Fogyni akarok!
Fogyni akarok!
Fogyni akarok!

Ha megkérdezzük a nőket arról, mi az, amit a legjobban szeretnének megváltoztatni az életükben, biztosak lehetünk benne, hogy nagy százalékuk azt fogja elsőre mondani: Fogyni akarok!

Ezen már meg sem lepődünk, szinte egyértelmű, hogy a legtöbb nő elégedetlen az alakjával, a súlyával, és minden újévkor megfogadja magának, hogy a következő évben le fog fogyni. Azonban ez mégsem olyan egyszerű, mint hisszük. De hol van a hiba a rendszerben? – kérdezhetjük.

Az elhatározás megvan, a szándék és a cél a szemünk előtt lebeg, mégsem tudjuk elérni a kitűzött tömeget, vagy ha el is érjük, a már jól ismert jojó-effektusnak köszönhetően, hamar vissza is szerezzük a leadott felesleget. A válasz annyira pofonegyszerű és annyira sokszor hallottuk már, hogy unottan ismételgetjük mi is, de mégsem követjük az instrukciókat, inkább elengedjük a fülünk mellett, mintha meg sem hallottuk volna. A válasz a sport és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ugye, ismerős?

Fogyni akarok!
Fogyni akarok!

A titok az, hogy nincsen titok. Ha változtatni akarunk a kinézetünkön, bizony a diéta önmagában édeskevés lesz, sport nélkül megette a fene az egészet! Lehet, hogy meg tudunk szabadulni pár kilótól, de az szinte azonnal vissza is jön, ahogyan végeztünk a diétával, ráadásul a súlyingadozás még a bőrünket is megviseli, ami nem bírja felvenni az általunk diktált tempót, mi pedig csodálkozunk, ha petyhüdté válik, és gyorsan rohanunk a boltba csodakrémeket vásárolni, hátha azoktól majd visszanyeri a rugalmasságát.

Rendben, kell a sport is, tudom, mozgok is rendszeresen, mégsem érek el látható eredményt – mondhatjuk most kedvtelenül, hiszen többen kerültünk már ebbe a helyzetbe. Érdemes elgondolkodni, hogy a kiválasztott mozgásforma megfelel-e az igényeinknek, mert ha nem látunk érdemi fejlődést, akkor bizony nem találtuk meg a számunkra szükséges sportot, vagy kevés gyakorlatot végzünk, ritkábban járunk, mint azt a testünk igényelné.

Fontos szem előtt tartani, hogy minden életmód-változtatás (hiszen annak a bizonyos úszóguminak az elhagyása bizony életmód-változtatással jár), nem egy-két hétre, hónapra szól. Ha elhatározzuk, hogy változtatni akarunk a külsőnkön és egészségesebben akarunk élni, akkor az onnantól kezdve befolyásolja a napjainkat, kihatással lehet a kapcsolatainkra és nagyjából az egész életünkre. Ez már nem tűnik olyan egyszerűnek, mint kijelenteni, hogy holnaptól diétázom, igaz? Sokkal nagyobb elhatározást igényel egy ilyen döntés, éppen ezért fordul elő a legtöbb nővel, hogy ideje korán feladja vagy elmegy a kedve az egésztől. Ha valaki úgy dönt, hogy életmódot akar változtatni, azt bizony komolyan el kell határoznia, hiszen mint a legtöbb dolog az életben, ennek is lesznek nehezebb időszakai, amikor az ember hajlamos feladni, mert éppen a háta közepére kívánja az egészet. Pontosan ezek azok a pillanatok, amikor igenis folytatni kell, nem feladni, ezt pedig csak úgy lehet megtenni, ha valaki kellőképpen eltökélt, és tényleg ezt akarja csinálni. Idővel ez pedig átalakul, az ember megszokja, hogy heti rendszerességgel jár mozogni, hogy nem eszik meg egymás után három képviselőfánkot (elég lesz egy is). Mire feleszmélünk már régen az új életmód szerint élünk, és azt mondjuk: Nem is volt az olyan nehéz, mint hittem.

Tehát azt már mind látjuk, hogy megfelelő mozgás hiányában a diéta önmagában nem vezet sehova. Csak kínozzuk magunkat a sokszor rosszul megválasztott étrenddel, koplalunk, miközben a szervezetünk éhezik a valódi tápanyagokra, amiktől megfosztjuk; az izmaink petyhüdten lógnak, a kedélyállapotunk és az önértékelésünk a béka feneke alatt két méterrel elásva vergődik.

Fogyni akarok!
Fogyni akarok!

Tegyük fel magunknak a kérdést: Valóban fogyni akarok, vagy jól akarom érezni magam a bőrömben? A kettő ugyanis nem egyenlő. Ha valaki csak fogyni akar, számolhat vele, hogy hamarosan újra magán tudhatja a gyorsan ledobott kilókat (ha nem még többet is), ellenben ha valaki egészségesen akar élni, jó ételeket enni, nem koplalni, akkor a számára ideális mozgással kombinálva – talán nem egyik napról a másikra, lehet, hogy csak egy év múlva -, de el fogja érni a célját. Ha pedig megkérdezik, mit akar megváltoztatni az életében, sokkal fontosabb dolgok fognak előtérbe kerülni, és a súlya lesz az utolsó, ami eszébe fog jutni.

 

 

 

Kiszerveznéd a szövegeid írását? A RitArt Referenciák kategóriába sorolt cikkek minőségéhez és tartalmához hasonló cikkek megírását vállaljuk kreatív szövegírói szolgáltatásunk keretében.

Szövegírás – RitArt Academy