hosnokepA régebbi kozmetikás cikkemre adott kommentek kapcsán felmerült bennem, hogy jó lenne esetleg a megjelenésről, stílusról is írni. Ne ijedj meg, nem fogok most az aktuális trendekről cikkezni, mert egyrészt nem érdekel, másrészt meg nem is értek hozzá. Távol álljon tőlem, hogy bárkinek is tanácsokat osztogassak, én is csak ismerkedek a témával.

Viszont van egy jó barátnőm, akinek a stílus és a színek a szakmája és a szenvedélye is: Nagy-Sverteczki Zsófia szín- és stílustanácsadó, divattervező. (http://stilusneked.hu)  Ki kompetens ilyen témában, ha nem Ő?

Összegyűjtöttem pár kérdést, ami érdekes lehet a Hősnőknek, akik kívül belül szépek és harmonikusak (lesznek), és egy interjút kerekítettem belőle.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Mik azok a dolgok/ külső-belső tényezők, amit első körben ki kell derítenünk magunkról ahhoz, hogy igazán harmonikus legyen a megjelenésünk?

Ha egy új emberrel találkozunk, az első percekben eldől, hogy szimpatikusnak találjuk-e. Az effajta sztereotipizálás elengedhetetlen a hétköznapokban, de sokaknak pont emiatt válik hátrányossá a helyzete. Az előnytelen megjelenés háttérbe taszíthat, kevésbé lesz szimpatikus a rosszul öltözött ember a jól öltözöttel szemben. A harmonikus megjelenés bizalmat ébreszt.
A jólöltözöttség önismerettel kezdődik. Szembe kell nézni önmagunk külső és belső valójával egyaránt. Ha egy csöndes, visszahúzódó típus esetleg egy alkatának megfelelő tűzpiros ruhában jelenik meg, érezhető lesz, hogy nem harmonizál a megjelenés a viselkedésével. Ez a disszonancia gyakran nem tudatosul, csak érezzük, hogy valami nem stimmel az illetővel.
A másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni az előnyös öltözködés érdekében, a külső adottságok. Elsősorban a színeink. Világos vagy sötét színekkel rendelkezünk (szem, haj, bőr) Vöröses, vagy hamvas árnyalatú-e a hajunk? Második lépésként érdemes egy nagy tükör előtt fehérneműben megvizsgálni a testet. Hogyan oszlanak meg a testarányok? Hol van a legszélesebb pontom? A függőleges arányok is számítanak: a felsőtestem vagy a lábaim hosszabbak, esetleg egyformák? A nyakam rövid, vastag, vagy hosszú és vékony?

Az alap színtípusokról, illetve a testalkathoz illő öltözködésről sok női lapban olvashatunk, mi erről a véleményed?

Melyik nőt ne érdekelné, hogy mi áll jól neki, mivel tehetné még vonzóbbá önmagát?! Időről időre olvashatunk szín-, és alkati tanácsokat a különböző lapokban, de vajon megtaláljuk a saját kategóriánkat? Koránt sem hinném! Szerencsére mindannyian egyedi lények vagyunk, így testi adottságaink is számtalan variációt mutatnak. Természetesen ki lehet egy-egy hasznos tanácsot ollózni, de korántsem adnak az ilyen újságok teljes körű személyre szabott tanácsadást! Ezért félre is vezethetnek az ilyen cikkek, főleg, ha rosszul mérjük fel testünket! Egy újság leírása alapján nehéz meghatározni, hogy melyik alap színtípusba tartozunk: tavasz, nyár, ősz tél. Azt meg végképp, hogy ezeken belül melyik altípusba!

Mi olyankor a helyzet, ha valaki eltökélten ragaszkodik a kedvenc színéhez, de az nem igazán áll jól neki? Lehet valamivel javítani a helyzeten?

