Így karácsony előtt azon gondolkodtam, hogy mindenképpen a születésről írnék nektek, és akkor eszembe jutott egy csodálatos francia dokumentumfilm, Gilles de Maistre filmje, amit néhány éve mutattak be nálunk is a mozik, Világra jönni címmel. Egy pár perces bemutatót találtam róla. Nézd meg és ha tetszett, olvass tovább!

A film eredeti címe Le premier cri (Az első sírás).

A Talmud egyik legendája szerint ugyanis a gyermek születése pillanatában még rendelkezik előző életeinek minden tudásával és bölcsességével. Ám rögtön megjelenik fölötte egy angyal, és a csecsemő ajkát mutatóujjával lezárva arra inti, hogy mindezt tartsa titokban. Az újszülött abban a pillanatban elfelejt mindent, s így immár kész rá, hogy világra jöjjön. Ekkor hangzik csak fel az első sírás.

A földkerekségen naponta átlagosan 364 501 baba születik, ebben a filmben tíz születést követhetünk nyomon, mintha egy különleges világkörüli utazáson lennénk.  Mongólia vad sztyeppéitől a párizsi felhőkarcolókig, India embertömegektől nyüzsgő utcáitól az inuitok lakta jégmezőkig, az amerikai Új-Mexikótól a Fekete-tengerig, a sivatagi tuareg falvaktól a kínai vagy japán metropoliszok zsúfolt kórházaiig, a Himalája csúcsaitól az amazonasi esőerdőkig.

A film az egész bolygót bejárja, hogy ugyanazt a történetet bemutassa más-más térben és kultúrában. Nem kitalált mese, hanem valódi történetek valódi szereplőkkel.  Sok-sok kérdést felvet a film, az egyik legfontosabb mondanivalója számomra az, hogy ahányfélék vagyunk, annyiféleképpen szülhetünk-születhetünk.

A film weboldalán olvastam néhány érdekességet, kulisszatitkot a rendezőtől. Például azt, hogy legfőképpen azért volt nehéz filmre venni ezeket a szüléseket, mert a szülés sok országban titoknak, tabunak számít, és a férfiak jelenléte nemkívánatos ilyenkor, vagyis a nőkön kívül senki sem ismeri ezeket a szüléssel kapcsolatos szokásokat. Ezért is nagyon hálás ezeknek a nőknek, hogy bepillantást engedtek életük legintimebb pillanataiba, és férfi létére lehetett részese ennek a fantasztikus csodának.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Hosszú előkészítő munka során találták meg azokat a nőket a világ legkülönbözőbb tájain, akik megengedték, hogy filmre vegyék őket szülés közben. Volt, hogy 3-4 hetet is vártak egy-egy baba születésére a sivatag vagy az őserdő kellős közepén. Az anyák bármikor leállíthatták a filmezést, mégis csak egyszer fordult elő ilyesmi: amikor egyikük vajúdni kezdett, azt mondta, fél a kamerától. Végül a helyi, szülésnél segédkező bába győzte meg, hogy hadd készüljön el róla mégis a film.

A téma miatt alig lehetett valamit megtervezni előre: sohasem lehetett tudni, hogyan végződnek, hogyan alakulnak a szülések. Egy kismama pl. a tengerparton szeretett volna szülni, de olyan gyorsan jött a baba, hogy már nem tudtak kimenni, így a bábaközpontban jött világra a kicsi, az orvos is az utolsó percben ért oda. De mivel hónapok óta azt tervezte, hogy abban a csendes kis öbölben fog szülni, az orvos takaróstól, babástól egy dzsipre tette őket és kifuvarozta az egész családot a tengerpartra.

