10 tésztaétel, ami pofonegyszerű és olcsó

Mit együnk ma? Mindennapos kérdés, még a bezárkózós napokon is. Bár sokan és sokat kampányolnak a szénhidrát fogyasztás ellen – mi is támogattuk már írásainkkal a ketogén diétát is –, de például családanyaként, amikor bő fél óra alatt szeretnénk úgy főtt étellel ellátni a családot, hogy tényleg úgy érezzék, hogy jóllaktak, akkor azért megremeg a kezünk a száraztészta csomagolása fölött…

A tésztából már remek lehetőségeket találunk gluténmentes formációban is – ami egyébként tojásmentes is –, tehát bizonyos érzékenységek esetén is lehet vele tervezni.

Most összeszedtünk 10 tésztaételt, hogy ha gyorsan kellene valami ötlet, hogy mit is együnk aznap, és van bő fél óránk arra, hogy összeüssük és tálaljuk.

Egy időt spóroló tipp: már az ötletelésnél érdemes feltenni a vizet forrni, hiszen annak is kell 10-15 perc, mire felforr.

10+ pofonegyszerű és olcsó tésztaétel

Diós tészta – és egyéb édes tészták

Diós tészta és egyéb édes tészták
Diós tészta és egyéb édes tészták

(A szénhidrátok esküdt ellenségei most tényleg ne nézzenek ide!)

A tészta nemcsak sós lehet, ezért rögtön az édes verziókkal kezdjük. A tészta kifőzése édes végeredmény esetén is sós vízben történik, ezt soha ne feledjük! Az az alapvetés, hogy a kifőtt, lecsurgatott tésztát valamilyen édes dologgal keverjük össze – akár egy nagy keverőtálban, akár ki-ki ízlésének megfelelően a saját tányérján. Ezek az édes dolgok lehetnek:

– Darált dió és porcukor

– Darált mák és porcukor

– Túró, tejföl és cukor – de vannak, akik vaníliapudingból készítenek nem túl sűrű öntőt a túróstésztához.

– Nutella – ha egy gyerek agyának kalória kell a délutáni leckeíráshoz, jó ötlet lehet a nutellás tészta.

– Grízes tészta is nagy kedvenc lehet: búzadarát olajon óvatosan aranyszínűre pirítjuk, majd a legvégén felöntjük nem túl sok vízzel, és lefedve hagyjuk megdagadni. Utána rátesszük a tésztára, és aztán lekvárral és ízlés szerint még porcukorral (vagy csak ez utóbbival) turbózzuk. Régen falun a délutáni nagyobb munkálatok előtt nem féltek ilyesmit enni…

– Ha van még ötletetek édes tésztára, írjátok meg hozzászólásban, köszi!

Pesto-s tészta

Pesto-s tészta
Pesto-s tészta

Mediterrán élményt lehet csempészni még a legridegebb és legsötétebb napokba is, és ehhez nincs másra szükségünk, mint főtt tésztára és pesto-ra.

Mi a pesto?

A pesto nem más, mint bazsalikom, olivaolaj, fokhagyma, parmezán és fenyőmag adagolásával előállított szósz, amit bármihez lehet fogyasztani, de simán csak tésztára borítva, esetleg sajttal megszórva, kellemesen tónusos, zamatos, de nem mindent leuraló ízt ad az ételnek. A pestonak kellemes mellékhatása a jóllakottság érzésen túl a szívet-lelket melengetést, amit a fűszerek, az oliva és a fenyőmag szolgáltatnak.

Paradicsomos tészta

Paradicsomos tészta
Paradicsomos tészta

Sűrített, vagy házilag eltett paradicsom segítségével gyors és finom tésztaétel készíthető. Ennek is adhatunk mediterrán jelleget, ha olivaolajon megfuttatunk egy kis fokhagymát, és aztán a paradicsomszószt még főzzük egy darabig némi bazsalikom és bármilyen délies fűszer társaságában. Ha van kéznél esetleg egy kis darált hús, vagy némi húsgombóc, azt sem kell félnünk használni. Ez esetben először a húst vagy húsgombócokat elő kell pirítani például hagymás oliva olajon, majd belehelyezni a szószba, és együtt főzni őket addig, míg a hús meg nem puhul.

