Nyaralás pocakkal

Aki első babáját várja, és mostanában indul útnak, annak bizonyára megfordul a fejében, hogy egy időre ez lesz az utolsó olyan nyaralása, amikor még szabadon tervezhet. De vajon mennyire szabadon? Lehet például repülőre ülni, tengerben fürdeni, napozni? Összegyűjtöttük, hogy a kismamának mire érdemes odafigyelnie, és mit célszerű magával vinnie, ha nyaralni megy.

MIKOR MENJÜNK NYARALNI?

– csak akkor induljunk útnak, ha egészségi állapotunk megengedi: veszélyeztetett terhesség esetén nem utazhatunk

– mielőtt kiválasztjuk a nyaralás időpontját, gondoljuk végig, hogy a ránk váró következő vizsgálatok nem esnek-e bele a szabadság idejébe – ne hagyjunk ki egyet sem a terhesgondozási alkalmak közül!

– jó, ha közvetlenül az utazás előtt még találkozunk orvosunkkal, aki megerősít, hogy útnak indulhatunk

– az első harmadban sok kismama szenved különféle tünetektől (erős fáradtság, hányinger, hányás), ami megnehezítheti a kikapcsolódásra szánt napokat, érdemes belekalkulálni, hogy a program esetleg változhat, és partnerünkkel is beszéljük ezt meg. Lehet, hogy nem lesz kedvünk az egész napos városnézéshez, hanem helyette többet pihennénk, és vannak olyan programok, amiket óvatosságból ki kell hagynunk (búvárkodás, rázós úton való kerékpérozás stb.)

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

– a terhesség második trimeszterében a legtöbb kismama igazán elemében van, így ez a legkiválóbb alkalom egy utolsó „gondtalan” nyaraláshoz

– a harmadik harmadban újra előjöhetnek bizonyos tünetek (gyomorégés, derékfájás stb.) és a kismamák ilyenkor fáradékonyabbak is, valamint van, aki a koraszüléstől való félelmében a vége felé már nem is szívesen indul útnak (ilyenkor jól jöhet, ha kötöttünk útlemondási biztosítást.)

nyaralas_utazas_terhesen

HOVA (NE) UTAZZUNK?

Nem tanácsos túl messzi célpontot választani, hiszen a hosszú utazás sokkal fárasztóbb tud lenni a várandósság alatt. Az sem mindegy, hogy a kiválasztott országban milyen higiéniás viszonyokra (illetve szükség esetén milyen orvosi ellátásra) számíthatunk. Kerüljük azokat az országokat, amelyek látogatása előtt védőoltást javasolnak, illetve a trópusokat is, ahol maláriaveszély van.

HOGYAN UTAZZUNK?

Repülővel – pocakkal is lehet repülni, de fontos, hogy az út során rendszeresen álljunk fel megmozgatni egy kicsit a lábunkat (célszerű a folyosó melletti ülésre kérni a jegyünket, nem az ablakhoz) valamint igyunk sok folyadékot. Érdeklődjünk utána, hogy a légitársaság támaszt-e velünk szemben valamilyen követelményt, például szükséges-e orvosi igazolást bemutatni (általában a 28. hét után szoktak kérni igazolást, hogy a kismama állapota megengedi, hogy biztonságosan repüljön; és a 36. hét után már nem engednek fel a repülőre.)
Autóval – célszerű kismamaövet (övterelőt) használni – ami természetesen mindig legyen bekötve. Nagyjából másfél óránként álljunk meg egy kicsit nyújtózkodni, mozgassuk meg a lábunkat, és fogyasszunk sok folyadékot.
Vonattal – ilyenkor is rendszeresen álljunk fel átmozgatni a lábainkat, hiszen a sok ülés növeli a trombózis veszélyét.
Autóbusszalnem szerencsés választás, sem a rázkódás, sem a helyszűke, sem a ritka megállások miatt.

MIT VIGYÜNK MAGUNKKAL?

– a kismama kiskönyvünket, és – ha szükséges – egyéb orvosi papírjainkat
utasbiztosítási szelvényünket (mindenképp kössünk biztosítást, hiszen egy kismamának bármikor szüksége lehet orvosi ellátásra!)
naptejet, szellős ruházatot, ami elfedi a pocakot a strandon
úti patikát: terhesvitaminokat, lázmérőt, kézfertőtlenítő folyadékot, szúnyogcsípés elleni szert stb.

NAPOZÁS VÁRANDÓSAN

Természetesen egy kismama is strandolhat, javasolt azonban a pocakot óvni a közvetlen napsugárzástól, ezért hordjunk bő fehér pólót, strandruhát. Részesítsük előnyben az árnyékos helyeket. A naptej elengedhetetlen (még árnyékban is), de csak megbízható típusút válasszunk. A déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban, és mindenképpen fogyasszunk sok folyadékot. Egy várandós nőnek napi 8 pohár vizet kell elfogyasztania.(További tippek kismamáknak nagy melegben itt.)

kismama_foto

FÜRDÉS, STRANDOLÁS

Ha zárt a méhszáj, akkor a terhesség végéig szabad úszni. Tengerben vagy természetes vizekben (tavakban) biztonsággal fürödhet a kismama. A folyókkal vigyázni kell, vizük szennyezettebb lehet, mint a tavaké, a termál- és gyógyvizeket pedig várandósan kerülni kell. Hideg vizes uszodákban, strandfürdőkben azonban is lehet úszni. A vízi sportok azonban nem a terhesség idejére valók (pl. búvárkodás.)

KIRÁNDULÁS, VÁROSNÉZÉS, SPORT

A kismama nyugodtan tehet nagy sétákat, és kirándulhat is, ha nem túl megerőltető a túra, és megfelelően felkészül (kényelmes öltözék, elegendő folyadékfogyasztás, védekezés a kullancsok, szúnyogok ellen.) Egy egész napos városnézés azonban fárasztó tud lenni, célszerű beiktatni rövidebb pihenőket, amikor kicsit leülünk, felfrissítjük magunkat – és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pocakosok jóval gyakrabban járnak a toalettre.

ÉTKEZÉS A NYARALÁS ALATT

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kismamának elegendő folyadékot kell innia. A legjobb szomjoltó a víz, az édes üdítőitalokat kerüljük, mert szomjunkat nem oltják, viszont sok felesleges kalóriát viszünk be általuk. Ha olyan helyre utazunk, ahol a csapvíz minősége nem biztonságos (vagy nem állapítható meg, hogy az-e), akkor bolti, palackos ásványvizet fogyasszunk. A nyaralás alatt különösen ügyeljünk a konyhai higiéniára, a zöldségeket-gyümölcsöket alaposan mossuk meg, legyünk óvatosak az utcai árusok, kisebb kifőzdék ételkínálatával szemben, igyekezzünk csak „megbízható” ételeket fogyasztani.

FÉNYKÉPEK A NYARALÁSRÓL

A nyaralás alatt mindenki kattintgatja a fényképezőgépet, így, ha a terhesség alatt megyünk nyaralni, legalább biztosan meg leszünk örökítve pocakosan, ami jó, hiszen a várandósság mindenkinek jól áll! 🙂 (Ha valaki igazán előnyös, profi fotókat szeretne magáról, amelyek hangsúlyozzák az ebben az időszakban még jobban előtérbe kerülő nőiességét, akkor érdemes ide kattintani.)

t2

www.kismamatitkok.hu “Légy jó anya, és maradj jó nő!”

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, hogy sose maradj le a legfrissebb cikkekről, amelyek segítenek, hogyan légy jó anya, és maradj jó nő! Kérem a hírleveleket!

Kezdő anyukák oldala