Hány arca van a pénznek? Hány oldala? Hányféle szempontból tudjuk megközelíteni?
Gondolkodtál már ezen?

Csapó Ida cikke

Nos, szerintem a pénznek is van 3 megközelítése. Szokás emlegetni a test-lélek-szellem hármasságát – jómagam ilyen szempontokból közelítem meg a pénzt, mint magánember, de mint oktató, tanácsadó, azaz női önismereti tréner, nők és pénz specialista is.
Ez hasznos lehet számodra is – nézzük hát az egyes témaköröket sorban.

A pénz lelki oldala, azaz az anyagiak pszichológia, érzelmi vetületei

Minden tettünknek, gondolatunkban van lelki vonatkozása, minden tettünket, gondolatunkat érzelmek kísérik. Gondold csak végig, milyen érzéseid vannak a pénzzel kapcsolatban.
Elégedetlenséget érzel (mert sosincs elég), netán haragot (ugyanazért netán, – hogy sosincs elég – vagy másért), esetleg irigységet (hogy másnak van, neked bezzeg – miért – nincs), vagy félelmet, aggodalmat (hogy nem lesz elég, kifutsz a pénzből)?

De szembesülhetsz azzal is, hogy miként hatott, netán hat még mindig (!) rád az eredeti családod, ahol felnőttél – ott mit mondtak, vagy mit sugalltak a pénzzel kapcsolatban? Vagy az iskolában voltak a pénzzel kapcsolatban benned mély nyomot hagyó élményeid (mások gazdagabbak, szegényebbek nálad, nálatok – neked miért nem futja valamire, míg más gyerekeknek igen, vagy kinéztek a jobb holmid miatt a többiek, irigykedtek rád)? A médiát, a minket körülvevő társadalmat már nem is említem – ezek hatásait gondolom, te is tudnád sorolni vég nélkül.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

A lelki oldalhoz tartozó fő témák:

1. Melyik pénzügyi személyiségtípusba tartozol? Milyen teendőid, feladataid lehetnek e téren?
2. Milyen mítoszaid, hiedelmeid lehetnek a pénzzel kapcsolatban? Hogyan döntheted meg ezeket?
3. Ki irányítja a lovaidat? Pénzügyi modelled – mintáink, síkjaink
4. Milyen benned élő szabotőrök vannak, amik akadályozzák pénzügyi boldogulásodat, mit tegyél velük?
5. Miben és miért mások a nők és férfiak a pénzzel kapcsolatban, az ahhoz való viszonyukat illetően? Hogyan oldd meg az ezzel kapcsolatos kihívásokat?
6. Mik a nők nagy tévedései a pénz kapcsán, és te ezeket ne kövesd el semmiképp!

A pénz racionális oldala: a hétköznapokban hogyan menedzseljük a pénzügyeinket?

Sokszor gondolkodom azon, hogy az oktatásokat itt kellene-e kezdeni? Mert, hogy legtöbben azzal az igénnyel jelentkeznek, hogy gyakorlatban mit csináljanak: hogyan irányítsák személyes pénzügyeiket, milyen legyen a magán pénzmenedzsmentjük. Viszont gyakran azt látom, hogy hiába a praktikus dolgok tanítása, ha lelki tényezők akadályozzák a végrehajtást (lásd az előző fejezetet). Viszont ha a hétköznapok szintjén nincsenek eszközeink, jó módszereink ezek nélkül sem megy a pénzmenedzsment.

A pénz racionális oldalához tartozó fő témák:

1. Pénzügyi tervezés, pénzügyi célkitűzések: célok, pénz és az idő
2. Mennyi az annyi? Bevételek, kiadások vezetése
3. Anyagi védettség, anyagi biztonság kialakítása
4. Pénzügyi életvitelek: sikeres, átlagos, kudarcos – te válaszd a sikereset!
5. Befektetési lehetőségek
6. Pénzügyi krízisek, válsághelyzetek, adósság csapda és adósságkezelés
7. Passzív jövedelem, az anyagi függetlenség elérésének útja

A pénz spirituális oldala, azaz az anyagiak szellemi megközelítése

A pénz csupán eszköz, jó megközelítésünk esetében semleges energia. Nem lehet önmagában cél, végcél pedig semmiképpen. Valamihez, valamiért van szükségünk pénzre, ráadásul jó(l)létünket önmagában nem biztosítja. Az én megközelítésemben a bőségtudathoz tartoznak a pénz spirituális vonatkozásai, a rezgés és vonzás törvénye az anyagiak kapcsán, mitöbb: a helyes tett törvénye is. Azaz legyünk képesek észrevenni az Univerziumban bőségesen jelenlévő lehetőségeket, megfelelő időben jól dönteni róluk, és halogatásainkat kiiktatva cselekedni is!

Az elfogadás, a megbocsátani tudás, a minősítésmentesség mind-mind ugyancsak idetartoznak (szerintem :)).
Idekapcsolódnak meditációs technikák, mágiák és rítusok is.

