Milyen párnán aludjunk?

A fej súlya a testsúly egyötöde, tehát ha lefekszünk, jól meg kell támasztanunk. A megfelelő párnán fekve a fej ugyanúgy viszonyul a vállhoz és a gerinchez, mint álló testhelyzetben. A párna fajtája attól is függ, hogyan alszunk. Ha hanyatt fekve alszunk el, próbáljunk közepesen kemény párnát választani, ami alvás közben „enged a nyomásnak”. Ha az oldalunkon fekve alszunk, fejünket és nyakunkat kemény párnával kell megtámasztanunk. Ha hason fekve alszunk, a puha párnán kevésbé feszül meg a nyakunk. Manapság a legtöbb párna már szintetikus anyagokból, vagy habszivacsból készül, ami az allergiában szenvedőknek azért jó, mert géppel könnyen mosható. A pehelypárna sokkal fényűzőbb, de csak azok engedhetik meg maguknak, akik nem allergiásak a tollra.

Gyógyfüves párnák

Némelyek a megszokott párnájuk mellett a nyugodt alvást segítő, komlóval vagy gyógyfüvekkel töltött kispárnát is használnak. A gyógynövények jótékony hatása közismert, de nem érnek semmit, ha irritál az illatuk, ezért jól szagoljuk meg azt a párnát, amelyiket meg akarjuk vásárolni.

Ágynemű

Az állandó kellemes hőmérséklet a nyugodt alvás alapfeltétele, ezért az ágyneműnek rendkívül fontos szerep jut. Manapság már a cégek vagy kétféle töltetű paplant, nyárit és télit is gyártanak, vagy olyan különleges töltetű és anyagú takarókat készítenek, amelyek szinte igazodnak a hőmérséklethez, az igényeinkhez. A természetes anyagok mindig jobbak a szintetikus anyagoknál, mert lehetővé teszik, hogy a bőrünk lélegezzen, viszont azoknak, akik allergiásak a tollra, kedvezőbbek a szintetikus anyagokkal töltött párnák és takarók. A gyerekeknek mindig puha pamutlepedővel és lyukacsos szerkezetű steppelt pamut takaróval ágyazzunk meg.

Legyen meleg az ágy

Ha fázunk az ágyban, az a legegyszerűbb, ha melegebb pizsamát, hálóinget veszünk föl. A természetes anyagok, például a pamut, vagy a gyapjú, kitűnő hőszigetelők, de azt is lehetővé teszik, hogy a bőrünk levegőt kapjon. Az is jó megoldás, ha az ágyat már lefekvés előtt 30perccel meleg vizes palackkal előmelegítjük, de amikor lefekszünk, vegyük ki a palackot. Ne használjunk villanyárammal melegíthető takarót, mert elektromágneses sugárzást bocsát ki.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Aludjunk végre egy jót!