Menő akarok lenni!

Biztos sokaknak eszébe jut a címről a mondás és legyintve rávágjátok:

„Á, fiatalság, bolondság!”  Nektek talán meglepetés, hogy a Google 2015-ös keresési listáinak egyik legnépszerűbb kifejezése volt a menőzés.

Sokan talán aggódtok a cím láttán, mert igen, a mi gyerekeink is menők akarnak lenni.

Akiknek felcsillant a szemük, ahogy meglátták a címet, azok valószínűleg nagyon fiatalok, kamaszok. Ti vagytok azok, akiket igazán érdekel ez a dolog. Ti akartok roppant népszerűvé válni, merthogy a menőzés a számotokra nagyfokú népszerűséget jelent. 

Menő akarok lenni!
Menő akarok lenni!

Magam sem értettem teljesen, pedig éppen csak elmúltam úgy 24-25 évvel kamasz. Hoppá! Ez már barátok közt is negyed évszázad, hogy menő akartam lenni. Miről is beszélek akkor itt? Hogy is volt? Vagy úgy is kérdezhetném magamtól, vagy attól az olvasómtól, aki hasonló cipőben jár, mi is változott meg idővel? Hova tűnt ez az egész törekvés?

Mert igen, én még jól emlékszem, hogy az általánosban és a középsuliban is voltak közöttünk afféle celebek, akiket mindenki figyelt, akik viselkedés mintákat közvetítettek felénk, akikkel gyakran gond volt, vagy akik a bajt könnyebben eltusolták. Amiben hasonlítottak egymásra, az az, hogy mi többiek, kevésbé népszerű vagyis nem középpontban álló gyerekek figyeltük őket.

Az volt a menő, ahogy öltözködtek, divatot teremtettek a frizurájukkal, a zenei ízlésükkel, ami pedig gyakorta sekélyes volt például az én kifinomult, de sokrétű igényeimnek. És közülük sokan megengedték maguknak azt, hogy a körön kívülálló gyengébbeket bántották, kigúnyolták, megszégyenítették. Egyszerűen fontos volt számukra az erőfitogtatás és az agresszivitás.

Azóta tanultam ezt azt, lélektant, kis emberismeretre tettem szert, az életem felnőttessé vált, minden nyűgével és mindennapi bajával együtt megszerettem, ma már elfogadom magam és megismertem annyira, hogy jönnek az új elképzelések és tervek, valamint nagy álmaim megvalósítása. Van harmónia az életemben, de vannak változók is, olyan tényezők, melyektől sokban függök. Így valahogy elsikkadt e küzdelem során a kamasz múlt, az az életérzés, ami a menőzéssel befolyásolt bizony engem is, én bevallom, a nem túl népszerű gyerekek csoportjában voltam, és most eszembe jut, hogy bizony, időnként én is menő akartam lenni.

Emlékszem érzésekre, egészen mélyekre is, amiket menő társaim kavartak fel bennem, emlékszem jó és rossz hangulatokra is, de fogalmam sincs ennyi év távlatából, hogy mi ez a kamaszok életében újra és újra ismétlődő dolog a népszerűség, vagy a divatos szóval celeb- lét körül.

Mivel nem volt telefonos segítségem, előbb a Google keresőt, majd a két kamasz gyerekemet hívtam, tegyük tisztába ezt, hogy a gyerekek menők akarnak lenni.

A keresőn meglepődtem, egész döbbenetes volt, hogy mennyire népszerű ez a vágy.

A kisebbik lányom, aki alsó tagozat végén jár, és már nagyon-nagyon kamaszodik, kérdésemre csillogó szemmel mesélte el, hogy nagyon jó lenne népszerűnek lenni, olyan menőnek, akire folyton figyelnek az osztálytársai. Azt nem tudta megmondani, hogy miért, csak azt, hogy az nagyon jó érzés lehet. Értékeket viszont nem talált azokban a gyerekekben, akik most menők az osztályában.