Néhány téma, illetve módszer, ami a pénz spirituális oldalához tartozik

1. A bőség megteremtésének módja
2. Örök elégedetlenség (átka)
3. A pénzteremtés titkai, idevonatkozó rítusok
4. Pénzmágia, pénzmeditációk
5. Istennők, akik segíthetnek, támaszt nyújthatnak, mint bennünk élő archetípusok, energiák…

Ezekből a felsorolásokból is látszik, mennyire szerteágazó és fontos a személyes pénzügyek menedzselésének témája. Alapvetően a legfontosabb, ha a racionális oldalt nézzük, hogy – ha még nem tennéd – mindenképp vezesd a bevétel-kiadásaidat. E nélkül ugyanis még tervezni sem tudod a pénzügyeidet – sem rövid, sem hosszú távon. Ha netán nagyon ellenállnál, az már a pénz lelki vonatkozásaihoz tartozik – gondolkodj el, hogy miért lehet ez. Kereshetsz magad körül jó példákat is – nekem a nagyanyám vezetett például háztartási naplót. És számomra enyhén szólva idegesítő volt rendszeresen feltenni – havonta legalább egyszer – azt a kérdést, hogy „De hát hova lett a pénz?” Takarékoskodni, félretenni, pénzt bevonzani (hm… ez már a spirituális oldalhoz tartozik), nos, ezeket csak úgy tudod megtenni, ha képes vagy a szembenézésre – a pénzkezeléseddel, önmagaddal. Sokaknak ment már ez – nyilván neked is sikerül, és egyre nagyobb tudatosságot, és ezáltal egyre jobb eredményeket, sikereket érhetsz el az anyagiak terén.

Várlak a blogom olvasói között – iratkozz fel blogértesítő hírlevelemre (ha még nem lennél a megrendelők között), ingyen e-könyvet kapsz ajándékba: http://www.gazdagnok.hu/hirlevel

És július 6-ig tudsz jelentkezni a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusra is, amit közel 60 nő zárt sikeresen – a részletes tájékoztatót itt olvashatod:
http://www.gazdagnok.hu/kincstar-ujra

Legyenek továbbra is bőségben áldottak a napjaid, köszönöm a figyelmedet:

Chi*** Csapó Ida női önismereti tréner, nők és pénz specialista, a Gazdagnők.hu honlap tulajdonosa, és blogírója. A GazdagNők projekt szlogenje egyben a filozófiája is: Gazdag nők – lelkiekben, szellemiekben és anyagiakban! Cél: a nők anyagi függetlenségének segítése, a női szegénység és kiszolgáltatottság elkerülése, a nők pénzügyi önismeretének és pénzügyi intelligenciájának növelése, önbizalmuk erősítése, női személyiségfejlesztés.

4 thoughts on “A pénz három arca”

 1. Kedves Ida!
  Még a házasságom kezdetén volt,mikor még én is
  kételkedtem abban,hogy nagyon sok pénz valahová elmegy. Akkor a férjemmel mi is vezettünk egy kis cukorfalat magunk között elnevezve, egy kis pénztár könyvet. Az volt a célja majdnem ,mint a mostani háztartási elszámolás? vagy anyagiak elszámoltatása önmagammal szemben? A fontos lényege ez volt:
  A férjem és én megkaptuk még akkor a fizetési boritékot a fizetési cédulát és a pénzt. Azt ő és én egy konyhai aztalnál az asztal közepére tettük: Elővettük a kiadási boritékokat,csekkeket stb és ahogy azt mi megbeszéltük eggyütt,minden fillért becsületesen vezettünk, a boritékba tettük a kifizetni valóta csekkeket aztán aminek a helye meg volt rendeztük. Félre elég kevés jutott persze. Nagyon sokáig csináltuk ezt de lehet hogy azt gondolod,most Ida hogy nem voltunk elég kitartóak ehhez a feledethoz, de rendesen belefáradtam,hogy mindent fillérről-fillérre vezessek. Meg aztán kezdtem is arra gondolni,hogy a férjem azt gondolja róllam,hogy én nem bizok benne,és talán ezért csinálom,mondtam neki erről szó sincs,ő hitt nekem. Hisz egy részről igy is nézett ki a dolog,aztán váltottunk,és már nem irtuk,de a közös pénz mindig becsületesen meg volt a férjem nem vette csak ugy el, sőt ha nem volt ő otthol mikor nekem kellett pénz, ki irtam egy papirra és az asztalra tettem ,hogy kivettem a bögréből egy x-összeget. De azt mondta ő neki már ezt ne tegyem ő meg bizik én bennem,én is igy tettem és nem csináltuk tovább ezt a vezetést. De nem bántam meg hisz csak annyiból lehet költekezni amennyi be jön. Most lehet hogy a gondolatod irántam más lett,de nyugottabb is vagyok én azóta. Most meg csak egyedűl vagyok és nem vezetem.

 2. Erzsike,
  ti a férjeddel gazdálkodtatok a pénzetekkel, gyakoroltátok a mindennapi pénzkezelést. Amit leírsz, az számomra egy szép, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatról szól – példaértékű lehetne tán másoknak is.
  Valami miatt azt feltételezem, hogy el sem adósodtatok, jutott mindenre, amit fontosnak tartottatok. Úgy emlékszem, hogy élvezed nyugdíjas éveidet.

  Sokak előtt azonban még mind előtte van az, amit te, ill. a férjeddel ti ketten megvalósítottatok – nekem a gondolatom semmit nem változott meg irántad, miért is változna?

  Örülök, hogy egy gyakorlatias, jó példát le is írtál nekünk – szerintem ez is egy remek módszer!
  Köszönöm 🙂

  Ida ***

 3. Kedves Ida!

  Jómagam és házasságommal együtt „elmult” férjem pont az ellenkezőjét képviseltük. Vezettem ugyan a kiadásokat, de sajnos állandó bevétel csak az enyém volt. Arra biztosan számíthattunk.Számolni ilyenformán egyikünk sem tudott. Ő maga vállalkozása költségeivel és én müvészlélek voltával(kőszobrász, épületszobrász volt szakmája).
  Vállalkozása tönkremenetelével a házasságunk is beadta a derekát. Igy őt nem kell eltartanom, de közös 3 porontyunkat igen.Nem rólunk lehetne mintázni a böség szobrát(egyenlőre) …

Comments are closed.