elhaladsz a másik sávban haladók mellett, de akkor lépj a gázra és ne tartsd fel a többi autóst. Ellenkező esetben a külső sávban van a helyed. Nincs annál bosszantóbb, amikor a belső sávba elénk jön egy autós, majd szépen lassan ott folytatja az útját, feltartva ezzel a többieket, akik haladni szeretnének.

A gépjárművezetés veszélyes üzem, nagyon nagy odafigyelést igényel. Sajnos nem elég arra figyelni, hogy betartod a közlekedési szabályokat, hiszen nem lehetsz benne biztos, hogy más is azt teszi. Szükség van egyfajta rutinra, amellyel már rá áll a szemed és azt is észreveszed, ha valaki hibázik és látod, hogy baj lehet belőle. Tudnod kell elhárítani a balesetet akkor is, ha más hibájából következhet be. Ezért ha autót szeretnél vezetni, és már megszerezted a jogosítványt, gyakorolj, amikor csak teheted. A rutint csakis kizárólag rengeteg gyakorlással lehet elérni. Ne félj az autótól, inkább tanuld meg magabiztosan használni. Törekedj arra, hogy amikor vezetsz, érezd a harmóniát a gépjármű és közted. Légy higgadt, magabiztos, de körültekintő. Óvakodj a hirtelen döntésektől, tudd mindig mi lesz a következő lépésed és ezt jelezd is a többi autósnak. Ha fékezel, csak fokozatosan tedd, hogy a mögötted haladó bármilyen útviszonyoknál is biztonságosan meg tudjon állni. Szerencsés utat kívánunk!