A csodálatos rózsa – receptekkel
A rózsa számos kultúrában évezredek óta óriási becsben áll, mint az érzelmekkel, különösen a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Az Ájurvéda bölcsessége szerint mindez nem véletlen. A rózsa – különösen a vörös rózsa – gyógyító és tápláló erejét India ősi medicinájában igen nagy tisztelet övezi. Értéke a modern kutatók számára sem ismeretlen, akik egymás után tárják fel a rózsának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását. Aromaterápiában alkalmazott illóolajának szintén ismeretesek antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai.

Az Ájurvédában a rózsa elsősorban mint a Pitta dósa nagyhatású harmonizálója kap szerepet. A Pitta az emberben található „tüzes” princípium, az a testi-lelki vezérlő elv, mely a hőháztartást, az emésztést és az anyagcserét irányítja. A rózsa különösen a Pitta egyik aldósájára, a szívben lángoló, az érzelmeket és az akaratot irányító Szádhaka Pittára fejt ki áldásos és üdvös hatást. Így fiziológiai oka is van annak, hogy miért tartották a rózsát évezredeken keresztül a szeretet, a szerelem és a megbocsátás szimbólumának: szó szerint megnyugtatja a szívet és az érzelmeket. Érzelmi egyensúlytalanság, nyugtalanság esetén, vagy ha éppen csak hűsíteni szeretnénk magunkat a nyári forróságban, csodákat képes tenni a rózsa, illetve a belőle származó készítmények.

A szív mellett a rózsa az elmére is nyugtató hatást fejt ki. Különösen azt a tulajdonságát értékelik nagyra, hogy javítja koordinációt a Szádhaka Pitta és a Prána Váta között (utóbbi aldósa az agy, a fej, a mellkas, a légzés, az érzékszervi működés és az elmeműködés területeit kormányozza) – más szavakkal: összhangot teremt a szív és az elme között.

A rózsa hűsítő hatása ellenére erősíti az agnit, az emésztő tüzet, s mindhárom dósára egyensúlyozó hatást fejt ki. Alkotóeleme számos raszájanának, azoknak a komplex gyógynövénykészítményeknek, melyek célja az általános egészség javítása és az élethossz növelése. Egyfajta „szupertápnak” tekinthető, mely növeli a testben a belső intelligencia erejét, az ódzsaszt, s a testet és a lelket egyaránt a szattva, a tisztaság, a jóság, a kifinomult működés irányába vezeti. Mind a hét testszövetet táplálja, különösen a sukra és a rakta dhátura fejt ki áldásos hatásokat. Huzamosabb időn keresztül használva, a rózsaesszencia hűsíti a rakta dhátut, a vér dhátuját, és így megakadályozza, hogy a tisztátalanságok a bőrön keresztül kitörjenek. A rózsa továbbá a sukra dhátu, vagyis a reproduktív szövetek kiváló erősítője, elsősorban a nők számára, így érzelmekre gyakorolt hatása mellett ezért is tartják rendkívül hatékony afrodiziákumnak.

A rózsalekvár a Keleten századok óta ismert. Az uralkodók gyakran ezzel ajándékozták meg szívük hölgyét, hogy elnyerjék odaadó szerelmét. A rózsalekvár erőteljesen tonizálja a szívet. A Szádhaka Pittát egyensúlyozva, pozitív érzelmeket kelt, és boldogságérzettel tölt el. Úgy tartják, egy-két kanálnyi rózsalekvár még egy dühös emberben is szeretetteljesebb gondolatokat vált ki. Az Ájurvéda orvosok azt ajánlják, hogy az érzelmileg bizonytalan emberek fontos döntések előtt egyenek 1-2 evőkanál rózsalekvárt. Ez azonnal megnyugtatja a Szádhaka Pittát, és máris pozitívabban, hűvösebb fejjel kezdenek gondolkodni. A rózsalekvárt adhatjuk tejhez is vagy édes lasszihoz – mindkettő pompás nyári ital. Megvan a hosszú távú hatása is, hiszen a rózsalekvár segíti a sejtregenerációt, táplálja a szöveteket (különösen a sukra dhátut), és annak következtében, hogy a rózsa egyike a legjobb vízben oldódó rostanyagoknak, a rózsalekvár és minden belőle készült ital tisztítja a beleket, és segít a székrekedésen.

A bioboltokban és keleti fűszereseknél is kapható rózsavizet először a Közel-Keleten készítették egyszerű lepárlással, még a bibliai időkben. Az arab hódítás révén gulab dzsal néven elterjedt az indiai szubkontinensen is, ahol előszeretettel adják pudingokhoz, halavához, fagylaltokhoz, édes öntetekhez, tejes édességekhez és italokhoz, valamint lasszihoz – általában a főzés végén, hogy ne vesszenek el a rózsa értékes anyagai.