De nagyon szurkolunk magunkban annak az amerikai kismamának is, aki az otthonában a barátaival, bábai segítség nélkül szeretett volna szülni, és a méhlepény órákkal a baba után sem akart megszületni. Vagy annak az indiai szegény asszonynak, aki a nyomornegyed egyik viskójában adott életet a sokadik gyermekének.  A tuareg nőnek, akinek a sivatag közepén hosszú órák óta nem haladt a szülése, és az eszkimó fiatalasszonynak, akit helikopterrel vittek a legközelebbi kórházba, császármetszésre…

Ez a film egy olyan pillanatkép a világról, amely sok-sok kérdést felvet, nemcsak a születésről szól, hanem a nőkről is. De legfőképpen tisztelgés a nőiség és az anyaság előtt.

—————————————

A 2010-es évre is gondolva egy másik filmet is ajánlok (kicsit mintha a Világra jönni folytatása lenne), amelyet remélem, nálunk is vetítenek majd a mozik: Babies (Kisbabák).  Thomas Balmes dokumentumfilmje, melyben a rendező négy csecsemő első pár hónapját mutatja be, akik Mongóliában, Namíbiában, San Franciscoban és Tokióban születtek. Érdemes megnézni már ezt a 2 percet is! :))

Végül a Világra jönni c. film egy betétdalával szeretnék nektek nagyon szép, áldott karácsonyt kívánni, legyenek nagyon boldog, békés napjaitok a Fény születésének az ünnepén.


Szeretettel:  Betti / Kiss Bernadett

18 thoughts on “Mindannyiunk története”

 1. Betti, ez csodálatos karácsonyi ajándék tőled 🙂
  Marci itt ül, és nézi a filmeket :).

 2. A 2 perces babásat nekem is vagy tízszer kellett levetítenem nekik egymás után, rájöttek, hogy ők is ugyanígy szoktak veszekedni 🙂

  A Világra jönni legelejét is nagyon szerették, amikor egy medencében egy delfin társaságában születik meg egy kisbaba. Olyan, mintha beszélgetne a pocaklakóval, néha finoman megérinti a mama hasát az orrával…

  Akár karácsonyi ajándék is lehet, kapható DVD-n is, ezt elfelejtettem írni.

 3. Igazán érdekes, felkeltetted az érdeklődésemet.

  Köszönöm szépen!

  Sajnos sehol sem találom a neten a filmet, így nem valószínű, hogy egyhamar megnézhetem 🙁

  Kellemes ünnepeket!

 4. Betti,

  most jó ötletet adtál a karácsonyi ajándékra:-) Hol lehet kapni DVD-n? Tavam árulja? Vagy a best hollywood?

 5. Kedves Mindenki!

  Gondoltam, míg Kisnagyfiam alszik, ideülök a gép elé az ebédemmel (kellemeset a hasznossal…). Nem is sejtettem, hogy pár perc múlva már megállíthatatlanul zokogok. Ugyanis csodálatos karácsonyi ajándékot kaptam az idén. Egy-két hete már gyanús vagyok magamnak: hányinger, cickófájás, érzékenység a szagokra… Éjjel kettőkor aztán nem bírtam tovább és csináltam egy tesztet. Nem illik ezt elkiabálni, de így ismeretlenül talán mégis: pozitív lett.
  Teljes döbbenet vett rajtam erőt: Marcira kerek egy évet gyúrtunk (vagy ahogy egy ismerős néni mondta: jó sokat matattatok rajta, azért ilyen szép), és még így is csak némi segítséggel jött össze. Hozzáteszem PCOD-m van, ami külön megnehezíti a dolgokat. Most meg az első hónapban, hogy nem teszünk semmit ellene, összejön. Kicsit megijedtem. Én, aki minden lépést (túl) aprólékosan megtervez, ezerszer átrág?!? Hogy történhetett ez?
  Amire Marcinál annyira figyeltem, hogy elkerüljem, az most mind fennállt: festettünk-költöztünk, rengeteget dolgoztam erőmön felül, stresszeltem, idegeskedtem (erre a kis ördögpalánta is rásegít mostanság), és még a terhesvitamint se szedtem… De „úgy döntöttem” azért is minden a lehető legjobban fog alakulni!
  Hát ebben a furcsa -kicsit ijedt, de nagyon boldogságos- állapotban talált rám ez a bejegyzés. Köszönöm szépen.
  Nagyon boldog Karácsonyt mindenkinek!

