Allergia: segít az ájurvéda – II. rész

Ájurvédikus praktikák az allergiás tünetek csillapítására és megelőzésére

Az ájurvéda nézőpontjából tekintve az alleriga kezelése a szervezet védekező rendszerének megerősítését jelenti, melybe az immunrendszer hatékonyságának fokozása, illetve reagáló képességének rugalmassá tétele egyaránt beletartozik. A tünetek elnyomása minden esetben csak ideiglenes könnyebbséget nyújt. A jó hír azonban az, hogy létezik jó néhány olyan hatékony ájurvédikus praktika, melyek segítségével az immunrendszer integritása helyreállítható. Az alábbiakban ezeket a módszereket mutatjuk be.

1. Tisztítsuk meg a szervezetet a méreganyagoktól a tavaszi és az őszi időszak beköszönte előtt

Az ájurvéda egyik fő alapelve, hogy méregtelenítsük a testet minden évszak végén, mielőtt az új évszak beköszöntene. Ez azért ajánlott, mivel az időjárás és a környezet egy adott évszak során sajátos módon gyakorol hatást a szervezetre, és bizonyos fajta egyensúlytalanságokat hoz létre, melynek következtében a test ámát vagy ámavisát halmoz fel. Ezeket a mérgeket ki kell mosni a szervezetből, mielőtt az új évszak kezdetét venné, annak érdekében, hogy felkészítsük a testet a rá váró változásokra.

Az évszakos méregtelenítés másik oka a srótáknak, a test mikrocirkulációs csatornáinak megtisztítása, amelyek tápanyagot szállítanak a sejtekhez, valamint elszállítják belőlük a salakanyagokat. Ha a srótákat méreganyagok tömítik el, akkor az immunrendszer lelassul.

A méregtelenítés különösen fontos, ha hajlamosak vagyunk allergiás megbetegedésekre. A tavasz beköszönte előtt végzett méregtelenítési program segít megszabadulni szervezetünknek azoktól a tisztátalanságoktól, amelyeket a tél során halmoztunk fel.

Vegyünk hát repülőrajtot egy megtisztító étrendre való áttéréssel az allergia szezont megelőző hónapban! Kerüljük a nehéz, emészthetetlen ételeket, mint amilyen a fagylalt és a hasonló jéghideg ételek és italok. A kiadós desszertek, az olajos vagy zsírban sült ételek, a savanyú joghurt, a vörös húsok és a keménysajtok szintén kerülendők. Tartózkodjunk a maradékoktól és bármilyen fajta csomagolt, konzervált, mélyfagyasztott vagy feldolgozott élelmiszertől, mivel ezek nehezen emészthetők és olyan vegyszereket vagy adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek megterhelik a májat, illetve tisztátalanságokat hoznak létre.

Ehelyett fogyasszunk könnyű, tápláló étrendet, amely friss, megfőtt és enyhén fűszerezett biozöldségekből, illetve biogyümölcsökből, teljes értékű gabonákból áll, továbbá a megfelelő fehérjebevitel érdekében vegyünk magunkhoz dálokat (hüvelyeseket) tartalmazó leveseket.

Ügyeljünk arra, hogy az ételünk meleg legyen és készítéséhez használjunk ízletes fűszereket. Ne fogyasszunk túl sok zsiradékot, ám étrendünk kis mennyiségben tartalmazzon biovajból készült ghít vagy olíva olajat, amelyekben megpiríthatjuk a fűszereket. A nap folyamán kortyolgassunk meleg vizet, hogy segítsük a testet megszabadulni a méreganyagoktól.

2. Az allergiaszezon beköszöntével étkezzünk az évszakoknak megfelelően

Az allergiaszezon során (vagyis a tavaszi, illetve a késő nyári időszak kezdete után) kövessük az évszaknak megfelelő étrendet, figyelembe véve saját testtípusunkat is. Például a tavasz a Kapha évszak, amikor a nehéz, föld jellegű és vizes Kapha dósa uralkodik. Az ájurvéda étrendi ajánlása szerint ilyenkor fogyasszunk több csípős, keserű és fanyar ételt.

