A meghitt ünnepekhez hozzátartoznak az évvégi bevásárlások, süteménysütések, ajándékkészítések, és a ház kitakarítása. Azonban nem kell, hogy ez a teljes szabadságodat elvegye és az idegösszeomlás, valamint a csőd szélére sodorjon Szentestére.

Energiatakarékos égők

A ledes izzók kül- és beltéren is használhatóak, kialakításuktól függően, így vékonyabb pénztárca esetén sem kell lemondanod a Karácsony fényeiről, a ház feldíszítéséről. Érdekesek a jégcsapot és a hulló hópelyheket utánzó díszítések.
A ház külső és belső feldíszítése családi programként is szóba jöhet, mindenki élvezni fogja a közös munka jutalmául felvillanó esti kivilágítást.
A kisebbek kiválogathatják a ház különböző pontjaira kihelyezhető gömböket, csillagokat, díszeket, a nagyobbak pedig felrakhatják végleges helyükre.

A Karácsonyfa feldíszítése minden otthonban másképpen zajlik. Hozhatja a teljes pompában ragyogó fát a Jézuska, a Mikulás, van ahol csak a fenyőt hozza és a család közösen díszíti, máshol csak az ajándékokat csempészik be az égiek a fa alá, és a gyerekek tisztában vannak vele, hogy a szüleik vásárolták, netán ők maguk is jelen voltak a fa megvételekor.
A gyerekeknek teljesen mindegy, hogy hogyan kerül oda a fenyő, ugyanúgy el fogja őket varázsolni. A hároméves kislányom pontosan tudja, hogy hol volt az első Karácsonyán a fenyőfa, pedig igen kicsi volt még, és emlékszik az elmúlt két év fáira is. Meg van róla győződve, hogy a Télapó intézte el, hogy ott álljon és csak az Ő és családja örömére van ott.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Illatok a konyhában

A házi készítésű süteményekkel semmi nem veheti fel a versenyt, még akkor sem, ha történetesen a krém nem lesz tökéletes, vagy a sütőnek hála a széle kicsit szárazabbra sikerül (úgyis mindig az fogy el a leghamarabb, talán érdemes lenne rögtön csak széleket sütni… 😉 )
Linzert sütni nagyon könnyű, és ha a karácsonyfát is szeretnéd díszíteni velük, akkor ne felejtsd el még formázáskor az akasztó helyét formázni egy szívószállal. Gyerekek különösen szeretnek a tésztaformákkal játszani, Neked viszont türelemre lesz szükséged, mert sosem sorban haladnak, hanem pontosan a tészta közepét célozzák meg a formákkal. Az apukák sem különbek, mindazonáltal jó móka a közös sütögetés.

Karácsonyi dalok

A karácsonyi dalok monoton ismételgetése a nagyáruházak hangszóróiban a várttól ellentétes hatást szokott kiváltani. Figyelve embertársaimat a tömegben minden évben arra a következtetésre jutok, hogy sokkal szerencsésebb lenne, ha blokkokban játszanák a számokat, mert így a vásárlás ideges tömeglökdösődésbe fullad. Messziről szemlélve egyszerre nevetséges és szomorú ez, de ha a tömeg közepén ér utol a dolog, nagyon bosszantó tud lenni.
A Last Christmas gyönyörű dal, amíg nem folyik a vízcsapból is. Karácsony táján az autóban be sem kapcsoljuk a rádiót, inkább magunkat (jobban mondva a gyerekeket) szórakoztatjuk a Száncsengővel és a Szép fenyővel. Reklámblokkok helyett az esti díszkivilágításnak örülünk és a közösen gyúrt linzereket majszoljuk, leöblítve a múlt héten beszerzett 10 kiló mandarinnal. (Sajnos gyorsan fogy.)

