Vida Ági cikke

Ha olvastál már célkitűzésről szóló cikkeket, könyveket, vagy hallottál ilyen előadásokat, akkor bizonyára néhányszor te is nekiálltál már a céljaid megfogalmazásának. A gond az, hogy a hirtelen felindulásból elkövetett cél-leírások gyakran sablonosan sikerülnek. Óhatatlanul is átragad rád, mások milyen típusú célokat tartottak fontosnak és te is hasonlókat írsz fel: nagyobb ház, nagyobb kocsi, több bevétel, családi boldogság stb. És akkor most nézzünk mélyen a lelkedbe és keressük meg a valódi célokat!

Egy késő esti órán történt. A gyerekek már aludtak, én egy izgalmas krimit néztem, majd elalvás előtt még olvasni szerettem volna, de valahogy nem tudtam dönteni a könyvek között. Ahogy nézegettem a könyvespolcot, kezembe akadt a régi naplóm, amibe már 8-10 évvel ezelőtt írtam. Huszonéves voltam, lelkes és tapasztalatlan az élet dolgaival kapcsolatban… Persze érettségi után nem sokkal az ember azt gondolja már mindent tud a világról. Így voltam ezzel én is. Olyan célkitűzéseim voltak, hogy csak na. Szerepelt bennük karrier, család, ház, kocsi, pulikutya, utazás és egy kis világmegváltás is 🙂 Kicsit meg is mosolyogtam az akkori céljaimat, annyira sablonosnak éreztem őket.

Gondolj bele, miért van az, hogy minden ember, amikor célkitűzésről beszélünk, ugyanazt a néhány típusú célt fogalmazza meg? Vannak anyagi jóléttel kapcsolatos célok, családi boldogsággal, párkapcsolattal kapcsolatos célok, és karrierrel kapcsolatos célok. Slussz. És, ha mindenki elérné ezeket, szerinted boldog lenne az emberiség? Kötve hiszem. Ha mindenki milliomos lenne és nem okozna gondot a számlák kifizetése, ha mindenki megtalálná a párját és békében élnének egymással, ha mindenki a vezérigazgatói posztig jutna álmai állásában, akkor boldogok lennének az emberek vajon?

Sajnos az emberi psziché másként van kitalálva. Számára a problémamegoldás a fontos, ha van probléma, akkor az agyunk nekiáll megoldani, ha nincs, akkor csinál magának. Tehát nem létezik olyan, hogy „most már, amíg világ a világ örökre boldog vagyok”, helyette van ez az állandó elégedetlenkedés és az újabb és újabb célok kitűzése. És ez nem is gond.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Valójában ugyanis a boldogság nem akkor következik be, amikor már mindent elértél, amit csak akartál, hanem a boldogság maga a megtett út. Legalábbis annak kéne lennie. A fiam kedvenc filmjében, a Verdákban van egy nagyon jó gondolat (ezeket felnőtteknek is írják), ami arról szól, hogy volt idő, amikor az autók nem csak odaérni akartak az úticéljukhoz, hanem magát az utat is élvezték. Nem autópályán mentek, hanem kanyargós hegyi utakon, és élvezték a látványt útközben. Azon a késő esti órán a régi naplómat olvasgatva bevillant, hogy noha van már házam, gyerekem, kocsim és pulikutyám is, azért a közte levő út sem volt rossz 🙂 Akkor is, amikor albérletben laktunk, éppen nem volt pénzem, munkám, sem kocsim, minden napra jutott valamilyen tanulság, élmény vagy apró öröm. Élveztem a megtett utat, mert kihívásnak éreztem lehetetlennek tűnő helyzeteket megoldani.

De a végső tanulság mégsem ez, hanem valami egészen más. Most, amikor meg kellett fogalmaznom magamnak az új céljaimat, mindig belefutottam ugyanabba a csapdába. Mindig olyan célokat írtam fel, amik a jól megszokott sablont követték, ezért nem éreztem őket eléggé a magaménak. Persze, fontos, hogy építkezzünk vagy hogy lecseréljük a kocsit, de ez úgyis bekövetkezik, ez nem az a Nagy Cél, amiért érdemes küzdeni. Semmi világmegváltás nincs benne, semmi izgalom.

Mélyen a lelkembe kellett néznem ahhoz, hogy felismerjem, az igazi kihívások és célok azok, amik a saját legbelső vágyaimat teljesítik. És a lelke legmélyén senki nem vágyik luxusautóra… A lelke mélyén arra vágyik, hogy komolyan vegyék, ezért vesz luxusautót. Vagy elismerésre vágyik, ezért szeretne vezérigazgató lenni, vagy szeretetre, ezért szeretne új kapcsolatot és még folytathatnám. Amikor nekiállsz célokat kitűzni és leírni, akkor elsőként sokkal fontosabb a saját vágyaid tisztázása, mint a sablonos „gazdag szeretnék lenni” célok felsorolása. Mi az, ami miatt élvezed a célhoz vezető utat? Az elismerés, amit a sikereidért kapsz? Az izgalom, amit egy helyzet megoldása jelent? A rendszeres munka öröme, az, hogy folyamatosan van tennivalód? Keresd meg a belső lelki céljaidat, és élvezd az utat, máris azt veszed észre, hogy az életed maga a boldogság…

Vida Ági

http://www.gazdagmami.hu

2 thoughts on “Az igazi célok nyomában”

 1. A boldogság maga a megtett út. Igen, én is ezt mondom, erre jöttem rá. 15 évesen a pénz volt a fő célom, főleg azért, hogy átműttessem magam. Ez nem valósult meg, de például az igazit megtaláltam, és ezt csodaként élem meg. Az én extrém ízlésem mellett ez az is! :)))
  Van is egy versem erről az egészről:

  Semmi baj

  Részletek, akadályok, zaj, ó jaj!
  Az Élet ilyen, nem kell félni
  Menni kell csak, bátran élni
  Akarni, merni s tenni, tenni
  A szépet és jót észrevenni
  S az útnak örülni itt és most-
  Ezek a legfőbb feladatok.

  Ha a problémák mind elmúltak
  S a lelked már semmit sem vár
  Ha a görbék mind kisimultak
  S már minden egyhelyben áll
  Nincs már baj, ó jaj, csak a halál.

  Nincs már baj, ó jaj, csak a halál.

 2. Véletlenül van kétszer az utolsó sor. 🙂

Comments are closed.