A színek alapvető fontosságúak az öltözködésben, ha az öltözékünk megfelelő árnyalatú, azaz harmonizál a szem-, haj- és bőrszínünkkel, akkor az arcunk kipihentnek, szebbnek mutatkozik; a tekintet hangsúlyossá válik, a bőr frissnek mutatkozik. Ha rosszul választunk, azzal sokat rontunk megjelenésünkön. Egy rossz szín sápadttá teheti, vagy épp sárgának láttatja arcbőrünket. Szerencsére a legtöbb szín esetében nem kell lemondani a kedvencről, csak a megfelelő árnyalatot kell választani. Ha mégis azon ritka színek egyike a kedvencünk, ami nem áll jól egyetlen árnyalata sem, akkor ajánlatos azt a színt deréktól lefelé viselni, hogy arcunkat ne befolyásolja, de sokat lehet segíteni egy megfelelő színű kendővel a nyakban!

Bár már tudom, hogy nekem milyen színek állnak jól, de vásárláskor kicsit elbizonytalanodom az üzletben a színes ruha-kavalkádot látva. Van valami tipped, ami ilyenkor segíthet?

Egy-egy új darab vásárlása nagy önuralmat kíván! Az üzletek nem színtípus szerint alakítják ki kínálatukat, de általában minden típus talál magának megfelelőt. A trendszínekkel vigyázni kell, mert nagyon vonzóak, a kirakatok is tele vannak vele, de nem biztos, hogy a mi színünk. Ha valaki, mint Te, ismeri a színtípusát, sokkal egyszerűbb helyzetben van, mint a többi vevő. Saját színeit figyelembe véve, céltudatosan csak azokat a ruhadarabokat vegye szemügyre, amelyek a megfelelő színállásban vannak. Hasonló színű ruháknál sokat segít, ha egymás mellé tesszük őket, így máris kitűnik, hogy melyik milyen árnyalat! pl. piros felső vásárlásánál ha összehasonlítjuk, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy melyik narancsos, melyik kékesebb árnyalatú.

Az öltözködés főleg a nők témája, a férfiakról meg még él az a nézet, hogy “ha egy hajszállal szebb az ördögnél, akkor megfelel”, bár az üzleti életben a férfiak vannak többségben. Nekik mennyire lenne fontos, hogy tudják mi áll jól nekik és mi nem?

Az üzleti élet bizonyos területein nagyon merev öltözködési kódex él, amely a színekre is vonatkozik. Ezek a területek viszonylag szűk kört érintenek, így fontos, hogy szót ejtsünk a férfiak megjelenéséről is. A divat ma már nem csak a nők kiváltsága, és ezt méltán reprezentálja, hogy legalább annyi férfiruházati boltot találunk, mint nőit. Azt gondolnánk, hogy az öltöny, olyan uniformizált megjelenési forma, amely nem sok variabilitást enged a viselőjének. De ahogy a nőknél is mérvadó a testmagasság, és a testarányok, ugyanígy a zakó fazonját is ezek a paraméterek határozzák meg. Nem mindegy a zakó hossza, fazonja, bősége, gombolása, és természetesen a színe, stílusa is mérvadó az urak esetében is!

Volt már valaki az eddigi munkásságod során, akivel nehezen tudtál zöldágra vergődni?
Legnehezebb esetként az édesanyámat tudnám említeni! Kezdetben nagyon lelkes volt, hogy megtudja, milyen színek állnak neki igazán jól. Ott kezdődtek a gondok, amikor a már meglévő ruhatárát kezdtem volna szelektálni színek alapján… Hiába látta ő maga is a tükörben, hogy pl. a narancs nem a színe, mégis ragaszkodott egy narancs felsőhöz. Igen-igen, nem is olyan könnyű a gyakorlatban megvalósítani a ruhatár cserét. A másik sarkalatos pont a hajszíne volt. A színtanácsadás során kiderült, hogy anyunak a hideg színek állnak jól, és ehhez képest egy meleg, vöröses árnyalatra festette a haját, ami kb. plusz 15 évet rárakott. De mit tehet egy odaadó gyerek, akinek az édesanyja meg van róla győződve, hogy neki igenis a világos vörös haj áll jól? Mi mást, minthogy befizeti a saját fodrászához, akinek előtte megadta a pontos hajszín kódot!

Köszönöm Zsófi, további jó munkát!

Kedves Hősnő, te mit gondolsz a divat/stílus fontosságáról? Mi köze ennek az üzleti élethez, vagy a személyes életedhez?

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---