Sok december telt el úgy, hogy csak egészen későn tört rám az a gyerekkorból ismerős karácsonyi hangulat: a hónap nagy része ünnepvárás helyett inkább rohanással, ajándékkereséssel, munkával, és holtfáradtan ágybadőléssel volt tele. Elegem lett…

Azon kezdtem gondolkodni, hová tűnt a mézeskalácsillatú érzés (határozottan emlékszem egyetemistaként még megvolt!), és hogy ennek feltétlenül így kell-e lennie. Páran valószínűleg gondolkodás nélkül  rávágnák, hogy hát, ilyen az, ha az ember felnő… Na, ők azok, akiknek a gondolatmenetét nem szeretném követni. Viszont a hagyományok nevében (és persze azokkal már köszönőviszonyban sem állva) lépten-nyomon rám zúdított szekérderéknyi giccs sem könnyítette meg a dolgomat: ezeket sem szeretném beengedni az életembe, ha nem muszáj.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Elkezdtem hát összegyűjtögetni a saját kis szertartásaimat az évnek erre a szakaszára. Bár úgy érzem, hogy még korántsem alakult ki mindennek a rendje (nem is kell, hogy vaskalapos, megbonthatatlan hagyományrendszerré merevedjenek, hadd alakuljon csak minden évben át egy kicsit), egész csokorra való hangulatjavító apróság gyűlt össze az utóbbi évek során. Ezeket szeretném megosztani veletek: nálam beváltak, hátha más is tud belőle hasznosítani valamit, amikor épp hiányzik a lelkéből az ünnepi hangulat.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---
 • Először is, nem hagyom idejekorán lenyomni a torkomon a karácsonyt. Tudom, hogy van, aki már szeptembertől erre az ünnepre készül, de én úgy vettem észre, hogy ha már októberben karácsony van (ahogyan azt a kereskedelem szeretné), akkor decemberre megcsömörlök az egésztől. Az édesség is csak kis adagban élvezhető… Októberben még ott van az ősz minden szépsége, novemberben épp csak kezdődik a tél, na de a december!
 • Ennek talán egy kicsit ellentmond (de nem nagyon), hogy igyekszem még december elején (kicselezve a tömeget) megvenni az ajándékokat. Csak azokat hagyom a későbbi hétvégékre, amelyekről nehezen döntök, például ha nagyon tanácstalan vagyok egy-egy családtaggal kapcsolatban. Meg persze a vacsora kellékeit.
 • Bár nem vagyok híve az egész lakás, különösen a kifelé eső részei csillivillivé varázsolásának, azért egy kicsit feldíszítem a lakást. Elég egy adventi koszorú, néhány gyertya, idén ablakdíszt is szerkesztettem pár karácsonyfadíszből.
 • És egyáltalán, kitalálom a karácsonyt. Milyen színű díszek kerüljenek a fára (egyszerre csak 1-2, legfeljebb 3 színnel díszítek), milyen legyen a teríték, a vacsora, a süti (mivel nem vagyok nagy konyhatündér, a nyolcfogásos vacsi nálunk nem szokott összejönni, de egy kis lazac, borleves, plusz valamilyen egyszerűbb sütemény azért megvan).
 • Forró csoki! Enélkül nem tél a tél, minden karácsony előtt muszáj beülni rá valahova.
 • Nekem a karácsony egy kicsit a luxus ünnepe is. Nem nagy dolgokra kell ilyenkor gondolni, nem veszek plazmatévét, és nem is megyek Thaiföldre, de igenis megengedek magamnak egy-két luxus-érzetű dolgot. Például egy illatos fürdőgolyót a kedvenc boltomból, vagy valami igazán minőségi kozmetikumot, különleges csokit, ilyesmit.
 • Magamnak is veszek ajándékot: lásd az előző pontban – csokit, bizsut, teát, kencét vagy valami más, nem túl drága dolgot, ami azzal az érzéssel tölt el, hogy a mások megajándékozása mellett azért magamat sem kell teljesen háttérbe szorítanom.
 • Az utóbbi évben rászoktam a gasztroajándékokra: már csak azért is, hogy ne terheljem mások lakását újabb, halmozódó tárgyakkal. A finom ételeket-italokat mindenki szereti, nehéz velük mellétalálni, ráadásul elfogynak, tehát nem foglalják a helyet. Olyan apró különlegességeket szoktam vásárolni, amelyekről tudom, hogy az illető valószínűleg nem venné meg magának csak úgy (vettem már virágszirmokkal ízesített bonbont, eredeti angol karácsonyi pudingot, különleges mézet, és hasonlókat). Aki nálam jobb a konyhában, annak még könnyebb a helyzete: süthet mézeskalácsot, készíthet likőrt, bonbont, az ötletek száma végtelen.
 • Imádom az illatokat: ebben az időszakban mindig van kint egy kis narancs az asztalon, és valamilyen karácsonyi illóolaj-keverék az aromalámpában.
 • Szeretek a karácsonyi vásárokon bóklászni: lehetőleg olyan napszakban, amikor nem túl nagy a tömeg. Beszívom a forralt bor és a kürtőskalács illatát, nézegetem a standokon az apró csetreszeket…
 • És a karácsony előtti napok kedvenc szertartása: amikor már semmit sem kell vásárolnom, bemegyek egy plázába, beülök egy kávézóba egy forró csokira vagy egy teára, nézem a tömeget, felhívok pár barátot, vagy csak egyszerűen lazulok. A világ legjobb hangulatteremtője!

