
Világbajnok bodzaital receptek
Végre itt a tavasz, májusban virágzik a bodza. Miért ne kötnéd össze a kellemest a kellemessel? Egy hétvégi kirándulás remek alkalom az illatos bodzavirág gyűjtéséhez.

A bodzaital receptjének legfontosabb elemei természetesen maguk a tenyérnyi virágok. Keress az autóforgalomtól távol eső bokrokat, és gyűjts virágokat a magasabban fekvő, kevésbé poros ágakról. Ne tépd, hanem ollóval vágd le a virágtányérokat, mert így kevesebb virágpor vész el és ízletesebb lesz majd a nedű. Azért nem érdemes megmosni sem a begyűjtött alapanyagot, mert a vízzel együtt távozna az aroma jó része is. Célszerű inkább egy időre félretenni a virágokat, hogy a szirmok között rejtőző bogarak kimászhassanak.
Szedjünk 25-30 darab virágot, hogy jusson belőle friss bodzaitalhoz, de maradjon annyi, hogy szörpöt is készíthessünk.
Íme a bodzaital receptje:
Hozzávalók:
- 5 db frissen szedett bodzavirág
 - 2 liter víz
 - citromlé
 - édesszájúaknak méz
 
Elkészítése:
- A frissen szedett bodzát este beleteszed egy kancsóba és ráöntesz 2 liter vizet.
 - Másnap délelőtt leszűröd és belecsavarod egy fél citrom levét, ha édesebben szereted, ízlés szerint csepegtess bele mézet is.
 

Ugye milyen egyszerű? Nincs is más dolgod, mint kortyolgatni a finom italt, közben pedig hallgatni a madarak csicsergését és élvezni a napsugarak simogatását a bőrödön. Ha mértékletes voltál és maradt némi bodzalé, tedd be a hűtőbe.
Bodzaszörp recept
Hozzávalók:
- 20-25 tányér bodzavirág
 - 2 liter víz
 - 1 kg cukor (a fele lehet nádcukor)
 - 1 citrom megmosva, felkarikázva
 - 1 lime megmosva, felkarikázva
 
Elkészítése:
- A hideg cukorszirupba nyomkodd bele a bodzákat.
 - Add hozzá a felkarikázott citromot és lime-ot.
 - Keverd el őket és fedd le, majd tedd a hűtőbe.
 - Hagyd ázni az elegyet két napig, de várhatsz akár 3-4 napot is. Naponta egyszer kever át.
 - Szűrd le sűrű szitán vagy tiszta textilen.
 - Kisebb mennyiséget tölts üvegbe és tartsd a hűtőben. Ha többet készítesz, szűrés után forrald fel, rotyogtasd 8-10 percig, és a szörpöt csak ezután töltsd steril üvegekbe, néhány percre állítsd fejre, majd takaró alatt dunsztold őket.
 
Ezekkel a bodzaital receptekkel vendéglátóként is biztosan sikert aratsz majd. Egészségedre!
Kiszerveznéd a szövegeid írását? A RitArt Referenciák kategóriába sorolt cikkek minőségéhez és tartalmához hasonló cikkek megírását vállaljuk kreatív szövegírói szolgáltatásunk keretében.
Szövegírás – RitArt Academy