Koszorúk és füzérek

Koszorút tehetünk a bejárati ajtóra, az ablakokba, a falra, az asztalra. Girlandokkal díszíthetünk lépcsőkorlátokat, függönyrudakat, radiátorcsövet, és akár az összes nyílászárónkat.
Minimális befektetéssel, az egyébként rossz helyen növő fenyőágak kurtításával jó alapanyaghoz jutunk, de használhatóak a fényes, színes girlandok, sőt, a gyöngyfüzérek is. Kisgyermekesek leültethetik az aprónépet, hogy a „mi időnkben” divatos papírfüzéreket gyártassanak velük. Pár óra nyugalom és csend garantálva…
Talán még azt sem veszik észre, ha a legeldugottabb szobában ezalatt becsomagolod az ajándékokat.

A girlandokra bármit fel lehet díszként erősíteni, amit a fára is feltennél. Legegyszerűbb díszei lehetnek a termések és a kartonpapírból kivágott figurák: csillagok, hóember, Télapó, jégcsapok.

Karácsonyi filmek

Izgatottan vártuk idén a Mikulást, vele együtt a filmeket, de a műsorszervezők jóvoltából ez elmaradt. Karácsonyra már készülünk a DVD kölcsönző tagság megújításával, vele együtt a legaranyosabb filmek beszerzésével.
Télapu, Karácsonyi vakáció, Csoda New Yorkban, Négy Karácsony, Ki a Télapó?, Mikulás szabadságon, Hull a pelyhes, Igazából szerelem, Az igazi Mikulás, csak hogy a családi kedvenceket soroljam…

Neked mik a kedvenc karácsonyi filmjeid?

Erdei-Gulyás Gabriella
Life coach
BookMarkoló.hu
A link alatt megnézheted a Last Christmas videóklipjét.

4 thoughts on “A Karácsony fényei”

 1. Nekem a Télapu a legkedvencebb kedvencem :)) Fogalmam sincs, miért. Valahogy annyira jól el van találva, mégsem az a csöpögős-szerelmes 🙂

 2. Mi a kedvenc Karácsonyi filmem? Az Élet filmje.
  Bár cikket szerettem volna írni „Nálatok elfelejtettek ma a kanalak csörögni?” címmel, de tökéletes előszót kaptam!

  Szinte filmszerű és fényárban úszó minden évben Karácsonyunk,
  de miért van, hogy ezt azért szeretnénk sérülések nélkül és akár emlékezetkieséssel megélni?
  Mintha kötelességszerűen ilyenkor összebeszélnének azok a bizonyos kanalak,
  s egyre csak arra biztatnának, hogy ne férjünk a bőrünkben
  az egész évi összesűrűsödött sikertelenség és fáradtság alatt rogyadozva.
  Már a Mikulás meghozza a kellő utcai és lelki hangulatot,
  nem beszélve a vásári forgatagról, hol kiélhető minden pár közötti egyetértés minden varázsa.
  Ne értsétek félre! Ez minden örömével és ürömével együtt szép, én tudom!
  Elvarázsoltam magam is kis lakásunk minden szegletét egy-egy mikuval, csillaggal, finom szegfűszeges fahéj illattal és élvezz(t)ük!
  Ám, nincs szívet melengetőbb érzés e gyönyörű Szeretet Ünnepben, mikor összesereglik a Család apraja-nagyja,
  hol a Nagypapi, Sógorasszony, Anyósjelölt, Édes Pici Kiskeresztfiúnk a legszebb álmaink mondatát, cselekményét váltja valóra és a fa és mi alattunk a Föld majd’megremeg.
  Ám, az angyalkolbászt falatozva nem mondhatjuk a képzeletbeli Hippolitnak, hogy nem kérünk, mert épp most nincs itt a fogyó ideje!
  Ezen a pár napon, hivatalosan csak szeret(het)jük egymást és jelét sem ad(hat)juk egy fintorral nem tetszésünknek.

  Nem ülünk, mint kifacsart citrom, nem szólunk be a harisnyánkat kitépő szobakutyuskának
  és nem helyezzük tenyerünkbe orcánkat, ha szembetalál egy éles-édes kis fricska.
  Most csak a haza menetel után nézünk a tükörbe és kérdezzük meg magunktól:
  tejbe tök voltam-e vagy ennek így kell lennie?!
  Málészájú volt e a babám, mikor a turbó keresztgyermek parókának hitte új frizurámat?

