Előző írásomban arról volt szó, hogy az egészségünk is a mi kezünkben van: a felelősség jólétünkért minket illet. A valódi megelőzés mindig tőlünk indul, és azt jelenti, igyekszünk teljes életet élni, a saját utunkat járni, kiteljesíteni a képességeinket, növekedni, tanulni, fejlődni, gyarapodni, együttműködni a sorssal egész életünk során. Ebben a cikkben a női test egészségének ápolásához, fenntartásához szükséges mindennapos apró lépéseknek jelölöm ki az irányt, reményeim szerint a smink-alapozónál tartósabb alapokat biztosítva, hogy testünk kiállja a vihar próbáját, hogy együtt lengedezhessünk a széllel. Az egészség nem valami statikus dolog, hanem dinamikus: folyamatosan keressük az egyensúlyt, újra és újra létrehozzuk azt, ami van. A fa nem csak a koronáját növeszti, hanem a gyökereit is, másképp felborulna. Ha magasba törő szellemi koronát akarunk, erősítenünk kell a gyökereinket, testi egészségünket is. A tudatosodás útja a testünkön keresztül vezet, nem pedig annak megtagadásán át.

Írtam már arról, hogy a női gyökerek erősítéséhez nem feltétlenül az kell, mint egy férfinak. Nem kell és nem is jó versenyre kelnünk a férfiakkal. Talán fölöslegesnek találod ezt a filozófiai eszmefuttatást az egészséges életmód módszereinek részletezése előtt, de én úgy vélem, csak akkor lehetsz szabad, akkor tudsz választani és térhetsz el az érvényes rendszerektől, ha ismered az egészség alapelveit, (anya)természeted és tudatos vagy.

egészség

Vissza a gyökerekhez, a természethez

„Vannak asszonyok, akik azt hiszik, csak akkor lehetünk szabadok, ha olyanok leszünk, mint a férfiak. A természete szerint élő asszonynak ez nem válasz, mert ő tudja, hogy a férfiak és nők egyensúlyra teremtettek erre a világra, s mi lenne belőlünk, ha ezt az egyensúlyt megbontanánk?
A bennünket legelőbb felszabadító életmód a természetes élet, amelyre születtünk. Meg kell találnunk azt a harmóniát, amelyről elődeink oly sokat tudtak. És mindenekelőtt új alternatívákat kell találni, igazi alternatívákat, nem pedig annak a rendszernek újabb változatát, amely elevenen felfal bennünket” (A csend ajándéka – indián asszonyok bölcsessége. Simon Márta fordítása.)

Bármelyik népcsoport, bennszülött törzs tanításait is nézzük, az egyik legfontosabb tanítás az, hogy megtanuljuk tisztelni magunkat és az életet. Hiszen a női méh minden emberi élet kapuja. Ki kell terjesztenünk a termékenység és a szülés jelentését. Nem csak gyermeket szülhetünk. Ötleteink foganhatnak. Valamilyen kezdeményezés, vállalkozás létrehozása felett bábáskodhatunk. Olykor sokat vajúdunk egy-egy elhatározás felett. Becsülnünk kell a női lét adományait, és segítenünk kell magunknak, egymásnak és lányainknak a nővé válásban.

„Törvény, hogy minden dolog a nőben születik meg, még az is, amit férfiak találnak ki.” (Éneklő Jávorszarvas Ágnes, Lynn W. Andrews: A varázslóasszony legendája, Pilist Print Kiadó 2007)

A nő méhének állapota a nő gondolatait, érzelmeit, tetteit és valamennyi kapcsolatát tükrözi. Energetikailag a második a csakrához, a szexcsakrához tartozik, amelynek fő témája az életöröm, a szexualitás, a másokhoz való kapcsolódás. A nők méhe akkor sem haszontalan kidobandó szerv, ha a nő már nem kíván szülni. A méh energetikailag a kreativitásunk, teremtőerőnk központja.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Az egészséges életmód alapjai

Lássuk most az egészséges életmód alapelveit röviden, felsorolásszerűen, hiszen ezeknek a pontoknak bármelyikéről terjedelmes köteteket találsz a könyvesboltokban.

