Ami a Titok-ból kimaradt…./érdekes gondolatok Baráth András hírleveléből

Miközben az elmúlt hetekben egy új könyvön dolgoztam, egy sorsfordító tudományos kutatásra bukkantam, amelyet szeretnék most elmesélni. Azért írom, hogy sorsfordító, mert pszichológus kutatók olyan felfedezéseket tettek, amelyek gyökeresen meg tudják változtatni valakinek a teljesítményét, és ezáltal az életét.

Nem tudom, olvastad-e a A Titok c. könyvet, ami hallatlan sikert aratott néhány éve. Csak azért kérdezem, mert ha olvastad, és hittél a Titokban, akkor rossz hírem van számodra.
A tudományos kutatások ugyanis bizonyos fokig ellentmondanak a könyvben foglaltaknak…
A Titok c. könyv – az én olvasatomban – arról szól, hogy be tudjuk vonzani az életünkbe a sikert, a gazdagságot és a boldogságot. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy nap, mint nap elképzeljük magunkat úgy, mintha már elértük volna azt a bizonyos állapotot, amire vágyunk. (Sokan ezt hívják vizualizálásnak.) A Titok szakértői azt állítják, hogy a mindennapok során a negatív gondolatokat egyszerűen ki kell zárni a fejünkből.

A pozitív vizualizáció használata az önfejlesztésben korántsem új. Az elmúlt évtizedekben Hogyan legyünk sikeresek típusú könyvek százai említették úgy, mint a siker egyik fontos eszközét.

Kimaradt egy fontos dolog

Két tudományos kutatás is kétségbe vonja, hogy a pozitív vizualizáció önmagában előnyös lenne. Viszont bemutatják egy olyan változatát, amely tényleg kirobbanó eredményekhez segíthet hozzá bárkit, így Téged is.
A Pozitív fantáziák elszívják az életerőt c. kutatás a közelmúltban jelent meg. (Positive fantasies about idealized futures sap energy – Heather Barry Kappes, Gabriele Oettingen)
A szerzők, akik New York Egyetem és a Hamburgi Egyetem pszichológiai tanszékén dolgoznak, nem kevesebbet állítanak, mint hogy a pozitív fantáziálgatás valójában negatívan hat a teljesítőképességünkre és az elért eredményekre. Ennek fő okát abban jelölték meg, hogy a pozitív vizualizáció lecsökkenti az energiánkat.
Arról van szó a kutatók szerint, hogy amikor beleéljük magunkat egy pozitív jövőbeni élethelyzetbe, például hogy elnyertük egy szuper állást, és ennek hatására újra boldogok leszünk, az életünk rendeződik, akkor ezek a gondolatok becsapják az agyunkat. A tudatalattink ugyanis bedől a manipulációnak, emiatt megnyugszunk, és nem fordítunk annyi energiát cselekvésre, mint amennyire az elképzelt állapot elérésére valójában szükség lenne.

Az álmokat szembe kell állítani a valósággal

Csakis akkor lehet hatásos a pozitív vizualizáció, állítják a kutatók, ha az elképzelt pozitív állapotot szembeállítjuk a valósággal, és sorra vesszük azokat a veszélyeket is, amelyek megakadályozhatják, hogy elérjük a céljainkat. A pozitív fantázia + negatív kontraszt az a nyerő kombináció, amely a legnagyobb energiával fog ellátni bennünket ahhoz, hogy a célunk eléréséhez szükséges munkát véghezvigyük.

De ez tényleg működik?

