Milyen legyen az ágy?

A legfontosabb bútordarab a lakásban az ágy. Miért? Mert életünk egyharmadát ágyban töltjük!

Az ágy élettartama általában 10 év, az átlagember azonban rendszerint 17 évig használja a magáét. Az első erre vonatkozó felmérés kimutatta, hogy még a rosszul alvók is hamarabb alszanak el és ritkábban ébrednek föl éjszakánként, sőt akár egy órával többet is alszanak egy új ágyban, mint tíz éves régiben.

Ha ágyat veszünk eltérőek az igényeink. Aki soványabb, az átlagosnál puhább, párnázottabb ágyat szeretne, viszont akinek fáj a háta, keményebb ágyra vagy gyógymatracra vágyik.

Milyen matracot vegyünk?

A jó matrac a jó alvás nélkülözhetetlen kelléke. Alapszabály, hogy minél drágább annál jobb minőségű, de nekünk kell eldöntenünk, melyik a kényelmesebb, és melyik támasztja meg jobban a hátunkat. A túl kemény ágy legalább annyi gondot okozhat, mint a túl puha vagy hepehupás. Amikor új ágyat próbálunk ki, feküdjünk rá, majd csúsztassuk be a tenyerünket a derekunk alá. Ha csak szűk rés van a matrac és a derekunk között, akkor az ágy túl puha, viszont ha nagy a rés, akkor az ágy túl kemény. Azt is el kell döntenünk, mivel legyen kitömve a matrac. Feltétlenül kérdezzünk rá, hogy a belső rétegek képesek-e beszívni azt a több mint 0,5 l nedvességet, amit éjszakánként elverejtékezünk. A legtöbb matracban acélrugók vannak. A közhiedelem szerint minél több a rugó, annál jobb az ágy, ám sokan állítják, hogy a rugók fokozzák az elektromágneses sugárzás hatását, a fémrugó ugyanis mágnesként működik, ami befolyásolja a föld természetes mágneses mezőit, és ez elektrostresszt okozhat. Ha nem akarunk rugósat, választhatunk habszivaccsal töltött rugalmas, rendkívül tartós matracot. Igaz, hogy a latexből – a gumifa nedvéből kivont anyagból – gyártott matracok sokba kerülnek, viszont kényelmesek, tartósak és nem kell forgatni őket, ellentétben a többi újfajta matraccal, amit a használat első fél évében minden hónapban, a későbbiekben pedig legalább évente egyszer nemcsak egyik oldaláról a másikra, hanem fejtől-lábtól is mag kell fordítani.

A futon előnyei

A futon természetes anyagokból készült hagyományos japán matrac. A vászonhuzat több réteg pamuttal és gyapjúval van megtöltve, ami pontosan illeszkedik a lécekből álló deszkaalapzatra. A futonnak számos előnye van, elsősorban az, hogy a deszkaalapzat biztosítja a szellőzést, és nem teszi lehetővé, hogy összegyűljön a por, így kitűnően megfelel az asztmásoknak és allergiásoknak is. A teljes egészében természetes rost szálak a levegő szabad áramlását is biztosítják, így alvás közben a bőrünk is lélegzik, a fémrugók hiánya pedig csökkenti az elektromágneses stressz veszélyét. A futon bármelyik jó ágyban kényelmes lehet. Bár hagyományos ágyénál rövidebb az élettartama – kb. 5 év – a futon sokkal olcsóbb, mint a jó minőségű rugós matrac.

Az ágy nagysága

Az ágynak legalább 15 cm-rel hosszabbnak kell lennie a tulajdonosa magasságánál. A kétszemélyes ágynak legalább 135 cm szélesnek, az egy személyesnek pedig legalább 90 cm szélesnek kell lennie ahhoz, hogy legyen elég helyünk mozogni és jól kinyújtózni, mert gerincünk nappal összehúzódik, éjjel azonban kb. 2 cm-t nyúlik.

Az alvó testhelyzete

Az is befolyásolja az alvást, hogy milyen égtáj felé fordítjuk fejünket. Charles Dickens például mindig úgy aludt, hogy a feje északi irányban volt, még akkor is, ha ezért át kellett rendeznie a szobát. Mások azonban úgy vélik, hogy az északi irány nem tesz jót, hanem inkább kelet felé fordított fejjel kell aludni. A kínaiak szerint a jobb oldalunkon fekve, kissé behajlított lábbal a legjobb aludni, úgy, hogy a behajlított jobb karunk a párna előtt legyen, bal karunk pedig a bal combunkon helyezkedjen el, mert ebben a testhelyzetben a legjobb a vérkeringés.

Aludjunk végre egy jót!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/