1. Táplálkozás

Valószínűleg hallottál már róla, hogy az immunrendszer működéséért 60-70%-ban az emésztőrendszer felelős. Hogy miért? Mert ha szervezetünkben sok a salakanyag és méreganyag, akkor az immunrendszer ezek semlegesítésével lesz elfoglalva, és aligha lesz ereje a kórokozók elleni védekezésre. Én úgy hiszem, hogy a vegán, tisztán növényi alapú vagy makrobiotikus, enzimekben gazdag táplálkozás a leghasznosabb szervezetünk számára, a rákbetegek gyógyító kúrája is mindig erre alapul, de nem akarlak meggyőzni erről. Még az enyém is csak tart efelé, mindig figyelembe véve belső vezérlésem, vagyis mely termék elhagyására érik meg bennem a helyzet. (3 év lakto-ovo vegetáriánus étrend után jutottam oda, hogy nagyon nem kívánom a tojást mostanság.) Sokat olvashatsz testünk elsavasodásáról. Korábban pedig a candidiázis volt a fő téma. Leegyszerűsítve mindkét téma arról szól, hogy civilizált életmódunknak és az élelmiszerek finomításának következtében felborul szervezetünk mikroklímája és „éghajlatváltozás” következik be. Hogy az egyensúly irányába visszatolhassuk a „rendszert”, legalább 2:1 arányban kellene bevinnünk a lúgos és savas hatású élelmiszereket. Amikor a természetes egyensúlyt elérjük, mind a candidiázis, mind a súlyproblémák spontán megoldódnak, nem kell tehát emellett még a kalóriákat is számlálnod, ha épp fogyni vágysz.

Ami még a nők számára különösen veszélyes a hús- és tejtermékek fogyasztásában, az az, hogy a tenyészállatokat gyakran hormonokkal és antibiotikumokkal kezelik, és ezek maradványai a hús-és tejtermékekkel a női szervezetbe bejutva, megbontják annak hormonális egyensúlyát és különféle ciklus zavarokat okozhatnak.

Ha szeretnél tenni az egészségedért, első lépésnek azt ajánlom, feltételezve, hogy nem alkoholizálsz, drogozol és dohányzol, hogy a finomított élelmiszereket cseréld le.

– Fehér liszt helyett használj teljes őrlésűt,
– fehér cukor helyett mézet, nádcukrot, juharszirupot, aszalt gyümölcsöt
– Vedd vissza a só fogyasztást, hiszen a sót hajdan konzerválásra használták, és ha sokat sózol, belülről konzerválod, nem pedig megújítod a tested. A sót cseréld Himalája sóra vagy szójaszószra.
– A tej-és hústermékek helyettesítésénél próbálkozhatsz szója- és növényi tejekkel, szója- és búzahúsokkal. Közben leszámolhatsz olyan idejétmúlt társadalmi mítoszokkal, hogy „ a tej élet, erő, egészség” vagy, hogy a vegetáriánus étrend vérszegénységhez, vas hiányhoz vezet.
– Ecet helyett savanyíts citromlével.
– Egyél sok-sok hidegen sajtolt olajat, olívát- és lenmagolajat, mert ettől még szépülsz is.
– Szedj jó ásványi anyag kiegészítőt.
– Jót tesz heti egy nap léböjt és/vagy egy nagy tavaszi tisztítókúra, de erről majd máskor beszélek.

2. Mozgás és helyes testtartás

Legalább kétnaponta egy óra mozgás, amiben kiizzadsz, pulzusod megugrik. Igyekezz rendbe tenni a testtartásodat, belülről kihúzni magad, nem csak azért, mert akkor nézel ki olyan szépnek, mint amilyennek megszülettél, hanem mert csak egyenes gerinc és helyen lévő csigolyák, helyes járás mellett tud áramlani testedben az energia. Vagyis, tudod mit, legyen ez az első, és csak utána kezdd el erősíteni az állóképességedet és az izmaidat. A gerinc energiablokkjai szervi zavarokban is jelentkezhetnek. A magas sarkú és/vagy lábfejnyomorító hegyes orrú cipőket én a magam részéről meghagyom az ellenségeimnek, a magas sarok ugyanis megváltoztatja test statikáját, és folyamatos izomfeszültséget okoz a vádliban.

