Aug. 1. : A szoptatás világnapja

Augusztus 1. a szoptatás világnapja, és ezt követően egy héten át tart a szoptatás világhete, amelyről ma már 120 országban megemlékeznek: az egészségügyi szervezetek így kívánják felhívni a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Érdekességek a szoptatásról és a csodálatos anyatejről.

A szoptatás a legtökéletesebb táplálási forma a babának – a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kellene táplálni -, emellett számos előnnyel jár az édesanya számára is.

Az anyatej….

– tartalmazza a csecsemő számára legmegfelelőbb tápanyagokat, antitesteket és számos védőanyagot – összesen több mint 200 alkotóeleme van, és kb. 100 olyan anyag is megtalálható benne, ami semmilyen tápszerben nem fordul elő.

– könnyen emészthető, a kisbaba szervezetében tökéletesen hasznosul (ezért fordulhat elő, hogy 3-4 hónapos anyatejes babának néha napokig nincs széklete)

– egy cseppjében kb. 4000 élő sejt található

– összetétele a baba igényeinek, és napszakoknak megfelelően változik (például reggel vizesebb, estefelé zsírosabb, koraszülött babák esetében több energiát, és a fertőzések elleni összetevőkből is többet tartalmaz)

– tartalmazza az anya által átvészelt minden betegség ellenanyagait, és így megvédi a babát ezektől.

A szoptatás…..

– Az anyák 98 százaléka képes rá, és mindössze két százalékuknál fordul elő – örökletes rendellenességként -, hogy nem indul meg a tejelválasztás

– hozzájárul a bensőséges anya-gyermek kialakulásához, mivel egy meghitt közelséget jelent: segíti az anyában az anyai ösztönök felébredését, a babában pedig a biztonságérzet kialakulását, és ezáltal az idegrendszer érését, az érzelmi, értelmi fejlődést

– erősebbé teszi a baba immunrendszerét, megvédi a csecsemőt – többek között – a fertőzésektől, a fogfejlődési rendellenességektől és az allergiás reakcióktól

– segíti a gyors gyógyulást, ha a baba mégis megbetegszik

– hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek kiegyensúlyozottabb, önállóbb, és (ezt kutatások is alátámasztják) intelligensebb legyen

– az anya egészségére is jótékony hatással van: felmérések bizonyítják, hogy a mell-, petefészek- és méhnyakrák ritkábban alakul ki azoknál a nőknél, akik sokáig táplálták anyatejjel gyermeküket

– a baba féléves koráig tökéletesen fedezi a folyadék- és tápanyagszükségletet, ezért eddig az életkorig elegendő a kizárólagos anyatejes táplálás

– kezdetben nehézséget okozhat az édesanyának, de szakszerű segítséggel és kitartással leküzdhetőek a problémák

szoptatas vilagnapja

A tápszernek nincs olyan védő funkciója, mint az anyatejnek, hiszen előállításakor a tápanyagokra helyezik a hangsúlyt; másrészt nem is lehetséges az anyatejjel egyező minőségű tápszert előállítani.

Fontos, hogy amikor egy anya a csecsemőjének táplálásával kapcsolatban döntést hoz, ez a tények ismeretében szülessen meg, és ismerje a döntés lehetséges következményeit is. Sokan – tévesen! – egyenrangú alternatívának hiszik az anyatejes és a tápszeres táplálási módot, alábecsülve az utóbbi lehetséges hátrányait.

Az a tapasztalat, hogy a következő tényezők hatnak a szoptatás ellen:

• tájékozatlanság, információhiány, tévhitek: az édesanyáknak sem minden esetben áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű és minőségű információ, pedig hazánkban is léteznek olyan civil szervezetek, amelyektől segítséget kaphatnak az érintettek. Ilyen például a Szoptatásért Magyar Egyesület (www.szoptatasert.hu , tel.: 316-6762) vagy a La Leche Liga (www.lll.hu , tel.: 214-3309) is.

• megtévesztő reklámok (a csecsemőtáplálási cikkek kereskedelmi propagandája, pl. cumik, cumisüvegek, bébiételek, babaitalok, babakekszek, stb.)

Természetesen az is jó anyuka, aki nem szoptat, és senkinek nem célja lelkiismeret-furdalást kelteni azokban, akik nem tudnak szoptatni. Ilyen esetben azonban még jobban felértékelődik a testi kontaktus, az ölelés, babusgatás szerepe.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Kezdő anyukák oldala

A gazdagság receptje