Bodzaital recept

 Világbajnok bodzaital receptek

Végre itt a tavasz, májusban virágzik a bodza. Miért ne kötnéd össze a kellemest a kellemessel? Egy hétvégi kirándulás remek alkalom az illatos bodzavirág gyűjtéséhez.

Bodzaital recept
Bodzaital recept

A bodzaital receptjének legfontosabb elemei természetesen maguk a tenyérnyi virágok. Keress az autóforgalomtól távol eső bokrokat, és gyűjts virágokat a magasabban fekvő, kevésbé poros ágakról. Ne tépd, hanem ollóval vágd le a virágtányérokat, mert így kevesebb virágpor vész el és ízletesebb lesz majd a nedű. Azért nem érdemes megmosni sem a begyűjtött alapanyagot, mert a vízzel együtt távozna az aroma jó része is. Célszerű inkább egy időre félretenni a virágokat, hogy a szirmok között rejtőző bogarak kimászhassanak.

Szedjünk 25-30 darab virágot, hogy jusson belőle friss bodzaitalhoz, de maradjon annyi, hogy szörpöt is készíthessünk.

Íme a bodzaital receptje:

Hozzávalók:

  • 5 db frissen szedett bodzavirág
  • 2 liter víz
  • citromlé
  • édesszájúaknak méz

Elkészítése:

  • A frissen szedett bodzát este beleteszed egy kancsóba és ráöntesz 2 liter vizet.
  • Másnap délelőtt leszűröd és belecsavarod egy fél citrom levét, ha édesebben szereted, ízlés szerint csepegtess bele mézet is.

 

Bodzaital recept
Bodzaital recept

Ugye milyen egyszerű? Nincs is más dolgod, mint kortyolgatni a finom italt, közben pedig hallgatni a madarak csicsergését és élvezni a napsugarak simogatását a bőrödön. Ha mértékletes voltál és maradt némi bodzalé, tedd be a hűtőbe.

Bodzaszörp recept

Hozzávalók:

  • 20-25 tányér bodzavirág
  • 2 liter víz
  • 1 kg cukor (a fele lehet nádcukor)
  • 1 citrom megmosva, felkarikázva
  • 1 lime megmosva, felkarikázva

 

Elkészítése:

  • A hideg cukorszirupba nyomkodd bele a bodzákat.
  • Add hozzá a felkarikázott citromot és lime-ot.
  • Keverd el őket és fedd le, majd tedd a hűtőbe.
  • Hagyd ázni az elegyet két napig, de várhatsz akár 3-4 napot is. Naponta egyszer kever át.
  • Szűrd le sűrű szitán vagy tiszta textilen.
  • Kisebb mennyiséget tölts üvegbe és tartsd a hűtőben. Ha többet készítesz, szűrés után forrald fel, rotyogtasd 8-10 percig, és a szörpöt csak ezután töltsd steril üvegekbe, néhány percre állítsd fejre, majd takaró alatt dunsztold őket.

 

Ezekkel a bodzaital receptekkel vendéglátóként is biztosan sikert aratsz majd. Egészségedre!

Kiszerveznéd a szövegeid írását? A RitArt Referenciák kategóriába sorolt cikkek minőségéhez és tartalmához hasonló cikkek megírását vállaljuk kreatív szövegírói szolgáltatásunk keretében.

Szövegírás – RitArt Academy