3. Víz

Igyál naponta 2-2,5 liter szénsavmentes, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, vagy forrásvizet, gyógyteát. Jómagam a tejet nem az italok, hanem az ételek közé sorolom (a gyerekeim nem örülnek ennek…:-)), így a tejet, kakaót ne számold a napi 2,5 literbe. Ne igyál szénsavas italokat, mert azok savasítják a szervezeted és egy pohár szénsavas ital semlegesítéséhez kb. 8 pohár szénsavmentes ital kell. Alkohol, kávé fogyasztása után igyál pár pohár vizet pluszba, mivel azok kicsapják szervezetedből a vizet.

4. Napfény

Nem kell magyaráznom, jól esik, jót tesz, segít bennünket testileg-lelkileg.

5. Mértékletesség

Haladj az „arany középúton”. Légy könnyed, ne mereven, fogakat összeszorítva légy egészséges, hanem jókedvűen.

6. Szabad levegő

Akárcsak a napfény, jól esik, jót tesz. Ide vehetem még a légzést is, amely önmagában gyógyíthat, javíthatja születéskor kapott életenergiánkkal való gazdálkodásunkat, módosíthatja a tudat- és lelki állapotunkat.

7. Pihenés

Hagy idézzem József Attila nyomán Vidi Ritát: időnként „Hagyd a dagadt ruhát másra” és lazíts!

8. Bizalom, pozitív hozzáállás

Tarts gondolkodásodban is a fent vázolt 2:1 arányhoz pozitív és negatív gondolatok terén, mivel nem lehetséges minden negatív gondolatot kiiktatnod. De nem is kell, hiszen akkor mi adná az alapot a belső munkához, a fejlődésedhez? Minden jó úgy, ahogy van. Mindig megkapod, amire szükséged van. Ha kihívásokat kapsz az élettől, a megoldásukhoz erőt is kapsz. Te is jó vagy úgy, ahogy vagy, ott ahol épp tartsz életutadon.

Összefoglalva a fentieket, nincsenek mindenkire egyformán érvényes receptek. Sokféle út, rendszer vezet az egészséghez. Ami bevált neked, azon nem feltétlen kell változtatnod, csak mert egy frissen feltűnt wellness guru azt írja legújabb könyvében. Légy ösztönös, élvezd a tested és az életed!

Mi az, amit meg kellene tanítanunk a lányainknak?

Önmagukban is értékesek. Bár választhatják azt is, hogy gyermeket szülnek, ezen kívül még számos lehetőség nyitva áll előttük. A méhük, akár szülnek gyermeket, akár nem, a kreativitás testi központja. A méh – függetlenül attól, hogy egy gyermek potenciális hordozója- önálló jelentéssel és értékkel is bír.
Menstruációs ciklusuk a Földdel és a Holddal való szent kapcsolatuk része – a szexualitásukat nem kötelező megosztaniuk bármely férfival, meg is tarthatják maguknak, ha úgy döntenek. Saját értékük nem attól függ, hány partnerrel feküdtek le.
Felelősséggel tartoznak a méhükért. Alkohol, kábítószer, dohányzás rombolja a termékenységüket, ahogy nem segítik azt a testre aggatott piercing-ek, ócska fémek sem. Szeretnie kell magát annyira a gyerekünknek, hogy ilyes miben ne kövesse kortársait vagy a divatot.

„Aki önnön magát nem szeretheti,
senkit sem szerethet.
Aki szégyenli testét, szégyell
minden élő elevent.
Aki piszkosnak tartja testét,
El van veszve.
Aki a már születése előtti
Adományokat nem tiszteli,
Soha semmit nem fog tisztelni igazán.”

(Nootka, indián asszony, A csend ajándéka – indián asszonyok bölcsessége. Simon Márta fordítása.)

Te hogyan táplálod magad és a családodat? Gyógyító laboratórium a konyhád, mint nekem? Van időd az étkezés szentségére?

5 thoughts on “Női egészség alapozás”

 1. hááát ez csodás Ildi ! 🙂
  mindig tiszteltem a testem…akkor is amikor puffancs voltam 🙂 a teherbe eséssel sem voltak gondjaim…viszont több angyalkám volt mint élő gyermekem van…
  …jól értelmezem a mondataidat, hogy végül is azért nem tudtam kihordani őket, mert a méhem-a kreatív szervem-nem volt összhangba a babák születésével…ill. az egóm más kreatív dologra vágyott -mint gyereket szülni ??

