Alternatív nyaralás: önkéntes munka Görögországban
Erre gondoltatok már? Önkéntes munkát végezni Görögországban egy jó alkalom arra, hogy amellett, hogy a társadalom javát szolgáljuk, ellátogatunk kedvenc országunkba és belekukkantunk a valódi életbe is, nemcsak turistaként járjuk a vidéket. Ez az év az Európai Önkéntesség Éve.

Én magam 1 hónapig dolgoztam önkéntesként a 2004-s Athéni Olimpián, életre szóló élményt és rengeteg tapasztalatot begyűjtve. Nem mondom azt, hogy könnyű, hisz dolgozni kell és a munkával járó minden esetleges problémával szembesülni, viszont maga az, hogy minden munkatárs önkéntes, megkönnyíti a felmerülő gondok megoldását, hisz hiányzik az “egymás letaposása egy jobb fizetésért” ösztön az emberekből. Arról nem is beszélve, hogy az a típusú ember, aki felajánlja munkáját önkéntesen egy cél érdekében és ezért nem vár el fizetséget, értékes tagja a társadalomnak és egy ilyen helyen, rengeteg érdekes barátra tehetsz szert. Az önkéntes munka nem csak fiataloknak szól. Akár egész családok is részt vehetnek ilyenen, vagy nyugdíjasok, akik szeretnének valami hasznossal hozzájárulni a társadalom életéhez, de fiatal, 12 éven felüli gyerekek, akik már elég önállóak és érettek ahhoz, hogy megértsék, miről van szó. Természetesen elsődleges feltétel, hogy legalább angolul beszéljenek.
Adok egy pár tippet önkéntes munkára, ezek alapján aztán még többre rá lehet keresni. Ahogy a nyár közeleg, egyre több program lesz meghirdetve. A tanácsom az, aki valóban szeretne ilyenen részt venni, jelentkezzen be egyszerre több helyre mert nem biztos, hogy mindenhonnan választ fog kapni, hisz több helyen elég kis számú önkéntesre van szükség.

1. Kefalonia sziget, Katelios Group.
Ez egy környezetvédő szervezet, akik a Caretta-Caretta nevű teknősbéka védelmezésével foglalkoznak. Ez a teknős Zakinthos és Kefalonia szigetét választotta pihenő- valamint párosodási helyül. Mivel a teknős kiveszőfélben van, ezért nagyon nagy fontosságot nyer a szervezet munkája. Jelentkezni és információkat begyűjteni a http://www.kateliosgroup.org címen lehet. Az önkéntes munkára nyáron van szükség, minimum 1 hónap időszakra. A szervezet szállást és főzési lehetőséget biztosít, valamint erős közösségi életet.
2. wwf. org
World Wild Life Fund-a szervezet neve ismerős azoknak, akik a környezetvédelemmel foglalkoznak. A görög oldalon be lehet jelentkezni Görögországi önkéntes munkára, mely több területen lehetséges, mint pl. rendezvényszervezés, irodai munka, fordítások, terepmunka, jogi tanácsadás, gyerekek környezetvédelmi felkészítése, stb.
3. Ezen az oldalon egy egész listát találtok önkéntes munkára való felhívásokról, melyek 2011 április és 2012 április közötti időszakra vonatkoznak.
4. Samaria szurdok, Kréta
Természet- és gyaloglás szeretőknek az egyik legcsodálatosabb görög völgyben. A link görögül van és nagy a gyanúm, hogy ez csak görög tudással rendelkezőkre vonatkozik.
5. Alkioni – önkéntes állatvédő szervezet, központi irodákkal Paros szigeten. Sebesült madarak és egyéb állatok gyógyításával foglalkoznak önkéntesek segítségével.
6. Kedvencem, az Arcturos, a hegyi barna medve védelmező egyesülete. Azért alakultak eleinte, hogy a táncoló medve szerepének vessenek véget, mely sajnos még mindig dívik a Balkán egyes részein.
7. Archelon, a mediterrán tengeri teknős védelmező egyesülete.
8. Archipelagos, az Égei tengert védelmező és tanulmányozó szervezet.
9. Görög Ornitológiai Szervezet , itt is többféle munkában lehet részt venni önkéntesként.
Érdemes ezt az eu portált is látogatni és elküldeni egy általános jelentkezési ívet, aminek alapján aztán bármely szervezet vagy tábor kapcsolatba léphet a jelentkezővel.
Sok szerencsét!

Görögország

Célkitűzés tanfolyam: 35 online lecke azért, hogy tényleg valóra válthasd az álmaidat.Jelentkezz most, az árat Te szabod meg! Klikk ide>>