Önkéntes tanárok szervezete (TutorPool: ελληνικό δίκτυο εθελοντισμού στην Παιδεία)

Arról már írtam régebben, milyen rossz a tanügy helyzete az országban. A folyamatosan változó miniszterek minden alkalommal mindent felforgattak, aztán most a válság még egy kalappal tett az egészre. A fizetésüket már harmadszorra visszanyírva látó tanügyi kádereknek nagyon túl kell tudni mindenen lépni és messzire kell tudni látni ahhoz, hogy becsülettel végezzék munkájukat. Ez természetesen az állami iskolákra vonatkozik, mert habár a tanítás ingyenes és mindenkinek állampolgári joga, ez nem éppen így van Görögországban. Aki csak az ingyenesen tanított tanagyagból szeretne továbblépni és haladni, annak osztályelsőnek, mondjuk másodiknak..jól van, na, harmadiknak kell lennie.
Képtelenség egy közepes tanulónak, még egy erős közepesnek is, megbirkózni a tananyaggal a mostani iskolai előadásmódszerek mellett. És még vidéken működnek az iskolák, ritkák a sztrájkok, Athénban a folytonos sztrájkok miatt a gyerekek folyamatosan veszítik az órákat. Ez csak a jéghegy csúcsa, egész disszertációt lehetne írni a tanügy helyzetéről, de mivel ez nem szakoldal, rövidre fogom, mert másképpen nem olvassátok el:)

A lényeg, hogy egy csapat tanár kitalálta, hogy létrehoz egy olyan oldalt, amelyen keresztül tanárok, mérnökök, egyéb szakmabeliek felajánlhatják azt, hogy ingyen korrepetálnak egy gyereket abból, amiben ők szakemberek. Az általános iskolába járó gyerekek esetében, nem kell semmilyen végzettségűnek lenni, egyszerűen líceumi végzettséggel is felajánlhatja valaki, hogy segít egy arra rászoruló kisgyereknek tanulni. A site-t alapító csapat nem vállal felelősséget a továbbiakért, viszont a felületen lehetőséget nyújt arra, hogy olyan szülők is találjanak megoldást a gyerekeik korrepetálására, akiknek erre nem telne. Tudvalévő ugyanis, mennyire drága a délutáni óráknak az ára, egy jó-nevű tanár Athénban akár 40 eurót is elkérhet egy óráért egyetemi felkészítés esetében, míg itt vidéken sok esetben megússzuk a 10-20 eur közötti árakkal. Mindenképpen nagyon nagy érvágás és nehézség ez a szülőknek, így a site-on felajánlott lehetőséget nagyon hamar ki is használták az emberek. Igazán csodálatos, ahogy napról napra egyre több önkéntes, segítőoldal és önzetlen ember ajánlja fel segítségét a többieknek, ez eddig nem volt jellemző a görög társadalomra, talán éppen ez hiányzik ahhoz, hogy kilábaljunk a helyzetből amibe kerültünk. Kérek mindenkit lájkolja az önkéntes tanárok oldalát a FB-n, segítsünk ezzel is.
A térképen meg lehet nézni milyen vidékeken, milyen tanárok tanítanak ingyenesen.
tutorpoolthetutors [at] gmail [dot] com – itt be lehet jelentkezni önkéntesnek
A post írásának pillanatában 408 tanár, 177 diák van feliratkozva és 271 korrepetálás van folyamatban az egész országban.

A görög kaland

Célkitűzés tanfolyam: 35 online lecke azért, hogy tényleg valóra válthasd az álmaidat.Jelentkezz most, az árat Te szabod meg! Klikk ide>>