Gyorsabban vagy lassabban, de minden ambiciózus ember haladni szeretne  felfelé a szamárlétrán. Ez természetes igény, hiszen újabb feladatok, erőpróbák várnak így rá, de nem elhanyagolható szempont a magasabb fizetés és a több hatalom sem. Mivel a férfiak a versenyhelyzetben érzik magukat elemükben, nekik ez a vérükben van.

De mire kell a nőknek odafigyelni, ha előrébb szeretnének jutni?

Könyvtárnyi irodalma van annak, hogy milyen a jó vezető. Én annyiban egyszerűsítem le a kérdést, hogy vezetőnek – hasonlóan egy élsportolóhoz – vagy születik valaki vagy sem. Velünk született hajlamaink, vérmérsékletünk, személyiségjegyeink életünk végéig elkísérnek.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Tehát már a pólyában eldől, képes vagy-e másokat vezetni, felelősséget vállalni értük, embereket motiválni, lelkesíteni, megdicsérni, elmarasztalni, dönteni nyomás alatt és a sort folytathatnám.

Női karrier, női kihívások
Női karrier, női kihívások

De akkor van-e értelme tanulni, tréningekre járni, vezetői képességeket fejleszteni? Természetesen van. De csak annak, aki kellően motivált. Aki ódzkodik a döntéshozataltól, aki nem tud feladatokat kiosztani, és azokat ellenőrizni, az ne vágyjon ilyen babérokra. Nem az intelligenciaszintünk dönti el, alkalmasak vagyunk-e vezetőnek. Sokkal inkább az emocionális intelligenciánk.

Bevallom, ezért haragszom azokra a tévés vetélkedőkre, ahol a lexikális tudásukkal villognak az emberek. Ha ez csak a hobbijuk, ám legyen, de ne kiáltsuk ki őket hősöknek, mert lehet, hogy egy önéletrajzot sem tudnak megírni.

Egy kliensem, Szilvi példáját említeném, aki közgazdászként színjelessel végzett az egyetemen. Ismerősei segítségével szinte azonnal vezetői állást kapott, igaz egy kisebb cégben. Képtelen volt dönteni, leginkább az embereket érintő kérdésekben. Kit vegyen fel? Mennyi fizetést adjon neki? Milyen hiányosságokért bocsásson el valakit? Nem meglepő, hogy gyorsan egy házasságba menekült. Már a harmadik gyermeke is óvodába jár, de nem siet vissza a munkaerőpiacra. Karrierépítés szempontjából diplomája erodálódott, valószínűleg lelki sebeket is szerzett, önértékelése megcsappant, és így nagyon nehéz lesz visszatalálnia a munka világába. Valószínű, hogy ott követte el a hibát, hogy többet illetve mást látott magában, mint amire képes lett volna.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Minket, lányokat szelídnek, könnyen kezelhetőnek, önfeláldozónak nevelnek. És ilyennek szeretnének felnőttként látni a munkahelyünkön is. Máig nem felejtem el a férfibeosztottjaim arcát, amikor valamilyen kérésükre határozott nemet mondtam. Biztos azt várták, majd magyarázkodni kezdek, nem akarok nekik fájdalmat okozni, ezért húzom-halasztom a döntést, közben megpuhítanak. A válaszom hallatán csak a döbbenetet láttam: egyszerűen nem hitték el, hogy egy női vezető nemet is tud mondani.

Sokan azonban képtelenek erre. Egy másik ügyfelem olyannyira nem tudta kezelni a vezetéssel járó stresszt, hogy osztályvezetői kinevezése után két évvel elérte a tipikus menedzserbetegség: 15 kilót hízott. Ez szörnyen zavarta a 32 éves fiatalasszonyt, de ez eltörpült abbéli gondja mellett, ami lelkileg rárakódott. Maximalistaként nemcsak ő akart mindenkinek megfelelni, de alkalmazottait is csúcsra járatta. Persze egy munkahelyen rengeteg emberi probléma is a felszínre kerül. „Munkaidőm szinte kétharmadában mást sem csináltam, mint lelket ápoltam. Összeroppanok a rám nehezedő lelki tehertől. Nem tudok a szakmai munkámra koncentrálni, pedig a főnököm csak ezt várja el. Az én lelkemet ki fogja ápolni?”

Ugye, ismerős a jelenség Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut! című könyvéből? Ott a párkeresés buktatója volt a másnak való azonnali és tökéletes megfelelési vágy, a mindenek feletti önzetlen segítségnyújtás. Mindezek nagyon szép tulajdonságok, csak egyet ne feledj: saját életedért te vagy a felelős. Mit mondanak a repülőgépen a felszállás előtti oktatáson? Vész esetén előbb győződjék meg, hogy az oxigénmaszkja pontosan illeszkedik-e önre. Csak azután forduljon az önnel utazó gyerek vagy idős ember megsegítésére!

Kijózanító tanács. Csak akkor leszel képes másokért tenni bármit is, ha te testileg, lelkileg és szellemileg rendben vagy. Ez nem önzés, hanem a túlélés záloga.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---

7 thoughts on “Ha feljebb lépnél a szamárlétrán”

 1. Ezt a fiúknak is lehetne ajánlani – ahogy a szülővé váláshoz se kérnek senkitől alkalmasság vizsgát úgy a főnökséghez se 🙂

  Komolyra fordítva: szerintem igazán nehéz dolog főnöknek lenni. Van, akit eltorzít az, hogy hatalma van :/ Nem lehetetlen, de ha nekem cégem lenne, mielőtt kinevezek vezetőnek vkit, elküldeném legalább egy coaching-ra.

 2. Hű nagyon ütős ez a cikk. 🙂
  Ezen már én is sokat gondolkodtam:
  “Bevallom, ezért haragszom azokra a tévés vetélkedőkre, ahol a lexikális tudásukkal villognak az emberek. Ha ez csak a hobbijuk, ám legyen, de ne kiáltsuk ki őket hősöknek, mert lehet, hogy egy önéletrajzot sem tudnak megírni.”

  És az a főnök, aki sokat ápolja a lelkeket, és nem tudja rövidre zárni a rá zúduló panaszáradatot, bizony nem kis érzelmi súlynak teszi ki magát…

 3. Valahol olvastam épp tegnap, hogy a nőket két dolog hátráltatja borzasztóan: a hagyományok és a kicsi önbizalmuk!
  Ez meg így a rókafogta csuka, nincs önbizalmunk, ezért nem merünk lépni, nem vállalunk felelősséget, de így nincs sikerélményünk, és nem lesz önbizalmunk. Valahol meg kell szakítani ezt a kört.

 4. Kedves Kriszta, és a többiek!
  Hogyan szakítsuk meg a kört? Például úgy, hogyha magad erre képtelen vagy, kérj segítséget. Járj önismereti tréningekre, olvass ide vágó könyveket, és gyakorold, ggyakorold az ott megtanultakat. Aztán ha az első eredményeket elérted, már könnyen megy. És egyre könnyebb lesz.

 5. Zsuzsa, igazad van, de én pl alig ismerek olyat, aki ilyenen részt vett volna. És sajnos meg is lehet nézni, mennyire kevés a nő a vezető pozíciókban. A képzés-fejlesztés az út, ez így van.
  Kellenének igazi történetek, nem mesélsz? 🙂

 6. Nagyon jó példákat írtál, írj ilyeneket máskor is. Igazán hasznos lenne, ha az ember magára ismerne egy-egy ilyenben.

Comments are closed.