Milyen a jó karácsonyi ajándék gyermekünknek?

Ahogy az élelmiszerboltban is igyekszünk gyermekünknek olyan ételt vásárolni, ami nem csak finom és szépen csomagolt, hanem egészséges is, úgy a játék boltban válogatva sem árt a játék csillogása mellett, inkább a játékok valódi értékeire figyelnünk.

De mitől értékes valóban egy játék?
Attól, hogy a gyereket leköti és sokszor tud játszani vele, nem csak 1-2 napig, esetleg 1-2 óráig érdekes neki, attól, hogy azzal a szülő és a gyermek együtt is jókat játszhat és attól, hogy a gyermek játék közben nem csak jól szórakozik, de fejlődik, tanul is, hiszen a gyerek  játék közben tanul meg szinte mindent, amire az életben szüksége lesz.
A jó játék fejleszti a kicsik fantáziáját, kreativitását, olyan, ami újra és újra átalakítható, ami lehetőségeket rejt, változatos módon használható, ezáltal a kicsik nem unják meg 10 perc után. A jó játék előre mutat, kihívást és megoldandó akadályokat, feladatokat állít gyermekünk elé.
A játék kiválasztásánál az is fontos, hogy azzal a szülők is szívesen játszanak, hiszen nekik is sokat kell majd játszani a kiválasztott játékkal és a manónak sokkal jobb érzés, ha lelkesen játszik vele anyuka vagy apuka nem pedig muszájból.

A legkisebbeknek gyártott bébi játékok közül manapság rengeteget kineveznek készségfejlesztő játéknak, ezek közül azonban nem mindnek van valódi haszna, sok ezek közül le sem köti a kicsiket néhány percnél tovább. A forma válogató, forma bedobó játékok, a karika torony, az egymásba vagy egymásra rakható poharak, hordók, a pakolós, tologatós játékok, a nagy elemekből álló építő játékok, puha építő kockák viszont tapasztalatom szerint igazán jól és sokáig kihasználhatóak.

A fenti elvárásoknak megfelelő, jó játékok az építőjátékok, melyekből végtelen számú dolog építhető, vagy a szétszedhetős, összerakható szerelő játékok, kirakók, puzzle-k, melyek minden alkalommal kihívást jelentenek kis gazdájuknak.

Hasznosak a szerepjátékok is, hiszen azokkal játszva tanulják meg a gyerekek a felnőtt élet feladatait, mint például a főzést, takarítást.
A babák, plüssök is fontosak, azok segítségével a gondoskodást, a szeretet kifejezését gyakorolják.
A kicsik örömmel „dolgoznak” a felnőttek munka eszközeinek kicsinyített másaival, a kis pénztár gép, játék ABC, baba konyha, takarító játék, orvosi táska vagy a szerelő asztal segítségével, Ők is dolgozó felnőtteknek képzelhetik magukat.

A szülőkkel, testvérekkel, más gyerekekkel való közös játék eszköze, a társasjáték, szintén hasznos és jó választás lehet a kicsiknek. Az ezekkel való játék során ugyanis a közös játék élményén túl, (melynek fejlődésre gyakorolt hatásáról részletesen írtam a Közös játék, avagy a szeretet mércéje című bejegyzésemben) a kicsik fontos leckéket kapnak alkalmazkodásból, szabályok betartásából, veszteség feldolgozásából. Már az egészen kicsi, 2-3 éves manóknak való társas játékok is kaphatók, aranyos kis memória játékok, párkereső játékok formájában.

A könyvekből sosem elég, legalábbis nálunk nagy kedvencek már régóta. A képes könyveket nézegetve és a képekről beszélgetve a kicsik sok új szót tanulnak, a meséket hallgatva fejlődik beszéd készségük, fantáziájuk, ráadásul a szép színes képek nézegetése erősíti a manók szemét is. A mondókás, verses és dalos könyvek fejlesztik a kicsik szókincsét, memóriáját, beszédét és ritmus érzékét is.

Nem mondom, hogy a DVD-k a leghasznosabb ajándékok közé tartoznak, de a legtöbb gyermek úgyis néz/nézhet meséket és ha már a TV előtt ül, akkor inkább mi válasszuk meg, hogy mi az, amit néz. Kedves, tanulságos meséket válasszunk, amiből tanulhat is a kicsi. Gyerek DVD-ből is kaphatóak dalos és mondókás változatok, szerintem jó választás lehet ezeket ajándékozni a picúroknak.

A mozgáshoz kapcsolható játékok, a szabadtéri sport eszközök szintén hasznos és hosszú távú befektetések, a kicsik évekig csúszkálhatnak egy karácsonyra kapott szánkóval, de a kis motor, bicikli, roller na és a labda is a gyerekek kedvenc és sokat használt játékai.

A különböző kreatív és alkotó játékok is nélkülözhetetlenek a gyerekszobából. A gyurma, színes ceruzák, filctollak, színezők, rajzoló, tervező játékok, gyöngy fűző készlet, nyomda készlet, mind beindítják a kicsik fantáziáját, és persze kézügyességüket is fejleszti.

A gyerekek hatalmas fantáziájának hála azonban nem szükséges mélyen a pénztárcánkba nyúlni, a lakásban található minden tárgy lehet jó játék, a kanapétól a távirányítón át a fakanálig és az edényekig, sőt sokszor nagy bánatunkra azok a kicsik legnagyobb kedvencei:)
És ne felejtsük, hogy a szülővel való közös játékot egyetlen jól megválasztott játék sem pótolja, így minden játék jó játék, amivel a szülő és gyermeke jót játszik együtt!

babamóka baba_játék játék_ajánló jó_játékok karácsony közös_játék ajándék_ötletek baba_mama_program babás_program

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Babamóka

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/