Tegnap kétszer is megnéztem a National Geographic-on a Gondolkodó zene című műsort, egyszer olyan este 9 körül, aztán még éjjel is. Egyszerűen lenyűgözött, hogy micsoda munkára készteti az agyunkat a zene, és milyen önkéntelen fizikai reakciókra bírja a testünket!

Talán azt nem kell magyaráznom, hogy a zene jót tesz a lelkünknek. A mindenféle agyi és testi reakción túl, emeli a rezgésszintünket, segít magasabb szintre kerülni, ezáltal segít a problémákat kezelni, és pozitívabban hozzáállni a dolgokhoz.

A zenét napi alkalmazásra akár még az orvos is felírhatná – létezik is zeneterápia -, ugyanakkor talán nem vagyunk tudatában annak, hogy az egészséges léleknek és testnek is szüksége van erre a lelki balzsamra, ami tartósítja a jó dolgokat.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

A multinacionális bevásárló központok tudatosan alkalmazzák a zenét, pontosan tesztelve, hogy mely időszakokban milyen stílust érdemes játszani. A zene nem a vásárlási kedvet növeli a bevásárló központokban, hanem az odatartozás érzését! Tudat alatt hat ránk, sokkal jobban, mint például a logikus magyarázat: csak azért járok ide, mert olcsó a tej.. Vagy meg közel van. Fenéket! Azért jársz oda, mert összekötődsz vele, mert olyan érzelmeid vannak a hellyel kapcsolatban, amiket tudatosan alakítottak ki benned!

Az, hogy melyik stílusú zene, kire, milyen hatással van, az természetesen teljesen egyéni, ugyanakkor a slágergyárak komplett matematikai modellek alapján „készítik” ma már a slágerlistás dalokat, hiszen azt is ki tudják mutatni, hogy beilleszkedik-e abba a kb. 60 tényezős modellbe, ami a slágerekre jellemző. Tehát valamiért az agyunk tudja, hogy általában mi a könnyen adaptálható örömforrás számára – TOP 10 dalok, albumok – ugyanakkor a szűkebb rétegnek szóló zenére is óriási szükségünk van.

Bizonyos, első hallásra számunkra nem értelmezhető zenék kihívást jelentenek az agyunk számára. Biztosan te is voltál már úgy, hogy egy-egy zene első hallásra abszolút nem fogott meg, de valamiért többször végighallgatva, aztán örök kedvenced lett. Ez azért van, mert intellektuálisan feldolgozod, és kapcsolatba kerülsz a zenével.

A Gondolkodó zene című műsor egyik döbbenetes mondanivalója az volt számomra, hogy a zene és a tánc csak az utóbbi pár száz évben vált el egymástól, az úgynevezett civilizálódás hatására. Ami azért rossz dolog, mert a zene és a tánc együtt, egy hosszú folyamat végén dopamint vált ki az agyunkban, amit úgy is hívnak, hogy boldogsághormon!

Én kimondottan nem vagyok egy táncoslábú típus, de vannak olyan bulik és bulipartnerek, amikor le sem bírok állni! (Régi osztálytársakkal :)) Utána hetekig elvagyok az élményeimmel, és eddig nem tudtam, hogy miért van ez. Nem tudom, ki, hogy van vele, nekem kellenek a magyarázatok néha, hogy elfogadjam: ez így működik, ez így van rendjén.

Ezek alapján házi feladat:

 • Zenehallgatás napi szintű beiktatása. Kisgyerekkel, munkahelyen, állandóan úton elég nehéz, de csak van fél óra, amikor örömködhetünk kicsit! (Kicsivel együtt is lehet, munkahelyen fülhallgatóval, útközben – buszon, vonaton – szintén, kocsiban meg pláne te lehetsz a discokirálynő! Az esetek 99%-ban zenét hallgatok vezetés közben, sőt, énekelek.)
 • Tánc! Az önkéntelen ugrabugra ugyanolyan eredményre vezet, mint a cha-cha-cha pontos lépéseit betartani, a lényeg, hogy a testünk önkéntelen mozgását ne akadályozzuk meg.
 • Új zenei irányzatok tudatos keresése – nem kell egészen más kultúrák zenei irányzatait és népzenéit azonnal a magunkénak érezni, és nem kell a számunkra abszolúte taszító zenével kínozni magunkat. De meg lehet próbálni egy operát végighallgatni, vagy belemélyedni Bach műveibe egy kicsit. Ha eddig a rockot szeretted, akkor próbálhatsz valami lágyabbat is. Hagyd, hogy fejlődjön az agyad egy kicsit!
 • Zenélés! – Fejleszti az intelligenciát, gyerekeknél bizonyítottan akár 7 ponttal, felnőtteknél pedig jótékony az agyműködésre, a gondolkodásra, sőt, szerintem érzelmileg is feltölt. Kapj elő egy általános iskolai Ének-zene könyvet, és az egyszerű kottákból próbálj zenét varázsolni egy xilofon, vagy egy kis szintetizátor segítségével. Hidd el, nem a kéztartás és a profizmus a lényeg, hanem az agyad új kihívások elé állítása, és a sikerélmények halmozása!

Melyiket valósítod meg még ma?

Íme egy dal, amit nemrég találtam teljesen véletlenül, és azonnal, első hallásra tetszett.

Keresd ki a Youtube-on a kedvencedet és linkeld ide nekünk!

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---

11 thoughts on “Zeneterápia otthon”

 1. Ami engem feltölt: Mozart: Requiem. Az vmi szenzációs zene. Tele az élet összes érzelmével.

 2. És még… 🙂 A STOMP a nagy kedvencem. Amit ők csinálnak…az SZENZÁCIÓS!!!!!

 3. teljes hangerőn érdemes őket hallgatni. Úgy üt. 🙂

 4. Én is zenéltem, énekeltem évekig. Volt abban kórus, szólóének, háttérvokál, gitár, zongora, könnyű és komoly műfajban egyaránt… Nekem is hiányzik, és tudom, hogy lesz még egyszer egy hobbizenekarom. De most épp a gyerekneveléssel és a Valódi Hivatásommal vagyok elfoglalva (a zene az kiegészítő dolog nálam). Bár érdekes módon soha nem a fellépések voltak a fontosak, hanem a próbák, amikor valami fokozatosan összeáll, és igazából ebben éreztem igazán, mit jelent a csapatmunka. Jelenleg a gyerekeimnek próbálok zenélni, ami egyre kevésbé megy, mert egész egyszerűen kiveszik a hangszert a kezemből, és ők játszanak rajta a maguk szintjén (3 és másfél évesek). De hátha ez lesz a családi zenekarhoz vezető út :))

 5. már el is felejtettem, hogy írtam erről cikket 🙂
  az érdekes az, hogy hétvégén teljesen leterített egy magas lázzal vegyített torokgyulladás, és már nagyon odavoltam… utolsó erőmmel a dvd-ről átkapcsoltam a tévére, egy zenecsatornára… teljesen öntudatlanul… egész délután hagytam itt nyekeregni a háttérben az idei sztárocskákat, kedvenc számom még elvétve sem volt a porondon, mégis, annyira jó volt zenét hallgatni, hogy azt el sem tudom mondani…

  köszönöm viva tv 😉 és minden zenész 🙂

Comments are closed.