A tavaszi allergiákban azonban az ámavisa erősen reagens természete is megmutatkozik, így a Pitta nyugtatása is fontos szerepet kap, különösen ha Pitta típusúak vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a csípős fűszerekkel vigyáznunk kell. Kerüljük a csilit és a cayenne-i borsot, ám kis mennyiségben használhatjuk a közepesen erős fűszereket, mint a gyömbér vagy a feketebors.

Amikor már javában dúl az allergiaszezon, testünk további megtisztítása érdekében együnk sok zöldleveles zöldséget és nyári tökféléket, mint a cukkíni vagy a lauki tök. A kemény téli tökfélék (mint a sütőtök) kevésbé ajánlottak az allergia megelőzése szempontjából, mivel nehezebben emészthetők.

3. Ízesítsük ételeinket allergia-ellenes fűszerekkel

A következő méregtelenítő fűszerkeveréket kitűnően használhatjuk ételeink fűszerezéséhez az allergia szezon beköszöntével. Ezek a nagy gyógyerejű fűszerek segítenek felvenni a küzdelmet az allergiával. A kurkuma anti-allergén, a római kömény megakadályozza az áma termelését, a koriander segíti a sejtek megtisztulását, az édeskömény hűtő és semlegesítő hatású, a gyömbér is áma-ellenes és megtisztítja a mikrocirkulációs csatornákat, míg a feketebors, amellett, hogy szintén tisztítja a test csatornáit, javítja a táplálék és a tápanyagok felszívódását:

  • 3 rész kurkuma
  • 6 rész édeskömény
  • 6 rész koriander
  • 1 rész feketebors
  • 1 rész gyömbérpor

Keverjünk össze ezekből a fűszerekből egy nagyobb mennyiséget, és tároljuk a keveréket egy üvegben. A főzés során tegyünk kis mennyiségű ghít egy serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten melegítsük. Keverjük bele a méregtelenítő fűszerkeveréket, fejenként egy teáskanál fűszerkeveréket számolva a zöldségekhez. Rövid ideig forgassuk a ghíben a fűszereket, amíg megérezzük aromájukat, ám ügyeljünk arra, hogy ne égessük meg őket. Adjunk hozzájuk megpárolt zöldségeket, könnyedén kavarjuk össze, és egy percig együtt pároljuk, majd sóval ízesítsük őket. Azt is megtehetjük, hogy ghíben megpároljuk a fűszerkeveréket, és úgy öntjük rá a megfőtt zöldségekre és gabonafélékre.

4. Pihenjünk többet az allergiaszezon során

Az ájurvédában az egészség három pillére az étrend, az alvás és a meditáció. Ha jól belegondolunk, az orvosunk sem tesz mást, amikor betegek vagyunk, mint hogy sok pihenést javasol, hogy megerősítsük legyengült immunrendszerünket. Az allergiaszezon során az immunrendszerünk mintegy állandó támadásnak van kitéve, így mindenképpen ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiséget aludjunk.

Ehhez a Maharishi Ájurvéda még egy elvet hozzátesz: arra is fordítsunk figyelmet, hogy a legoptimálisabb időben aludjunk. Ha későn fekszünk és későn kelünk, az csak fokozza allergiás tüneteinket, mivel ez a fajta napirend kibillenti a test természetes ritmusát az egyensúlyából, méreganyagokat termel, amelyek elzárják a mikrocirkulációs csatornákat, és további terhet rónak az immunrendszerre. Figyeljünk tehát arra, hogy lehetőleg jócskán este tíz óra előtt kerüljünk ágyba, és reggel hat óra előtt keljünk fel. Ez támogatja a testnek azt a természetes hajlamát is, hogy este tíz óra után méregtelenítse magát.

A Maharishi Ájurvéda további ajánlása, hogy csökkentsük stresszeinket a napi rutinunk részévé tett meditáció segítségével. A kutatások rámutatnak arra, hogy a Transzcendentális Meditáció technikája, mely napi kétszer húsz percet vesz igénybe, mégis mélyebb pihenést biztosít, mint az alvás, megerősíti az immunrendszert és rendkívüli mértékben csökkenti a stresszeket. A kutatások arra is rávilágítanak, hogy a meditáció megtanulását követően más, immunhiányos betegségek állapotában is nagymértékű javulás következik be.

(A cikksorozat záró, III. részében további receptek, praktikák olvashatóak…)

A MAPI hírlevelei alapján fordította és összeállította: Pál Dániel

MeditációPortál

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/