A rózsát használják ezenkívül számos aromaterápiás készítményben, tonikokban, melyek rózsapasztából, vízből és fűszernövényekből készülnek. Létezik a rózsavíznél jóval koncentráltabb rózsaesszencia is, melyből egy-két csepp elegendő. Gyakorta írnak fel hideg borogatásokat rózsa- és szantálkrémmel, égések hűtésére. Ezenfelül különösen olyan problémák esetén ajánlanak rózsakészítményeket, mint a menstruáció kimaradása, a szemgyulladás, a szédülés, a Pitta túlsúly okozta fejfájás, a torokfájás, a megduzzadt mandulák, az idegesség, a depresszió és érzelmi problémák, a bőr fényének kifakulása, valamint a Pitta egyensúlytalansága által okozott pattanások.

A rózsa természetesen a szépségápolásban is fontos szerepet kap. Úgy mondják, több módon növeli a szépséget. Helyi alkalmazásai hűsítik, nedvesítik és tonizálják a bőrt. A rózsa- és szantálkrémes masszás, valamint a rózsaesszencia pedig a bőr fényét és ragyogását fokozza. Ezen kívül feleleveníti a belső szépséget, segít a bőrnek, hogy a lélek belső ragyogását kifelé árassza.

Néhány recept

Otthon is számos rózsát tartalmazó ételt és italt készíthetünk, melyek nem csupán testünk-lelkünk számára jelentenek rendkívül szattvikus és nagyszerű Pitta-nyugtató táplálékot, hanem üde színfoltként konyhánkat is feldobják. Továbbá, számos egzotikus recepttel ellentétben, rendkívül egyszerű elkészíteni őket!

Fontos, hogy amennyiben közvetlenül rózsaszirmokat dolgozunk fel, kizárólag növényvédő szerekkel nem kezelt, vegyszerekkel nem pacsmagolt rózsát használjunk, s az egyéb rózsakészítméynek esetében is részesítsük előnyben az adalékanyagok nélküli termékeket!

Rózsalekvár

A rózsalekvár otthon is könnyen elkészíthető. Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a  szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet. Egy másik változat főleg Pitták esetében ajánlott, akiket a méz túlhevíthet vagy elsavasíthat: a megtépkedett rózsaszirmokat egyszerűen főzzük össze kis cukorral, mintha csak lekvárt főznénk. Mennyei!

Gulab lasszi – Édes rózsaszirom lasszi

2 dl friss joghurtot, 4-6 dl vizet és egy púpozott evőkanál rózsalekvárt jól összekeverünk.

Kellemes nyári hűsítő ital, ebéd közben kortyolgatva kitűnő emésztésjavító, mely fokozza az emésztő erőt, anélkül, hogy a gyomor nyálkahártyáját izgatná. Pitták számára akár egész évben fogyasztható.

Változat:  2 dl friss joghurtot, 4-6 dl vizet, csipetnyi kardamont, egy evőkanálnyi rózsavizet és ízlés szerinti édesítőszert jól összekeverünk.

Édes tej rózsalekvárral

Hozzávalók:

1 csésze tej, egy púpozott evőkanál rózsalekvár

Forraljuk fel a tejet, majd hűtsük le, és csak aztán adjuk hozzá a rózsalekvárt. A forralás emészthetőbbé teszi a tejet, ám ha túl meleg, elvesznek a rózsalekvár értékes elemei. Ez az ital egyensúlyba hozza a Szádhaka Pittát, így áldásos hatású lefekvés előtt inni, mert mély, nyugalmas álmot biztosít. (Mint minden tejes italt, ezt is legjobb magában inni, más, nem édes minőségű ételekkel együtt ne fogyasszuk!)

Rózsás szomjoltó

2 csésze tejet, fél evőkanál édesköményt, egy hüvely kardamonmagot (összetörve, de nem porítva), egy kis darab édesgyökeret jó alaposan összeforralunk. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd adjunk hozzá egy evőkanál rózsalekvárt. Napközben, étkezések között iszogassuk. A nyári hőségben kitűnő Pitta-nyugtató, aromája már amikor belekortyolunk, hűsíti a Pittát. Jót tesz a savas gyomornak, és sokat segíthet nyáron elalvás előtt, vagy bármikor, amikor a Szádhaka Pitta egyensúlya felborul, és éjszaka forgolódunk, nyugtalanul alszunk s még azelőtt felébredünk, hogy teljesen kipihennénk magunkat. Ez a keverék a memóriát is javítja, mert a szív és elme koordinációját fejleszti, kellemes illata és aromája pedig az elmét táplálja. Hölgyek számára áldásos hatású menstruáció előtt és közben, mivel stabilizálja az érzelmeket.

A MAPI hírlevele alapján Pál Dániel írása

MeditációPortál

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/

2 thoughts on “A csodálatos rózsa – receptekkel”

  1. Az új házunkkal csodaszép rózsabokrokat is kaptunk 🙂
    A múltkor az egyik bokorról – hirtelen ötlettől vezérelve – leszedtem a félig elnyílt virágok szirmait, és egy kis kosárban kiraktam az étkezőbe. Két hétig illatozott!
    Némelyiknek olyan illata van, hogy az embernek tényleg kedve támad beleharapni 🙂 Nem is tudom, miért nem tettem meg még sosem :))

Comments are closed.