Egyre rosszabb a helyzet az iskolák körül is

A görög tanügy hülyeségeiről valamint – a jövő nemzedékére nézve- katasztrofális irányvonaláról sokat lehetne írni. Most csak arról szeretnék megint elmélkedni, milyen hülyén van megoldva a vizsgarendszer is az iskolákban. Már írtam róla, de most megint átgondoltam, milyen marhaság az egész.
Szeptember 11-n szokott kezdődni az iskola. Nehezen indul, immel ámmal, aztán belehúznak és egész novemberben dolgozatokat írnak. Mindez a gimnáziumtól, vagyis a 7. osztálytól kezdve. Aztán a december amolyan sétafikálós hónap, ekkor folyton valamelyik tanár hiányzik, van sok üres óra.
Karácsony előtt 1 hét és utána 1 hét vakáció. Általában január 2-án kezdődik, de aztán 6 és 7 ünnepnapok (Szent János és Vízkereszt), ekkor megint csak úgy immel ámmal mennek a dolgok. Hirtelen belehúznak és februárban egész hónapban dolgozatokat írnak. Az idén a fél iskola beteg volt a dolgozatírások kellős közepén, emiatt egy csomó dolgozatot elhalasztottak és megírták őket egyszerre, úgy, hogy majdnem minden nap írtak! Aki beteg volt, az értelemszerűen 39 fokos lázzal nem tanulgatott, így a visszatérő gyerekek hirtelen olyan dolgozatözönnel találták magukat szemben, amivel csak a jó tanulók tudtak rendesen megbirkózni. És eljutottunk a mostani periódushoz, amikor kitavaszodik és közeleg március 25, a nemzeti ünnep. Március 25-n mindig felvonulás van, ezért 3 héttel azelőtt, már minden tornaórán, a lépéseket tanulják, gyakorlatilag egész órán felvonulnak az udvaron. A múltkor ott voltam és figyeltem őket, nem csoda, hogy annyit vonultatják őket, a sok kajla serdülő, csak egymással van elfoglalva, röhécselnek, hülyéskednek, képtelenek egyszerre lépni, a tornatárnak az idegeire mennek:)
Aztán megkezdődnek a kirándulások. Ezt sem értem, miért kell egyszerre megcsinálni, miért nem lehet a vizsgaidőszakot kinyújtani és egy-két kirándulással fűszerezni, na de lehet az nagyon kizökkentené a lurkókat? Mindenesetre, ilyenkor minden évben minim 1szer beviszik őket Athénba, planetáriumba, múzeumba ilyen helyekre, de vannak helyi kirándulások, amikre nagyon haragszom.
Ugyanis a helyi kirándulások mindig ugyanazon forgatókönyv szerint zajlanak, elviszik őket a Katounia– beli tengerpartra (ez egy rész kisvárosunk szélén), ahol a tanárok összeülnek trécselni (régebb beültek a tavernába kávézni), a gyerekek meg teljesen szabadon, egész délelőtt a parton és mellette, egymással szórakoznak. Nincs semmi értelmes dolog ezek alatt a kirándulások alatt, semmivel nem foglalják le őket, semmit nem tanítanak nekik, csak egyszerűen meglevegőztetik a  bandát. Szóval nem értem, mi ebben a lényeg..
Idrima Evgenidou – Planitárium
Ma a 2. gimnazisták Athénbe mentek, a Planitáriumba. Aztán elgondolkodtam, hogyan lesz tovább. Ugyanis április 24 a Húsvét, egyszerre esik az idén a katolikus (ergo magyar) húsvéttal is. Ami azt jelenti, hogy április 15 és május 2 között vakáció lesz. Ma március 18. Még hozzá kell tennem, hogy május 12 körül a gimnáziumi tanítás leáll és jön az egy hónap vizsgaszesszió. Tehát akkor most, március 18 és április 15 között, valamint május 2 és 12 között kéne leadni a 3 trimeszteri anyagot. Csak azt nem értem, ez hogy fog nekik sikerülni?? A nehézségekhez hozzájárul, hogy nagyon nehéz a matek és a fizika anyag a 2. gimnáziumban, pár évvel ezelőtt ezt az anyagot a líceumban tanulták. Valószínűleg most is majd újra tanulják, de mindenképpen nem piskóta dolog ezekből levizsgázni. A kémia az még egyelőre kísérletek és érdekesség szinten megy, ezért szeretik is a gyerekek.
A tanárok hozzáállása is a dolgokhoz évről évre rosszabb. Egyre csak csökken a fizetésük, hisz ők állami alkalmazottak és a “trojka” állandóan újabb fizetésnyirbálásokat követel. Az országban 800 iskolát zárnak be a Kallikratész terv miatt, amiről már írtam, és ezrével vannak a tavaly óta nem kifizetett tanárok, tanítók, valamint egy csomó bizonytalan jövőjű ember, sokan közel a nyugdíjhoz. Nehéz ilyen körülmények között a hivatás követelményeinek eleget tenni.

Görögország

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/