Nyaralás gyerekekkel

Ez egy olyan kérdés, melyet gyakran feltettek nekem az utóbbi években.

Hol ajánlod a nyaralást kisgyerekekkel?

Erre nem könnyű becsületes választ adni. Ugyanis e mögött a kérdés mögött rengeteg olyan dolog van, amit egytől egyig tisztázni kell, mielőtt az ember választ ad. Annál is inkább, mivel például Evián, nincs egy olyan település, ahol minden ideális lenne, vagy ahol minden egy helyen megtalálható lenne, vagy ahol nagyon sok lehetőség között lehetne válogatni, anélkül, hogy az ember autóba kényszerülne. Ezért a megjegyzést nyitó gondolatra a válasz  egyáltalán nem egyszerű. Vegyük sorra az erre a kérdésre feltett viszont-kérdések, valamint az azokra érkező feleletek által kialakult kategóriákat.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---
1. Part-típus: finom-homokos, lassan mélyülő, nyaralás típus: pihenőVannak sokan akiknek elsőrangú fontosságú a part milyensége. Ezek általában olyan szülők akik egészen kicsi gyerekekkel érkeznek és nagyon fáradtnak érzik magukat az évi hajszától. Ők nem akarnak felfedező-utakat tenni, inkább arra vágynak, minden nap ússzanak és eleget pihenjenek. Nekik nagyon fontos, hogy a strand a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezzen:

  • legyen lassan mélyülő, hogy az egészen kicsi gyerekek is biztonságban játszhassanak a szélén.
  • a part és a part utáni, víz alatti rész legyen homokos, hogy a gyerek lábát ne sértse fel a kő és ne kelljen neki segíteni be és kimenni a vízből.

Lássuk azonban, mik az ilyen jellegű strandok a hátrányai:

  • a lassan mélyülő part hátránya, hogy a kicsi gyerek túl bátor lesz tőle és ellenőrizhetetlenül ki és be fog szaladgálni a vízbe. Ez még hullámmentes napokon sem ajánlatos, nemhogy olyan napokon, amikor a hullám befele szívó munkát fejt ki a part közelében. Tehát ha a csemete bátor típus, nem tudunk igazán pihenni, mert folyton rajta kell legyen a szemünk.
  • a finom homokos partokról a homokot mindenünkben hazaszállítjuk, a táskától elkezdve a gyerek orra, füle is tele van folytonosan homokkal. Ilyen partokon ajánlatos a gyerekre mindig fürdőbugyit adni, mert máskülönben nem kívánatos helyekről is folyton a homokot kell kimosni.
  • a homokos partokon könnyű lábgombát összeszedni, ezért ajánlatos a fürdésen kívüli tevékenységek alatt strandcipőt húzni a gyerekek lábára
  • ha fúj a szél, mindenünket teleszórja homokkal, a parton való ücsörgés tulajdonképpen lehetetlenné válik

Aki igaziból meg sem mozdulna a partról, annak nem érdemes beruháznia abba, hogy nagyon leutazzon a  térképen, hogy  Görögország déli részein vagy a szigeteken keressen szállást. Ilyen pihenős nyaraláshoz rengeteg csodálatos homokos part található a Chalkidiki félszigeten, ahol nagyon sok nagyobb hotelkomplexum is található, melyek nagyon előnyös árcsomagokat állítanak össze az utó- és előszezonra, amikor nincsen sehol túl nagy tömeg. Ha pedig Evia szigetét kéne ajánlanom, akkor :

1. észak Evia, Ellinika – Agios Nikolaos település – itt nincsenek nagy hotelek, csak kisebb panziók és pár taverna, a nyaralás igazán nyugodt lehet. Hátrány: a part nem túl hosszú, a július 20- augusztus 20 közötti időszakban zsúfolt lehet. Nincsenek szórakozási lehetőségek és tulajdonképpen sétálóutca sem, csak pár taverna. Esti sétához, szórakozáshoz ajánlatos a kb. 15 km-re lévő Pefkibe átautózni.
2. közép Evia, Lefkandi – ez egy kisebb település, mely igazi nyaralóhellyé nőtte ki magát az utóbbi években, partja finom homok és sóderes homok keveréke. Vannak nagy hotelek is, de kisebb apartmanházak is. A parton nagyon szép a sétálóutca, rengeteg a taverna, szórakozóhely, ezért a július 20-augusztus 20 között időszakban túlzsúfolt lehet. A helységben található ókori Xeropolis helye. Előnye, hogy nagyon közel van a sziget fővárosához, Chalkidához (20 km) és Athénhoz (90 km).
2. Part-típus: mindegy csak ne legyenek túl nagy kövek,  nyaralás típus: pihenős kirándulós


Ebbe a típusba általában azok a szülők tartoznak, akiknek már tizenéves gyerekeik vannak, így velük nem csak pihenni, de kirándulgatni is bátran lehet. Az ebbe a típusba tartozó vendégek nagy-részének nem fontos, hogy a part finom homokos legyen, inkább a következő előnyös tényezőket keresik:
  • úszáshoz és játékhoz megfelelő legyen
  • ne legyen túl messze egyéb kirándulóhelyektől, látványosságoktól.

