A legutóbbi írásomban összeszedtem néhány egyszerű, illóolajos receptet nektek. Az egyikben arról volt szó, hogy a bugyiba cseppentett megfelelő illóolajok milyen jót tesznek a női egészségnek.  Akkor merült fel a kérdés valakiben, hogy de hát így nem is érezzük az illatát, mégis hatásos! Hogy is van ez?

Ezek szerint nemcsak az orrunkon, a szagláson keresztül hatnak?

Amikor a munkából hazaérve befekszel egy jó kis aromaterápiás fürdőbe vagy elmész egy illóolajos masszázsra, igaz, hogy a szaglással is hatnak rád az illóolajok (az agyban található limbikus rendszeren keresztül). De nem csak ott! Felszívódnak a bőrödbe, és eljutnak a véráramba is (amikor belélegzed, akkor is, csak a tüdőn keresztül), majd így az egész testben fejtik ki a jótékony hatásukat.

Ezért nagyon fontos, amit az aromaterapeuták gyakran hangoztatnak, hogy minőségi és tiszta legyen az az illóolaj, amit használsz, mert nagyon hamar bekerülnek a szervezetedbe! Ha nincs elég hatóanyag bennük, vagy illóolajon kívül még más, esetleg vegyi anyagot is tartalmaznak, akkor nemhogy nem fejtik ki a várt hatást, de még károsak is lehetnek.

Az illóolajok nemcsak a szagláson keresztül hatnak
Az illóolajok nemcsak a szagláson keresztül hatnak

Hasznos tudni, hogy a nyálkahártyán keresztül (hüvely, végbél, száj) is nagyon hamar felszívódnak, de a gyomor vagy az emésztőrendszer segítségével is. Ezért készülnek illóolajok hozzáadásával például kúpok is különböző problémákra, amik igen hatásosak lehetnek. Belsőleg is fogyaszthatók, de csakis fito- és aromaterapeuta tanácsára és felügyelete mellett, mert némelyik helytelen vagy túladagolása életveszélyes is lehet.

Nagyon érdekes az is, amit Ujvári Gyöngyi aromaterapeuta szokott mondani, amikor egyedi parfümöt kérnek tőle. Ilyenkor, ha valaki személyesen elmegy hozzá és kiválaszt magának 5 illóolajat, akkor nem biztos, hogy a legjobb illatú olajokat választja ki, hanem azokat, amelyeknek a hatására abban a pillanatban az illetőnek a legnagyobb szüksége van. Nem mindig kellemes az illóolajok illata: vannak kifejezetten büdösek is, vagy földszagúak, füstszagúak… És természetesen egy illat nagyon tetszhet az egyik embernek, a másik meg a falra mászhat tőle. Vagy hónapokig odavagy egy illatért, aztán már nem bírod elviselni.  Én például minden reggel-este áttörölöm az arcomat rózsavízzel, mert annyira jól érzi magát és szép lesz tőle a bőröm. De mostanában már olyan erősnek és zavarónak érzem az illatát… Lehet, hogy valami baj van a nőiességemmel? 😉

Nemrég írt nekünk egy hölgy, aki nagyon stresszes, feszült, depresszióval is kezelték. Gyöngyi azt ajánlotta neki, hogy elkészít egy keveréket, amit a gerincére kellene kenni, és amikor már azt érzi, hogy sok ez az illat, akkor egy gyengébb olajat készít, majd amikor megint azt érzi, hogy sok, akkor egy még gyengébbet, még kevesebb hatóanyaggal.

Vagyis ha párologtatod vagy levegőbe permetezed, vagy a szoba sarkába cseppentesz belőlük, akkor az orrodon keresztül hatnak. De ha test- vagy lábfürdőt veszel, inhalálsz, szaunázol, borogatsz, haj- vagy arcpakolást készítesz vagy masszírozol velük, gondolj arra, hogy több fronton hatnak és már segítik is a szervezeted öngyógyító, önvédelmi képességét.

Szeretettel: Betti

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

6 thoughts on “Ne csak szagolgasd!”

 1. Kedves Bernadett!
  Augusztusra várjuk második gyermekünk születését, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Vajúdás alatt és (ha a kórház megengedi) szülés közben lehet használni olajokat? Párologtatni vagy más formában?
  Előre is köszönöm a válaszodat.

 2. Szia Andi!

  A budapesti Szent Imre Kórház és a Szent István Kórház biztosan támogatja az aromaterápia alkalmazását, az előbbiben a szülésznők tanfolyamot is végeztek Feller Adrienne aromaterapeuta vezetésével.

  De máshol is, ha előre megbeszéljük, hogy mit szeretnénk, általában be lehet vinni illóolaj párologtatót, illetve masszázsolajat, amivel a szülésznő vagy a dúla a vajúdás során masszírozhat.

  A nőies illatok, a jázmin, a rózsa, az ilang-ilang vagy a muskotályzsálya illóolaja segít abban, hogy könnyebben elengedjük magunkat. Az utóbbi pl. azt üzeni nekünk, hogy “át tudsz lépni a határaidon”, meg tudsz birkózni a nehézségekkel.

 3. Kedves Betti!
  Sajnos nőgyógyászati problémámról kérdezek:egy hónap alatt 3 nap kivételével—-minden nap nap meg van egy kicsit. Fogamzásgáló tabletta szedése mellett.
  Kérdésem az: lehet ezen ülőfürdővel, vagy más természetes gyógymóddal segíteni????Várom válaszodat!

 4. Sziasztok!

  Én a Szent István kórházban szültem, és sajnos nem igazán azt tapasztaltam, hogy illóolajokat lehetne párologtatni… a vajúdóban legalábbis nem. Ott, ha igazi sok szüléses időszak következik be, akkor tumultus van, mindenki ki-be mászkál. És akkor nincs nyugalom és intimitás, nincs illóolajozás!
  Úgyhogy a következő gyerekemet máshol fogom szülni.

  Viszont!

  A szülésem előtt volt olyan, hogy levendula illóolajos ülőfürdővel szüntettem meg egy felfázásféle dolgot. Úgyhogy ezt csak ajánlani tudom!

 5. Anyllady, Ujvári Gyöngyi az aromaterapeuta szakember az oldalunkon, és azt válaszolta a kérdésedre, hogy ez nagyon kevés információ, amit leírtál, de valószínűleg komoly probléma (lehet, hogy hormonális is), nem csak annyi, amit néhány ülőfürdővel meg lehet oldani. Fontos lenne tudni, mennyire vizsgáltak ki, milyenek a leleteid.

 6. Titi, ezt már én is hallottam, hogy az Istvánban nagyon sokan szülnek mostanában. Sok mindennek utána kell nézni, és mérlegelni, amikor valaki helyszínt, segítőket keres magának.

Comments are closed.