Tenger gyümölcsei tészta

Tenger gyümölcsei tészta
Tenger gyümölcsei tészta

Szintén a paradicsomos jelleghez tartozó étek lehet a tenger gyümölcseivel gazdagított tészta. Ez esetben a tészta főzésével egyidejűleg külön edényben össze kell rottyantani a feltét hozzávalóit a paradicsomszósszal, amit ízlés szerint össze lehet válogatni. Az is jó ötlet lehet, ha például csak füstölt sprotni van otthon konzerv formában, mert sajttal megszórva az is csodás étek, de a sprotnin lévő olajjal vigyázz, azt azért egy az egyben ne borítsd rá a tésztára, közben kóstolgass!

Gombás tészta

Gombás tészta
Gombás tészta

A gombás tészta alapja általában gombapörkölt , amit aztán vagy pörköltként teszünk a tészta mellé, vagy még megbolondítjuk tejföllel, és inkább a szaftra koncentrálunk, nem a szárazanyag tartalomra. Csiperke alapvetően jó választás ehhez, de szakértők és gombaügyben tapasztaltak tovább mehetnek ennél is.

Sonkás tészta

Sonkás tészta
Sonkás tészta

Akár húsvét környékén marad meg a kötözött sonkából, akár csak jó áron tudtunk selyemsonkát venni egy hipermarketben, csodás ebéd vagy vacsora lehet. Vannak, akik esküsznek arra, hogy több féle sonkát érdemes összevegyíteni és apróra vágva oliván vagy vajon megpirítani, de vannak, akik „monoteisták” és kizárólag csak egy típusban hisznek. Tapasztalatom szerint a „mindent bele” jellegű sonkás tésztáknál áradozik legtöbbet a család. A sonkás tésztát fel lehet még turbózni tejszínes öntettel, fokhagymával, bazsalikommal, és persze a végén sajtot is lehet rá reszelni.

Sajtos, sajtkrémes tészta

Sajtos, sajtkrémes tészta
Sajtos, sajtkrémes tészta

Ez hasonló, mint a sonkás tészta, csak teljesen nélkülözi a húst. Találhatunk különböző gyártók előre elkészített verzióit is, de tejszínnel és fűszerekkel mi magunk is főzhetünk a különböző, otthon lévő sajtokból sajtkrémet. Ez a típusú tészta  nagyon elkívánja a fokhagymát, arról se feledkezzünk meg! Persze szóba jöhet akár a sima reszelt sajtos, tejfölös verzió is, minden nagyobb felhajtás nélkül.

Tésztasaláta

Tésztasaláta
Tésztasaláta

Nem kötelező a tésztát melegen enni, fogyaszthatjuk húsok, sültek, fasírt mellé akár saláta formában is. Bármivel lehet vadítani a tésztát, de a témában tapasztalatlanok számára mindenképp ajánlanánk a feta vagy márványsajt jelenlétét, némi zöldsaláta mellett. A sajtok adnak egy krémességet a tésztának, afféle átvivő anyagként a tészta és a zöldrészek között. Jó megoldás lehet a francia saláta jellegű öntet is: majonéz, tejföl, pici mustár, pici citromlé, összekeverés, tésztával elvegyítés, és máris laktató, tartalmas és istenien finom köretet kaptunk a mondjuk tegnapról maradt fasírt mellé.

Pörkölt, tésztával

Pörkölt, tésztával
Pörkölt, tésztával

Ne menjünk el a magyarországi alapvető étkünk mellett sem: bármilyen pörkölt és mellé a tészta. Akár zöldségekből is lehet pörkölt jellegű étket készíteni, nem kötelező természetesen húst enni. Marhapörkölt, disznópörkölt, csirkepörkölt, harcsapörkölt, zöldségpörkölt, tojáspörkölt, babpörkölt, gombapörkölt, akármipörkölt.

+1: Tojásos tészta

Az a trükkje a tojásos tésztának, hogy a kifőtt, egész családnak szánt, nagy adag tésztát bele kell tenni egy nagy serpenyőbe és vajon, vagy valamilyen zsiradékon el kell kezdeni futtatni kicsit – olykor átkeverve –, míg felütjük a tojásokat és összehabarjuk (sózva). Fejenkét 2-3 tojást számolhatunk, ez olyan adag lesz, hogy aztán egyhamar senki nem lesz éhes. A zsiradékon átforrósított tésztára aztán ráöntjük a behabart tojásokat, és lassan, alulról forgatva átsütjük annyira, ahogyan szeretjük a tojást (van, aki lágyan szereti, van, aki szárazabban). Aztán savanyúság mellé, és hosszú órákra a szél se éri a társaságot :).

Jó étvágyat! Milyen tésztát szoktál még készíteni? Ezek közül melyiket fogod kipróbálni?

VR