Eközben a politikában..

… megint tornyosulnak a viharfelhők. A választások óta betegségek miatt (?) sorra dőlnek ki a vezetők. Miután Antonisz Szamarasz miniszterelnök pénzügyminiszterré nevezte Rapanosz urat, úgy véltük, a szekér ha döcögve is, de elindult….valamerre…
Rapanosz úr, a Görög Nemzeti bank elnöke  tudvalevőleg krónikus egészségi problémákkal küzdött évek óta. Most nem lehet tudni, hogy ez egy jól felhasználható ürügy volt-e a miniszteri kinevezéstől való visszalépésre vagy nem, ugyanis olyan hírek (is) keringenek, melyek szt. nem volt megelégedve a minisztériumi segítő csapat összetételével. A lényeg, hogy visszalépett és helyette Joannisz Szturnarasz-t, az athéni egyetem közgazdászprofesszorát nevezték ki.
Mindeközben a  miniszterelnök Szamarasz is kórházba került, retinaleválással műtötték. Emiatt nem tudott részt venni az EU csúcstalálkozóján, ahol az országot Karolosz Papouliasz államelnök képviseli. Papouliasz azzal hívta fel magára a figyelmet februárban, hogy lemondott a fizetéséről, ezzel szolidaritást vállalva a válság által sújtott görög néppel. Most megint egy takarékossági lépéssel került be az újságok címlapjaira, mert a Brüsszeli delegáció repülőjegyeit, elrendelése szt. az AEGEAN turistaosztályára váltották ki.

Papoulias a Brüsszeli csúcstalálkozóra Antonisz Szamarasz levelét vitte, ami nyilvánosságra kerülése után nagyon kellemetlenül lepte meg a görög népet. Teljesen más a hangulata és a lényege, mint a szövegnek, amivel Szamarasz az őrá szavazókat etette a választások előtt. A levél nyomán több kérdés felmerül:
1) az első alaptémája a levélnek rögtön a Memorandum és ezzel a megszorító intézkedések teljes körű elfogadása. Van pár szó benne ugyan „szükséges változtatásokról” de ezek inkább olyan porhintés az emberek szemébe jellegűek. Semmi felülvizsgálás, újratárgyalás, stb., amiről választások előtt szó volt.
2) Mivel a fentiek értelmében nincsenek meg a DHMAR (Demokratikus Baloldali párt) által követelt előfeltételek a koalíciós párt megalakulásához, automatikusan függőben marad a DHMAR részvétele a kormányzásban.
3) A levélben tehát szó sincs Kouvelisz-ről és pártjáról (DHMAR), de a harmadik pártról és vezetőjéről sem, Venizelosz-ról. Pedig ha a másik két párt egyetértett a levél tartalmával, akkor mindhármuk neve jegyezve kellett volna legyen ebben.
4) A levél a fentiek értelmében semissé teszi a Nemzeti Tárgyalási Csoport létét, melyet Venizelosz pedig előre bejelentett.
5) Ugyancsak a fentiek értelmében semissé teszi a három párt közreműködési programját.
Ezután számunkra, akik itt élünk, meg van kérdőjelezve a három párt együttműködése az új kormányban, ebből pedig újabb nagy kérdőjelek származnak majd.
Antonisz Szamarasz levele az EU csúcstalálkozóra angolul:
„As I have already informed you, I will unfortunately not be able to attend the current European Summit, due to an eye operation I had to undergo. Greece will be represented by the President of the Hellenic Republic, Mr. Karolos Papoulias.

With this letter I would like to reassure you that Greece is absolutely determined to fulfill its obligations emanating from the recent bail-out agreement.

The new Government of Greece accepts ownership of the adjustment Programme and is fully committed to its targets, its objectives and all its key policies.

I will speed up the implementation of the Programme with special emphasis on the Privatisation agenda.

Of course, there is a question of some necessary modifications to the Programme in order to control unprecedented unemployment and halt the devastating recession Greece is going through for the fifth consecutive year. This would also ensure that all targets are met.

I am looking forward to meeting you, as soon as my medical doctors allow me to travel.”


* forrást nem írok, mert minden görög politikai blog tele van ezzel, egyesek a negatív, mások a pozitív oldalról megközelítve (hogy mégis megemlíti egyes témák újratárgyalását benne a miniszterelnök..)

A görög kaland