A gyógynövények és az alvás

A herbalizmus a gyógyító hatású növények, virágok, fák és gyógyfüvek felhasználása természetes gyógyító energiáink fokozása érdekében. A természetgyógyászok soha nem azért rendelnek gyógynövényeket, hogy olyan tüneteket kezeljenek, mint például az álmatlanság, hanem az a céljuk, hogy helyreállítsák a szervezet fölborult egyensúlyát, vagyis megszüntessék a tünetek okát. A nyugtató hatású gyógynövények – például a komló és a macskagyökér – arra valók, hogy ellazítsák az idegrendszert, és segítségükkel természetes, regeneráló alvással töltsük az éjszakát. Minden gyógynövény számos aktív hatóanyagot tartalmaz, és mindegyiknek van egy elsődleges, valamint több mellékhatása – ezek együttesen határozzák meg, milyen betegségek kezelésére a legalkalmasabb.

Jó néhány alvást segítő gyógynövény létezik. Ezeket recept nélkül kapható készítmények formájában vásárolhatjuk meg, de vehetünk szárított gyógynövényeket is, amelyekből vagy iható főzetet készíthetünk, vagy este beletehetjük őket a fürdővízbe is.

Főzzünk herbateát!

A gyógynövényi főzet elkészítéséhez friss és szárított virágokat, leveleket használjunk fel, vagy a növények zöld tövét. Kb. 28 gramm szárított gyógynövényt szórjunk bele 600 ml forró vízbe. Fedő alatt 10-15 percig hagyjuk főni, azután szűrjük le, és melegen igyuk meg. A friss gyógynövényből kb. egy maréknyi is elég. Tetszés szerint főzhetjük erősebbre vagy gyöngébbre a herbateát, amit mézzel édesíthetünk. Kivéve a macskagyökeret! A macskagyökér jó tulajdonságait a meleg elpusztítja, ezért hideg vízben áztassuk, maximum 12 óra hosszat.

A párlatok a főzetekhez hasonlóak, de ezzel a módszerrel csak a növények kemény, fás részeiből készíthetünk herbateát. 28 gramm növényt tegyünk 750 ml vízbe, majd forraljuk föl, aztán további 10 percig kis lángon főzzük, végül szűrjük le, és melegen igyuk meg.

Öt éven aluli gyerekeknek a felnőtteknek előírt mennyiség egynegyed részéből, tizenkét éven aluliaknak pedig a feléből főzzünk herbateát.

Mennyit és mikor?

Álmatlanság ellen minden este 30 – 60 perccel lefekvés előtt igyunk egy – két csésze főzetet vagy párlatot, majd még egy csészével, ha fölébredünk. Ha olyan nyugtató hatású gyógynövényt javasol a szakember, amitől nem álmosodunk el, az ebből készült herbateából naponta háromszor is ihatunk.

Kinek a legjobb?

A gyógynövények elsősorban azoknak használnak, akik hajlandóak arra, hogy rendszeresen szedjék a gyógyszert, és nem várnak azonnali javulást. Különösen azoknak ajánlott, akik élvezik az esti tea főzet elkészítésének szertartását, és időt is tudnak szakítani rá.

Gyógynövények külsőleg

A gyógynövényes fürdővíz kellemesen enyhítheti alvásproblémáinkat. A víz egyrészt fölmelegíti és ellazítja a testet, másrészt fokozza a gyógynövény nyugtató hatását. Öntsünk a fürdővízbe egy liter leszűrt főzetet vagy 30 percig forralt párlatot. Azt is megtehetjük, hogy egy marék gyógynövényt muszlinzacskóban rákötünk a meleg vizes csapra, úgy, hogy a víz átfolyjon rajta.

A meleg vízben a gyógynövényből kellemes illat árad, hatóanyagai kitűnően érvényesülnek, ráadásul bőrünk pórusait is kinyitja. A belélegzett illat az idegrendszeren át eljut az agyba, ugyanakkor a bőrön át felszívódott hatóanyag bekerül a vérkeringésbe. Testnek és léleknek egyaránt jót tesz.

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Aludjunk végre egy jót!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/