A gyógyító és ártó napsugár – Süss fel… vagy mégsem?

HősNőkblogok Ebben az időszakban, amikor meghosszabbodtak a nappalok egyre többet vagyunk kint a szabadban. Alig vártuk, hogy élvezhessük a napfény erejét. Napsütés nélkül veszélybe kerülne egészségünk, ám akkor is, ha óvatlanul átsiklunk káros hatásai felett.

A csontok őrzője, immunrendszer védőbástyája – D vitamin

A D-vitamint nem véletlenül sorolják a hormonok közé, hiszen szervezetünk önmaga is képes előállítani a napfény segítségével. Hatására csökken a csontritkulás kockázata, kevésbé fenyeget a fogromlás, és a szervezet ellenállóképessége sokszorosára fokozódik. A legújabb kutatások bizonyították, hogy az A- és a C-vitamin mellett ez az anyag is hatékony fegyvert jelent a vírusok támadása ellen, és a daganatos megbetegedések esélyét is mérsékli. Hozzájárul a veszélyes szabad gyökök ártalmatlanításához, és erősíti a sejtfalakat. Míg táplálékkiegészítők formájában fogyasztva előfordulhat a túladagolás, a napfény hatására csak a szükséges mennyiségű D-vitamin képződik.

Hangulatjavító, depresszióűző
Télen tapasztalhatjuk, hogy gyakraban kerít hatalmába a levertség, és számos borús gondolat. Azokban az országokban, ahol csekély a napfényes órák száma, nagyobb gyakorisággal fordul elő a depresszió.  A melatonin nevű hormon, melynek kiválasztása sötétben fokozódik, lelassítja az anyagcserét és csökkenti energiaszintet. Levertség, fáradékonyság vesz rajtunk erőt, és legszívesebben alvással töltenénk az idő nagy részét. Ráadásul a fényben szegény hónapok alatt az agyban több protein termelődik, mely leköti az egyik legfontosabb hangulatszabályozó anyagot, a szerotonint. A kettős hatás gyakran vezet búskomorsághoz.

A mesterséges fény nem pótolja a napsugár jókedvre hangoló erejét, ezért a zsúfolt hétköznapokon is érdemes időt szakítani néhány perc sétára – akár ebédszünetben vagy hazafelé, a sötét metróalagút helyett.

A fény másik arca
Amilyen értékes számunkra a napsugár, annyi kockázatot is rejthet, ha visszaélünk jótékony hatásaival. A túlzásba vitt napozás nemcsak bőrünk fiatalságától foszt meg, de komoly betegségekhez is vezethet. Az erős ultraviola-sugárzás károsítja a bőrsejteket és megváltoztatja az osztódásukat szabályozó gének szerkezetét. A sorozatos leégések rákos elváltozást indíthatnak el, melynek legveszélyesebb formája a festékes anyajegyből kiinduló melanoma. Az erős fény szemeink épségének sem kedvez. Fájdalmas gyulladás alakulhat ki, különösen, ha a víztükör visszaveri a sugarakat.

Keresd vagy kerüld?
A napfény gyógyító erejét bátran élvezheted, nem érdemes túlzott óvatosság miatt teljesen elzárkóznod tőle. Meggondolatlanul azonban ne kockáztasd egészségedet, bármilyen csábítóan hívnak a sugarak. A kellő mennyiségű D-vitaminhoz félárnyékban, a lombokon átszűrődő napsugarakból is hozzájutsz. A naptejek védelmére ne csak nyaralás alatt gondolj! A buszmegállóban várakozva is éppúgy perzsel a nap, mint a tóparton. A szabad testfelületeket minden reggel kend be fényvédő krémmel, az arckrémed tartalmazzon UV-szűrőt!

A napszemüveg kiválasztásánál nem érdemes takarékoskodnod. A megfelelő védelmet nyújtó darabok közül szaküzletekben válogass. A divat és a minőség nem zárja ki egymást, és hosszú évekig társad lehet a csinos és egyben megbízható szemüveg. Ha nem szeretnél a napszúrás kellemetlen tüneteitől a szoba falai közt szenvedni, a vászon- vagy szalmakalap is kapjon helyet a ruhatáradban! A déli órákat kivéve így már nyugodtan feltöltődhetsz az egészséges energiákat nyújtó napfénnyel.

szerző: Galgóczi Dóra

Egyszerűen Nő! Nőnek lenni jó!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

4 thoughts on “A gyógyító és ártó napsugár – Süss fel… vagy mégsem?”

  1. Érdekes…

    Én azt olvastam nemrég, hogy a melanoma ellen véd a D vitamin. Tehát igenis kell napozni, mert a napozás csökkenti a melanoma kialakulásának valószínűségét, csak leégni nem tanácsos.
    És azt is olvastam, hogy a kereskedelemben kapható napvédő szerek többet ártanak, mint használnak, lehet hogy közreműködnek a melanoma kialakulásában. Érdemes természetes napvédő anyagokkal kísérletezni.

    És még egy érdekesség, amit hallottam: a skandináv országokban sokkal több melanomás van, mint például Olaszországban…

  2. A legtöbb naptej és –olaj az UV-A-t és az UV-B-t blokkolja. 6 óra strandolás után talpig naptejbe borítva is pecsenyére égsz. Arról nem is beszélve, hogy ezek a típusú naptejek a jótékony UV-A-t is blokkolják, míg az életveszélyesen káros UV-C-t gondolkodás nélkül beengedik a bőrödbe. Nemigen szoktunk kommentben linkelni, de ezen az oldalon nagyon profin összefoglalták, hogy mi az, ami valóban árt és hogyan kellene biztonságosan napozni: http://bit.ly/napozas

  3. Dávid szerintem olvass utána az UVC-nek, én úgy tudom, hogy az is jelen van a légkörben… 🙁

Comments are closed.