Nem kellett sokáig törnie a fejét, hogy elmondja, hogy a barátság sokkal értékesebb dolog és ő elégedett, mert van két komoly barátnője és néhányan szeretik őt. A szeretetet tartja a legfontosabbnak. Arra jött rá, hogy a menők körében kevesebb az őszinte, mély szeretet megnyilvánulás, mint neki a barátaival.

A nagyobbik lányomnál elég meredek a követettség, illetve a népszerűség iránti igény. Rengeteg dolog érdekli, néhányban kifejezetten tehetséges és egy extrém sportegyesületbe jár, ahol versenyszerűen és a korcsoportjában kiemelkedően eredményes az országban. Mégis sokat küzdünk, mert szerintem viszonylag lassan kezdi megismerni magát és tisztába jönni az értékeivel. Ez és a kamaszokra jellemző családtól való elszakadás, na és a romantika vágya pont olyan extrém szélsőséges érzelemhullámzásokat okoz, amennyire extrémnek mondható, ha szikla és falmászó bajnok egy 13 éves lány. Kis hurrikánomat is megkérdeztem a témáról. Mi jut eszébe a menő szóról és vajon akar-e menő lenni?

Nem lepett meg, amikor szintén felcsillanó szemmel, ábrándos tekintettel csodálatos dolognak nevezte a menőséget, ami által rengetegen figyelnek rá. Vagyis figyelnének, mert ő peremhelyzetűnek tartja magát a különcségeivel minden közösségben, egyedül a sportolók között találta meg eddig a helyét. Harcias amazonként ismerte be, hogy ő igenis törekszik a népszerűségre, mert annál jobb kevés dolog van, mint ha középpontban lehet. Ennek ellenére tisztán rámutatott arra, hogy sajnos kétféle menőt ismer, az egyik, aki pontosan tudja, hogy menő, de nem nagyon foglalkozik ezzel és nem is száll el magától és a másik, aki pedig látványosan növeli az egóját azzal, hogy visszaél a helyzete okozta felsőbbrendűséggel és bizony még erőszakosan is viselkedik azzal, aki hagyja, vagy akit erőfölénnyel elnyomhat, csak hogy kimutassa, mennyit ér.

Megnyugodtam, amikor elmondta, hogy az első csoportba szeretne tartozni. Hú, anyának is legyen jó! A két fő csoportban persze leginkább olyan gyerekeket talált, akik a külsejükkel vívják ki a figyelmet, akik divatot diktálnak, vagy erőszakosan nyomulnak. Kevesebben vannak olyanok a suliban, akik valami értelmes dologgal kerültek középpontba, valami olyasmit csinálnak, ami érdeklődést vált ki, stb. Én is megnyugtattam őt, ennyi erővel ő is lehetne celeb, ha például a szikla és falmászás sokakat érdeklő, népszerűbb sportág lenne. Mert látványosnak bizony látványos és nagyon komoly felkészülést igényel.

Végül ő is eljutott a szeretetig, mert azt szeretné valójában, ha sokan szeretnék, ha kevésbé lenne agresszív és indulatos, a sok érzelem viharnak vége lenne. Ezt pedig nem elsősorban a tömegek figyelmében, hanem a barátságban és szerelemben gondolja megtalálni.

Azért írtam le ezt nektek, akik talán szülőként aggódva kezdtetek az olvasáshoz, hogy lássátok, anyunak is lehet jó! Legyen jó nektek is! Úgy hiszem, hogy szerető és elfogadó légkörben a családunk megmarad a miénknek, és idővel átformálódik a menőzés valami egészen mássá, ami mély érzelmekkel foghat bennünket körbe bakfis és kamasz gyerekeinkkel.

Kiszerveznéd a szövegeid írását? A RitArt Referenciák kategóriába sorolt cikkek minőségéhez és tartalmához hasonló cikkek megírását vállaljuk kreatív szövegírói szolgáltatásunk keretében.

Szövegírás – RitArt Academy