Egy átlagos görög család megélhetési költségei

Már többször kaptam ezt a kérdést: mennyiből lehet megélni Görögországban?
Erre a kérdésre a válasz nem egyszerű, ezért szántam rá magam nehezen arra, hogy belebonyolódjak. Vannak változó paraméterek, melyek a Görögországban lévő helytől, a család összetételétől, az igények milyenségétől és mennyiségétől függnek, aztán vannak a stabil számok, az abszolút állandók, melyek az aktuális árak. Ha pedig azt vesszük, hogy az aktuális árak minden, csak nem stabil és abszolút állandók, akkor már ott is vagyunk a válasznál: lehetetlen általánosított választ adni erre a kérdésre.
Megpróbálom felvázolni egy hozzánk hasonló, átlagos, 3 tagú család büdzséjét. Életstílusként a sajátunkat veszem példának, ami inkább polgári mint falusi, viszont az árak amikkel kalkulálok vidékiek. Az élelmiszerárak és ruhaárak Athénban (és/vagy a többi nagyvárosban) alacsonyabbak (vagyis nagyobb a választási lehetőség, könnyebben hozzá lehet gazdaságos áruhoz jutni), viszont minden más szolgáltatás (magánórák, sport, fodrász, stb.) drágábbak.
Kezdem azzal, hogy az átlag, hozzánk hasonló, saját családi házzal vagy apartmannal rendelkező polgári családok 90%-a kölcsönrészletet törleszt, mely energiájuk, bevételük nagyobbik felét felemészti. Példának veszek egy 2.000 eurós bevételt, ami származhat két embertől, vagy egytől, ha az az egy jobban keres. A 2.000 nettó az elmúlt években egy tűrhetően jó Athéni fizetésnek számított a diplomások körében, ez mára már nagyon nagyot csökkent. A fizetések körül is nagyon nagyok az eltérések, vannak havi 7.000-10.000 eurós vezetőpozíciós fizetések és vannak havi 500 eurós munkásfizetések, vagy 800-900 eurós fiatal diplomás fizetések. Ez nagyon alacsonynak számít a jelen árakhoz és a görög életstílushoz viszonyítva. Most jobban nem folyok bele, mert külön post kell a fizetéseknek, a fentieket csak azért írtam le, lássátok, miért veszek egy 2.000 eurós átlagbevételt a példámban.
Havi kiadások
350 euró – kölcsön részlettörlesztés
300 euró – egy tizenéves gyermek programjainak a költsége (ez Athénban jóval magasabb is lehet), értsd ezalatt délutáni magánórák, sport, valamiféle közösségi élet. Ha több a gyerek és közel vannak korban, nagyobbak a költségek, melyek folyamatosan fokozódnak, amíg a gyermek munkába nem áll.
50 euró – apa személyes költsége (minimális)
50 euró – anya személyes költsége (minimális, feltételezem, hogy egyik sem cigarettázik, mert akkor ez a költség még magasabb)
30 euró – apa telefon (csak szükséges és rövid hívások)
30 euró – anya telefon (csak szükséges és rövid hívások)
30 euró – vonalas telefon minimális használat
20 euró – internet (a legolcsóbb csomag)
60 euró – villany (spórolós használat magánház esetén)
20 euró – víz
150 euró – benzin (heti minim 130 km esetén)
80+20 euró – fűtőolaj+ tűzifa (6 fűtőtest és 1 kandalló)
20 euró -kutyatartás
90 euró – kocsibiztosítás és közlekedési engedélyek, stb.
Összesen: 1.300 euró
A fenti költségtervben saját életünkből merítettem adatokat, amiket annak függvényében módosítottam, hogy megfeleljenek ahhoz, hogy egy általános képet kapjatok.
Tehát ha 2.000 a bevétel, marad 700 euró, amiből fedezni kell a 3 tagú család étkezését, ruházkodását és esetleges egyéb szükséges  igényeit, amibe az orvos is beletartozik, mert az orvosi ellátás nem teljesen ingyenes és főleg nem vidéken, ahol pl. nincsenek minden biztosítóval szerződésben lévő orvosok. Arról nem is beszélve, hogy a kutyákra vagy más állatokra nincs biztosítás, így bármi van velük, a családi büdzsét terheli az ellátásuk költsége. És persze MINDIG vannak extra, előre nem látható dolgok (grrrrr…).
Még azt elmondanám, hogy ahhoz, hogy a konyhában minden legyen és ne érezze az ember a spórolást heti 200 eurót kell számolni, ebbe belejön hús, zöldség, gyümölcs és normál, hagyományos élelmiszerek.Tehát havi 800 euró az ideális egy jól ellátott háztartásra. Nagyon spórolósan és nem nagyétkűeknek, heti 100, ennél lennebb nem lehet vinni szerintem (példának: 1 kg kenyér 1,60, 1 l tej 1,80, stb).
Ti mennyit költötök a családi költségekre?
Ha Görögországban élő magyar vagy, felétek hogyan alakulnak az árak, a megélhetési költségek?

Nagyon örülnék ha a kommentekben mások is leírnák véleményüket!

Görögország

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---

One thought on “Egy átlagos görög család megélhetési költségei”

  1. A mi bevételünk 315000Ft(1175E), de csak a kölcsön 115000Ft. Hozzáteszem, hogy kettő gyerek van, akkor próbálj megélni!!! Ha az összes rezsit kifizetem, nem hogy 700E nem marad, de rendesen kuporgatnom kell hó végén. Pedig kutyám sincs és viszonylag “jól keresek”.

Comments are closed.