Szemed világa – Javítsd a látásod természetes módszerekkel!

Kedves Olvasóm, most is épp a számítógép előtt ülsz, olvasod a cikkem, tudod egyáltalán, hogy hetente/havonta/éves szinten hány órát töltesz el így a monitor előtt? Érezted már azt, hogy egy hosszabb ideig tartó munka után a kimerültségtől „kiszárad a szemed”? Lehet, hogy már szemüveget is kell viselned? Na jó, a szemüveg divatos, öltöztet, de lássuk be, nem a legkényelmesebb viselet! A „nyuszi-szemeket” előidéző kontaktlencse kényelmetlenségeiről már nem is beszélve.
Minden hiedelem ellenére a szemüvegesség gyógyítható, a látás javítható, csak újra kell tanulnod az egészséges nézési szokásokat. Ha szeretnél újra egészséges szemeket, élesebb látást, vagy egyszerűen csak megtartanád szemed frissességét, üdeségét, akkor tarts velem és válaszd ki a számodra megfelelő módszert, ahhoz, hogy újra élesíthesd a látásod!
Mit javasol a Hagyományos Kínai Orvoslás?
A kínai orvoslás szerint akkor vagy egészséges, amennyiben a testedben futó energiapályákban a Csí szabadon és megfelelő mennyiségben áramlik. Nincs ez másképp a szem esetében is, így a kínai szemmasszázs lényege, hogy fokozd a szemedbe áramló energiákat, s tisztítsd az itt futó pályákat. Ezáltal javíthatod a látásodat, megszüntetheted a szemszárazságot, vagy épp az állandó könnyezést. A gyakorlatsor könnyen elsajátítható (Kínában már óvodás kortól kötelező ez a kis szemtorna). Íme, a néhány perc alatt elvégezhető önmasszázs:
1.Helyezd hüvelykujjad a képen látható szemöldök alatti pontra, a szemsarok fölött, körömmel lefelé, és felfelé nyomással finoman masszírozd a megfelelő pontot, ahol egy kis mélyedés található.
2. Mutató és hüvelykujjaddal masszírozd azt a területet, ahol kb. a szemüveg is érintkezik az orral, egészen bent a szemsarkodban.
3. Orrcimpa magasságában, az orrcimpától egy hüvelykujjnyi távolságban találod meg a masszírozandó pontokat. A szemgolyóddal egy vonalban, szintén egy kisebb mélyedés az arccsontban.
4. Hüvelykujjadat a halántékodon megtámasztva, a mutatóujj középső ujjpercével masszírozd végig a szem fölötti és a szem alatti csontot belülről kifelé. Így érinted az összes szem körüli fontos akupunktúrás pontot, melyek serkentik a szem működését. (Forrás: Dr. Eöry Ajándok: Test- és fülakupresszúra)

A kínai orvoslás még egy kiegészítő kezelése a fülcimpa morzsolása. Már meséltem korábban a fülakupresszúra és a fülmasszázs gyógyító hatásairól, melynek legkiválóbb értéke, hogy a füleid mindig kéznél vannak 🙂 ! A fülön található számos akupunktúrás pont közül, a szem javítására használható pontot a fülcimpa közepén találod meg. Ha a monitorod előtt ülve pár percig a fülcimpád masszírozod, az élesíti a látásod és energizálja a szemed. (Bizonyos szemlélet szerint, anno a kalózok azért hordtak fülbevalót, hogy élesítsék a szemüket és a zsákmányt minél messzebbről felfedezzék!)

S mit hagyományoz ránk a nyugati orvoslás?
Ma már egyre több bizonyíték van arra, hogy a látást nem a szem végzi, hanem az agyunk. Egy amerikai szemorvos (Bates) több éves vizsgálat után kimutatta, hogy rendkívül sok szembetegség hátterében a feszültség, vagy a megerőltetés áll. Azaz el kell lazulnod ahhoz, hogy szemed izmai újra normál állapotba kerüljenek, s optimálisan működjenek. Persze az állandó ellazulás fenntartása nehézkes, mégis szükséges, mert a tökéletes látást csak ellazulás által érhetsz el. Amikor az elméd nyugalomban van, a szemeid sem fáradnak ki, és amikor újra valamilyen igénybevételnek vagy kitéve, a szemed is feszül és elfárad. Bármi, ami pihenteti az elméd, kedvezni fog a szemednek is.

Bates által a nyugati tudomány is hozott számunkra néhány könnyen elvégezhető gyakorlatot, melyet Ő nem szemtréningnek nevez, hanem látás tréningnek. Tulajdonképpen nem a szem közvetlen javításáról van szó, hanem a látást (mint agyi funkciót) állítjuk a helyes irányba a gyakorlatai által. Első körben próbáld ki Bates „tenyerezés” módszerét, melyet bárhol, bármikor elvégezhetsz, s az eredményén Te magad is meglepődsz!

Ülj le, próbálj meg kicsit ellazulni, megnyugodni. Az ellazulást legkönnyebben úgy érheted el, ha szemedet csukva tartod, mely csökkenti a nézéshez önkéntelen társított feszültséget, így a látás pillanatnyi, vagy tartósabb javulása jön létre. Helyezd a tenyered a zárt szemeidre úgy, hogy az ujjaid a homloknál keresztezzék egymást és a szemgolyókra ne gyakorolj nyomást. Akkor csinálod jól, ha csak a teljes sötétséget, azaz fekete színt látsz, mert csak ez hozza el a teljes ellazulást. Ez a gyakorlat a “tenyerezés”. Olyannyira hatásos a feszültség csökkentésében, hogy akár ösztönösen is alkalmazhatod, és a legtöbb esetben jelentős lazulást, vagyis jobb látást érhetsz el vele. Tenyerezz 5 – 10 percet naponta, amikor csak lehet, az irodában, a villamoson ülve, vagy épp ebéd után.

Mivel élesítheted még a látásod? Keress egy nagyon apró betűs szöveget, s ezt minden reggel és este olvasd fel 15 cm távolságból. Ha esetleg nem látod, akkor pásztázd a homályt anélkül, hogy akarnád látni a szöveget. Vagy csak a fehér sorközöket pásztázd végig, sorról-sorra, az olvasás helyett, ez is hasznos. Tapasztalni fogod, hogy látásod hétről-hétre élesebb lesz!

A legkönnyebben elvégezhető pihentető módszer a pislogás. Pislogj gyakran, hogy a szemszárazságot elkerüld. Észre sem veszed, hogy a monitor merev nézése során mennyire elfelejtesz pislogni. Próbáld csak ki most! Pislogj párat, s az így kapott nedvesség újra jobban védi a szemed, valamint kibillent a feszült nézésből, hogy újra könnyedén láthass.

Ne feledd, ezek a módszerek csak akkor használnak, ha azt rendszeresen elvégzed és a mindennapi életed részévé válik. S miért fontos ez? Mert a szemed világa megérdemli a törődést, s az odafigyelést! Eredményes gyakorlást kívánok!

Szeretettel: Sándor Szilvi

Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Neked hol fáj?

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/