Egy másik kutatás, a Hatásos önszabályozás a célok elérésében c. tanulmány szerzői ezzel teljesen megegyező felismerésre jutottak. (Effective self-regulation of goal attainment, Gabriele Oettingen, Gaby Hönig, Peter M. Gollwitzer)
A kutatók egy igen szemléletes kísérletben bizonyították, hogy a pozitív vizualizáció általában nem elég a jobb eredményekhez. Ám egy kis módosítással valóban csodákra képes. A kísérletben 55 fiatal német gyermek vett részt (mind 10-12 év körüliek), akik a kísérlet keretében kezdtek először angolt tanulni.
A diákokat három csoportba osztották
1) Az első csoportot olyan instrukciókkal látták el, hogy képzeljék el, milyen jó lesz majd, amikor folyékonyan beszélnek angolul (pozitív vizualizáció). Ezt követően azonban az esetleges akadályokat és veszélyeket is végiggondoltatták a diákokkal. Például leíratták velük, hogy milyen érzés lesz, ha a céljukat mégsem érik el, azaz nem fognak megtanulni angolul. (Ez volt a negatív kontraszt.)
2) A második csoportot csak a pozitív képek átgondolására kérték.
3) A harmadik csoportot pedig csak a negatív lehetőségek és következmények végiggondolására kérték.
A diákok teljesítményét aztán többféleképpen mérték:

  • A kutatók két hét elteltével kitöltöttek a diákokkal egy értékelést, hogy saját bevallásuk szerintük milyen szorgalmason tanulták a nyelvet.
  • Szintén a kísérlet kezdetéhez képest két héttel, a tanárokkal is értékeltették a diákokat, hogy ki milyen jól haladt.
  • Két hét illetve három hónap elteltével pedig egy nyelvi tesztet is kitöltöttek a diákokkal, ami a nyelvtudás szintjét mérte fel.

Szerinted mi lett az eredmény?

Azok a diákok érték el magasan a legjobb eredményeket, akik az első csoportba tartoztak, tehát akik a pozitív fantáziálás után átgondolták a negatív lehetőségeket is. Ez a csoport magáról is azt állította, hogy nagyon szorgalmasan dolgozott. De ennél is beszédesebb, hogy a tanáraik és az objektív nyelvi tesztek is azt mutatták, hogy jobban fejlődtek, mint a tisztán pozitív, vagy tisztán negatív gondolattársítást elvégző csoport diákjai.

Mi ebből a tanulság?

Az első és legfontosabb tanulság, hogy írd le a céljaidat. Mivel ez a blog elsősorban álláskereséssel foglalkozik, ezért ha mást nem is, de az elhelyezkedéssel kapcsolatos céljaidat kérlek, mindenképp írd le!
Ennek részeként végezz el egy pozitív vizualizációs gyakorlatot:
Képzeld el, hogy végre olyan állásod van, amit régóta szerettél volna! Milyen érzés lenne ez? Mi lenne a legfontosabb változás, amit ez az életedbe hozna? Gondold végig, és írd le!

Itt azonban nem szabad megállnod!

Most jön a negatív kontraszt:
Képzeld el, hogy mégsem valósul meg, amit annyira szeretnél. Mi akadályozhat meg Téged abban, hogy belátható időn belül olyan állásod legyen, amilyet szeretnél? Gondold végig, hogy mi jöhet közbe, ami miatt egyszerűen nem találsz új állást? Milyen következményei lennének ennek? Kérlek ezt is írd le!
Biztosan vannak olyanok, akik szerint ez csak hókusz pókusz. De ha Te nyitott vagy az új módszerekre és a tudományos kutatások által bizonyított érvekre, akkor érdemes lehet komolyan venned a célok kitűzését és dokumentálását.
Azt azonban ne felejtsd el, hogy nem elegendő csak a pozitív életképeket átgondolni, mint ahogy a Titok c. könyv írja. Az álmainkat szembe kell állítanunk a jelenlegi helyzetünkkel és a lehetséges veszélyekkel ahhoz, hogy legyen elég energiánk és motivációnk elvégezni a sikerhez szükséges munkát….. “

Forrás: Baráth András hírlevele
http://www.gerillaoneletrajz.hu

Bátorság az MLM-hez

Célkitűzés tanfolyam: 35 online lecke azért, hogy tényleg valóra válthasd az álmaidat.Jelentkezz most, az árat Te szabod meg! Klikk ide>>

A gazdagság receptje