 2. Hát, gratulálok, Anita, ha sikerült végigolvasnod terjengős cikkemet:-))
  Ha elveszítjük magzatunk, annak sokféle oka lehet: ellentmondásos késztetések, félelmek, bizonytalanságok az anyagiakkal, jövővel kapcsolatban, vagy párkapcsolati nehézségek, szerep zavarok, feldolgozatlan születési traumák.
  Egyik barátnőm pl. 3 gondtalan gyermekszülés után a negyedik gyermekét várva kétszer is spontán elvetélt. Sejthetően a férjével kapcsolatos bizalmatlanság lehetett a háttérben, mivel a drága ember viszonyba bonyolódott valakivel a 3 gyermekkel való várandósság idején.Aztán rávettem, hogy menjen el légzésterápiára, személyes konzultációra…egyetlen egyszer…A következő magzat meg is maradt, viszont a barátnőm azonnal abbahagyta a terápiát, mikor megtudta, hogy gyermeket vár, mivel mélyebben nem kívánt foglalkozni önmagával, így hát ezt a várandósságot is végigfeküdte,hányta, szerintem tök fölöslegesen (vagyis a fekvés volt fölösleges és a hányás). De biztos jól esett neki:-))kiadott magából mindent:-))
  Saját születésünk és anyaméhben töltött időszakunk még mélyebb gondokat tud okozni “anyaságunknál”.
  Ezeket érdemes feldolgozni, hogy ne tegyük ki újabb szenvedésnek magunkat.
  Hogy ne félelmet ébresszek vagy valami titokzatos mágikus eljárás képét keltsem, elmesélem, hogy mindez örömteli folyamat:-))Egyszer egy másik barátnőmet a méhével tanítottam beszélgetni, mert egy magzatot ő is elveszített. Engem lepett meg a legjobban, de azonnal kapcsolatba lépett egy kislány lelkével, aki nem sokkal később meg is született:-)) Azóta már két éves is elmúlt (imád földet enni…, de ennek nincs köze a történethez:-))

 3. amikor az utolsó angyalkát is elvesztettem, és azt mondták az orvosok-nem lehet több gyerekem—akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a témával…
  felállítottam mindenféle párkapcsolati diagramokat (én is a párkapcsolat bizalomvesztésére alapoztam)és a fogantatás lehetőségére írtam egy mondatot:” a gyerek akkor fogan, amikor egyik fél sem törődik a következményekkel…amikor bárhogy lesz …JÓ LESZ…”
  mi a véleményed?

 4. Egyetértek:-)Általában így szoktuk befejezni az imát, add meg Uram, hogy teljesüljön ez és ez a kívánságom…de legyen meg végülis a Te akarod:-)
  Ez gondolom még előtte volt, hogy 43 évesen szülésre adtad a fejed?

  Eszembe jutott még valami.Nekem is volt olyan időszak az életemben, amikor 20 hónapon át nem fogant meg gyermekem (az első már meg volt). Messze nem stimmelt minden a párkapcsolatban, de én mégis rosszul éreztem magam attól a gondolattól, hogy esetleg termékeny vagyok, és mindenféle módokon kezdtem kutatni az okát, hogy miért nem fogan gyermekem. Jártam természetgyógyászhoz, homeopátiás szert szedtem, jártam pszichológushoz, dolgoztam az anyámmal való kapcsolatomon…végül úgy fordítottam le magamnak a helyzetet, hogy az, hogy nem fogan gyermekem egyenlő azzal, hogy sok ötletem van, de nem kezdek el cselekedni, nem kezdek el megvalósítani, vagyis ezek az ötletek be nem ágyazódott petesejtek maradnak. Így hát cselekvésre szántam magam, gondoltam pályát váltok, felmondtam a banki munkahelyemen, beíratkoztam MA-URI masszázst tanulni,és három hónap múlva már várandós voltam:-)Azóta pedig szinte abba se tudtam hagyni a szülést:-))bár most négy gyerekkel kreativitásom más aspektusait igyekszem kibontakoztatni.

 5. „Vannak asszonyok, akik azt hiszik, csak akkor lehetünk szabadok, ha olyanok leszünk, mint a férfiak. A természete szerint élő asszonynak ez nem válasz, …s mi lenne belőlünk, ha ezt az egyensúlyt megbontanánk?”
  Ez egy akkora igazság, és olyan nyomorulttá teszi magát az a nő, aki ezt nem veszi tudomásul!

Comments are closed.