  MA

 6. Betti nagyon köszönöm én is ezt a cikket, meg a linket is, ahol meg lehet venni a DVD-t.
  Gratulálok MarciAnyu, ez egy igazi meglepetés ajándék!

 7. Sziasztok Kedves Hölgyek!

  Ez egy nagyon kedves ajándék, köszönöm szépen. Nálunk is aktuális, január végétől szeretnénk mi is ezt a csodás érést összehozni, sajnos még várnom kell egy fogműtét miatt, de aztán rákapcsolunk
  :-).
  Mindenkinek Áldott Karácsony Kívánok. Kingus ( Debrecenből)

 8. Köszönöjük! 🙂 És viszont kívánom ugyanezt, ugyanekkora szeretettel!

 9. MarciAnyu,

  Én is gratulálok!

  És kívánok mindenkinek további jó készülődést és meghitt ünnepeket.

  T

 10. Kedves Betti!
  Nagyon cuki volt a film,és köszike hogy bemutattad mindenki számára!
  „Karácsonyra sok szeretettel mindenki számára!”
  A Karácsony mindig különleges gondolatokat hoz számomra, melyek arra emlékeztetnek,hogy milyen sokat jelentesz nekem
  és milyen nagyon fontos vagy nekem az életben…
  Igy kivánok Én Áldott Békés Boldog Karácsonyt! Erzsike

 11. Kedves Mindnyájan!

  Kegyelemteljes,Békés Boldog Ünnepeket kívánok sok szeretettel! Valéria

 12. Kedves Betti!

  En 9 eve lettem potanyja 2 felnott gyereknek es csak az egyik unoka szuletese utani napokat kovettem nyomon video kamerammal. Koszonom ezeket a csodalatos filmbemutatokat neked! Remelem, lesz szerencsem megnezni a teljes filmeket!

  Teri

 13. Csodás filmek.
  Minden szüléssel kapcsolatos filmet megnézek, amikor csak tehetem. Néhányat fel is vettem, ezt pedig megveszem.

  Érdekes egyébként, hogy nemrégiben vetítettek egy dokumentumfilmet, amelyben szintén a különböző helyzetekben élő gyermekekről volt szó.
  Fél óra alatt konkrétumokkal vezették le, a gyerekek életének bemutatásával, hogy melyiknek mire van esélye az életben.
  Sokszor elkeseredtem közben, mert némelyik kisgyereknek előrevetítve láttam a sorsát, holott egy fejlesztő, támogató közegben mennyivel többet ki lehetne hozni az életéből.
  Legélesebb különbség a nők iskolázottságában és anyagi helyzetében mutatkozott meg – ami kihatott a gyereknevelési szokásaikra, szóhasználataikra.
  Legegyszerűbb példa: „buta vagy”. Bármire. Nem butaságot csináltál, hozzuk helyre, hanem leminősítette az anya a gyereket…

 14. Gabica, van egy sorozat a spektrumon, a Miből lesz a cserebogár.
  Hát az a világ legjobb sorozata szerintem, a BBC készíti: születésüktől fogva, 25 éven keresztül követik a gyerekeket, ha jól emlékszem pont 25-öt.
  Abban is mindenféle társadalmi helyzetből vannak családok, szerepel benne az a nő is, akinek nincs keze, és gyereket vállalt (apa nélkül).
  Nagyon megdöbbentő dolgok derülnek ám ki a gyerekekről, és valóban, a családból hozzák a legtöbb mindent, de óriási jelentősége van az első közösségeiknek is!

Comments are closed.