Tiszta Hétfő és Farsang Vasárnap

Az elmúlt években szorgosan beszámoltam e két ünnepnapról, most még az ünnepbe való belefutás előtt újból áthozom ebbe a beírásba az érdekes dolgokat. 2011-ben március 8-n (alapos hóviharral záródott az egész országban), 2010-ben február 18-n volt ez az ünnep, ahhoz képest most valahol a kettő között. Ami a szokásokat illeti: sok szabadban levés, vasárnap minden városban nagy farsangi mulatság rendezése, majd hétfőn a “böjtös” ünnepi asztal és a sárkányrepítés.
Évek óta vannak ilyenkor vendégek nálunk, általában Athéni barátok és kevés kivétellel mindig B. barátnőmék – az idén viszont először nem jönnek. Szombaton általában hússütögetéssel és mulatozással telik a nap, vasárnap van a “tirini” vagyis a tejtermékek napja, ekkor sajtos dolgokat, de főleg sajtos pitákat esznek és ekkor van a karneválvasárnap, az utolsó népi bulis nap. Hétfő a húsvéti böjt kezdete, ekkor nagy ünnepi asztalt terítenek rengeteg hús-nélküli étellel. Ebéd előtt, után, kicsik és nagyok, együtt, sárkányt eregetnek. A kajás dolgokról a konyhás blogom erről szóló bejegyzésében lehet olvasni.
Ízelítő a sárkányrepítés hangulatából:

Ízelítő a tavalyi Mantoudi-beli karneválból (tőlünk kb. 15 km-re lévő helység).

A tőlünk pár km-re lévő Agia Anna-ban a karnevál pogány, ógörög időkből fennmaradt formáját ünneplik, Dionüszosz ünnepeként. Dionüszosz boristen ünnepei főleg a tavaszi újjászületés, párosodás, nemzés és szülés körüli témákról szólnak, A. Annán még mindig minden évben nagy nemi szerveket készítenek és azokkal történik a felvonulás, pikáns karneváli énekek kíséretében. Ízelítőnek:)

A görög kaland

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/