Ti hogyan kerültök karácsonyi hangulatba az ünnep előtt?

Csiki Judit
http://zoldsalata.blogspot.com

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---

11 thoughts on “Ne rohanj, Karácsony van!”

 1. Húú, én nagyon le vagyok maradva karácsonyból! Az idei ősz volt szerintem életem legkaotikusabb évszaka.
  Köszi a tippeket, máris elkezdtem összeszedni, hogy kiknek adunk ajándékot, és főleg, hogy mit!

 2. Nagyon tetszett az összefoglaló, köszi!

  És kicsit szőrszálhasogató is leszek, kihagytál valamit, amit én nagyon szeretek. A sült gesztenyét! 😀

  Válasz a kérdésre: körülbelül úgy kerülök karácsonyi hangulatba, ahogy te, valamint idén meg szeretném ajándékozni magamat egy pihe-puha köntössel… Ha már úgyis olyan derék, dolgos – hasznos jövőépítős év volt ez az idei a részemről…

 3. Igen, a sült gesztenye tényleg kimaradt, pedig fontos! És a forralt bor is! 🙂

 4. A karácsony, na az nagyon hiányzik mindenkinek, akit az északi féltekéről sodort ide, délre az élet. Este kilenckor ki veszi észre a főtéri pálmák derekára tekert színes villanyégőket, amikor a nap még épp lebukóban van az óceán fölött?

  A sütemények, italok súlyosak itt is, de harminc fokban kinek van rá gusztusa?

  Huszonnegyedikén este az áruházak ugyanúgy nyitva vannak, mint máskor, és óriási a tömeg. Huszonötödike népvándorlás, nagy ebédek a nagymamáknál. Itt sok a gyerek, ezért komoly tömegre főznek a nagyik, szerencséjük, hogy bírják magukat, hiszen fiatalok, a legtöbb nő húszéves kora körül szül, sokan már 15-16 évesen. Anyának lenni, ez státuszt jelent a családban. Így aztán gyerekek cipelik a karjukon a gyerekeiket. A szintén fiatal papák egy része, mikor rájött, mit is csinált, lepattan, sose látják többé. Karácsonyi hangulat, na az nincs egyáltalán.

  Aztán huszonhatodikán minden megy tovább, egyre többen tolonganak a strandon, közeledik a szilveszter, az viszont sok mindenért kárpótol, hiszen kellemes nyári melegben bulizni szuper. Szilveszter éjjelén a rakpartokon és a keresztutcákban megáll a forgalom. Ezerszámra pakolják ki a kempingasztalokat, székeket, jó korán, hogy jól lássák a világ legnagyobb tűzijátékát a valparaiso-i öbölben, húsz kilométer hosszan a tengerparton. Esznek-isznak, és éjfélkor az utcán mindenki mindenkivel koccint az újévre. Nem jut eszükbe bánatos himnuszokat énekelni elhomályosult szemmel, inkább csujogatnak, hurráznak, örvendeznek. Együtt!

 5. Én is szeretek egyébként bóklászni a Karácsonyi Vásárokban, mégha tudom is, hogy ott tuti úgysem fogok találni ajándékot senkinek, és minden évben totál ugyanazok a cuccok vannak kinn. De érdekesek az árusok, meg a bámészkodó tömeg is.

  Ida, ez hol van? 🙂

 6. Ida, ezt a karácsonyi-szilveszteri fürdőzést, kempigasztalozást, tűzijátékozást azért egyszer kipróbálnám 🙂

 7. Jelentés: most, hogy esik a hó, mérhetően megemelkedett a karácsonyi hangulatom 🙂 Most pedig mézeskalács recepteket fogok vadászni :).

 8. Mikuláskor a WAMP-on Panyi Zsuzsi kínált meg a standján egy olyan finom mézeskaláccsal, hogy azóta is próbálok rábukkanni a receptre. Azt mondta, Stahl Judittól van 🙂

 9. Ami a leírtakon kívül nekem nagyon fontos ilyenkor, az a ZENE. Máskor is sokat hallgatunk, ilyenkor pedig mindig valami felemelő, léleknyugtató, befelé, vagy éppen hogy egymásra figyelésre inspiráló zenék szólnak.

  A gyerekek miatt (is) pár éve elsősorban a Kaláka: Szabad-e bejönni ide Betlehemmel c. CD megy. Imádjuk! Szerencsére pár éve újra kapható, illetve Sebestyén Márta-Szörényi: Jeles Napok.
  Megunhatatlanok.

  Szívhez szól még: Szájról szájra c. CD – egy dalt épp tegnap töltöttem fel a blogomba, hallgassátok meg! A kapcsolódó videók között ott vannak a karácsonyi számaik is.

  Rég jártam itt az oldalon, és most tejesen belelkesített. Köszi!

 10. Péter: Chilében vagyunk.
  Gyömbi: Zene sok van, itt is. Holnap este a Vina del Mar-i nagy arénában Haendel Messiás-át adják elő. Vasárnap este az anglikán templomba megyünk, ahol egy kórus hagyományos angol karácsonyi dalokat ad elő, gyönyörű madrigálokat és egyebeket.

  Kellemes ünnepeket mindnyájatokat, ha addig nem találkoznánk 🙂

Comments are closed.