  Most, itthon már magunk közt díszfelvonulásunkat magunk után hagyva lehetünk-e önmagunk?
  Vagy, ha a bántottak, akkor sem bántunk?
  Hisz Bibliánk épp arra figyelmeztet, bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek!
  Ám, ha mégis kiborulna a bili: szabad-e azt gyermekünk előtt tenni?
  Szörnyűségünket túl éli -e inkább őszinteségünkkel, vagy hagyjuk kímélten kendőzve?

  Mivel volt szerencsém e sosem kívánt forgatókönyvben ez évben benne szerepelni,
  tudom mit súg az ész és mit sejtet szívem válaszokként.
  Nem kívánom senkinek a választás jogát, de talán van sejtéstek!

  Oly sok,szép,csilingelő csengettyűszós dallam közt megálltam egy percre nappalink zugában
  és legördülő könnycseppjeimmel küszködve elhatároztam, megírom Nektek és megkérdem Tőletek:
  menjen -e mindig a műsor a megszokott, előre kitalált zseniális
  forgatókönyv szerint vagy szabad-e a turbósított, „durvább” változatot bevállalni épp ilyenkor?
  Akkor,ha év közben bikfic történt egymás között, mi máig nyomja lelkünk és ha évek múlásával egymás szemében nem látjuk már az őszinte varázslatot -átnyújtván az ajándékot???

 3. A Télapu 1-2 számomra is kedves film. Családilag a Hull a pelyhes visz mindent jelenleg, illetve a Kelekótya Karácsony derített jókedvre, és segített, hogy legalább az ünnepek után Karácsonyi hangulatba kerüljünk.

 4. Zsutta, a saját történetemet osztom meg Veled(tek):

  idén én csörgettem meg a kanalakat itthon.
  A névnapomon, ugyanis akkor sereglett össze a család, míg mi nem voltunk otthon.
  Megkezdődött a rendezkedés, a beavatkozás az életünkbe, és egyetlen sms-t sem kaptunk, hogy lehet-e?
  Hazaérve, látva a helyzetet, hallva a beszólogatásokat, bizony kitört belőlem a 30 éve rakodott, porosodott fájdalom.
  Mindenki megkapta a magáét, amit soha nem hallgattak végig, amire senki nem volt kíváncsi, mert bizony, az igazság fájdalmas volt számukra.
  Nem tett jót a lelkivilágomnak az a felfordulás, ami minden értelemben várt a saját otthonomban, hátam mögött egy újabb műtéttel, vetélés miatt.
  Nem volt sem jó, sem karácsonyi a hangulatom, a pokolba kívántam mindent, ami a nyugalom megzavarására okot adhatott.

  Amikor elszállingóztak az érintettek, felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon volt-e értelme, vagy csak fokozódott a nemzetközi helyzet…

  Láss csodát, néhány nap múlva jöttek az sms-ek, a telefonok, a látogatások, normális hangnemben, igazi énemre is kíváncsian végre feltette, 33 év után (SIC!), édesapám a kérdést: Hogy vagy?

  Érezve, hogy valóban azért kérdezi, mert végig is akarja hallgatni, elmeséltem az évünk utolsó három hónapját visszafelé.
  Megrökönyödve hallgatta, hogy mennyi mindent elértünk, hogy Médiadíjas lettem, előadásokat tartok…

  Nem, ne hidd, hogy hamarabb nem tudta. Mondtuk. Mindenkinek. Csak senki nem hallotta meg.

  Azt felejtik el ilyenkor az emberek, hogy van, akinek nem a külsőség a lényeg, hogy nem azért nem lakunk kacsalábon forgó palotában, mert igénytelenek vagyunk, hanem mert képesek vagyunk a céljaink érdekében a vágyainkat késleltetni.

  De ezt ne akard megmagyarázni egy olyan embernek, mint az anyósom pl., aki hitelből ment nyaralni…

Comments are closed.