I am Greek and I wanna go home! – Görög vagyok és haza akarok menni!

Az észak Németországi Oldenburg-ban élő zeneszerző/fényképész Ares Kalogeropoulos a kezdeményezője, a címben szereplő nevű önkéntes mozgalomnak. Ennek a mozgalomnak a célja, hogy a szívbemarkoló feliratú képek felébresszék az emberekben az igazságérzetet és az együttérzést a görögökkel, ami az országból kilopott antik műremekeket illeti. A mozgalom a világ különböző helyein lévő múzeumokban tartott szobrok képeivel „harcol”, de főleg a British Museum ellen folytat kampányt, ahol a valamikori (nem annyira) lord Elgin által törvénytelenül ellopott Akropoliszi frízek és szobrok találhatóak és melyek visszaszerzéséért Melina Merkouri egész életében harcolt.

Emlékezzünk mit ír a mi Szabó Magdánk az Elgin által ellopott Kóré lányról:

„Áll a hat lány, tartja szép fején a mennyezetet, villog a pentelikoni márvány.

Ez a föld iszonyú tragédiák hordozója, iszonyú emlékek őrzője, itt véresen párolog a talaj és hálóban kapálódzik, akit megölnek, itt nem védi meg a bűnös anyát anya mivolta, itt gyilkos lesz a gyermek, és Erinnüszek sziszegnek a nyomában.

Micsoda pihenés a félelemtől és az igazságkeresés rettenetes szenvedélyétől elfáradt léleknek beletekinteni ezekbe a tiszta arcokba, s milyen súlyosan, fellebbezhetetlenül hirdeti az örökkévalóságot a lánnyá álmodott kő, a nap tüzétől átrózsaszínezett márvány. A hat koréból öt az eredeti, egy közülük Londonba szakadt másolat.

Vajon mit csinálhat az Erekhteion koréja Londonban az Elgin márványok termében éjjel? S mit a többi műemlék, a torzók, a frízek? Nyihognak-e vajon a lovak? Mit csinálsz hatodik koré, távol a tieidtől, a rezgő, remegő ezüst párától, amely körüllengi a nővéreidet? Mit csinálsz oly messze az ősi kövektől?

Istenem ne add rám soha, hogy örökre távol kelljen élnem a hazámtól….”

/Szabó Magda/


A görög kaland

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/