Az ilyen partoknak gyakorlatilag nincsen hátrányuk, illetve azokat nem lehet általánosítani, mert teljesen esetfüggő. Esetleg a nem homokos partok esetében ez hátrány lehet azok számára, akik a homokos partokat kedvelik inkább.

Akik ilyen típusú nyaralásra vágynak, a legajánlottabb személygépkocsival elindulniuk nyaralni, mert így bárhová eljuthatnak. A szigetek nagy részére manapság könnyebb repülővel eljutni, de mindenképpen érdemes legalább 3 napra kocsit bérelni és bejárni a legszebb helyeket. Hisz egy szigetet a partjain, öblein keresztül lehet megismerni. Vannak olyan szigetek, amikre érdemesebb saját autóval leutazni, mert repülővel lenne komplikáltabb, ilyen szigetek például Lefkada és Evia, melyeket híd köt össze a szárazfölddel, Skyros, mely 2 óra kompútnyira fekszik Evia-tól, valamint Thassos és Samothraki is (a teljesség igénye nélkül..). Ha pedig szárazföldi Görögországban szeretne valaki kalandozni, természetesen autóval érdemes megtenni azt. Abban az esetben, ha észak és közép Görögország a cél, érdemes saját autóval lecsorogni a térképen, ha pedig a Pelloponéz félsziget, akkor érdemes utánanézni annak, nem-e jövünk ki gazdaságosabban, ha jó előre beszerzünk olcsó repülőjegyeket, majd a repülőtérről bérelünk személygépkocsit.
Ha pedig Evia-ra esik választásunk, a következő helyeket ajánlanám:

1. észak Evia, Agia Anna – a fiatalok álma, az egyik legszebb part észak Evian és a legfiatalosabb helység. Nagyon szép sétánnyal kialakítva a part mentén, több fiatalos bar, disco és egyéb szórakozási lehetőséggel, a közelben remek kirándulóhelyekkel. A part nagyon hosszú, sóder és egészen apró, vörös kavics váltakozása, a tenger hirtelen mélyül, de az egyik legveszélytelenebb hely. 

2. Rovies – a part kavicsos, de a vízben egy széles homoksáv húzódik és miután először hirtelen derékig, néhol nyakig merülünk, utána nagyon sokáig nem mélyül tovább, nagyon jól lehet labdázni, vagy egyéb játékokat játszani a vízben. A településen minden van, üzletek, tavernák, minden gyalog elérhető távolságban. Az előbbivel ellentétben, itt nem sok fiatal van, inkább családosok nyaralóhelye.
3. Kochili part-Limni – ez a part Limni településtől 1 km-re található. Több szálláshely is van itt, hotelek, panziók. A part kavicsos, 4-5 lépés után mélyül, a víz kristálytiszta és mindig csendes, ezen az oldalon nincsenek hullámok, az úszás garantált. Este 7 körül van egy helyi szellőcske, azonkívül általában szélmentes, csendes hely. A parton két beach bar rengeteg fiatalt vonz, Agia Anna után a második legfiatalosabb hely.
Persze a fentiek csak megkarcolása a felületnek és néhány ajánlás azoknak, akik nem tudják merre induljanak, milyen kritériumok alapján keresgéljenek. Ahogy az egyik feltétel kikristályosodik, hozza magával a következőt, a neten való kutatás szálláshelyek után mindig újabb és újabb választási lehetőség elé állítja a keresgélőt. Ezért a legjobb amit tehetünk, előre írjuk fel egy papírra azokat a dolgokat, amik 100%-ban fontosak számunkra és amikből nem engedünk, majd ha ezeket megtaláltuk, a többiben legyünk rugalmasak.

Görögország

Célkitűzés tanfolyam: 35 online lecke azért, hogy tényleg valóra válthasd az álmaidat.Jelentkezz most, az árat Te szabod meg! Klikk ide>>

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---