Sárgaborsó főzelék indiai fűszerezéssel

Nem egy fotogén főzelék 🙂

Lássuk be a sárgaborsó főzelék lejáratta magát a menzán. Vagy szereti valaki, vagy nem. No, én ez utóbbi táborhoz tartoztam, mígnem egy este egy gasztrogyerektől elvárható lelkesedéssel és hozzáértéssel kiskamasz mackóm hosszasan előadást tartott a menzai sárgaborsóról, és arról, hogy szerinte hogyan kéne jól elkészíteni ! 🙂

Úgy tűnik, konyhai lelkesedésem és néhány tanulmányútja a Finomániára nem múlt el nyomtalanul. 🙂
A sárgaborsó csakis hideg téli napokon jöhet szóba. Az ablakon kinézve, ez a mai nap tökéletesnek látszott hozzá, egy alapos hólapátolás után, ideális étel. Akkor vágjunk is bele:
Hozzávalók (a szokásos nagycsaládos adag, tessen nyugodtan 2-vel, 4-gyel osztani):
50 dkg sárgaborsó
4 db vöröshagyma (közepes méretű)
2 ek zsír
6 gerezd fokhagyma (nagyobbak)
néhány szalonna bőrke
1 liter alaplé (csontlevesből)
Kashmir masala fűszerkeverék*
3 babérlevél
A sárgaborsót beáztatom néhány órára. A vöröshagymát megpucolom, aprítom, 2 ek. zsíron (igen, az egészséges konyhában is használunk ilyen gigantikus mennyiségben 🙂 zsírt, mert könnyen felszívódó és sokkal egészségesebb mint a finomított növényi olajok – vitatkozni a kommentben lehet) megpirítom. Amikor gyönyörű barna, ráöntöm a sárgaborsót és a húsleves alaplét. Annyi vízzel egészítem ki, hogy éppen ellepje.
3 babérlevelet teszek hozzá és lassan főzöm. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótlom. Lassú tűzön kell főzni, mert könnyen lekaphat.
Mikor kezd megpuhulni, hozzáadom a fűszereket, a sóval csinnyán bánok mert már az alaplé is sós. 2 tk Kashmir masala fűszerkeverékkel ízesítem, és a végén kerül bele a fokhagyma is, mert így van esély rá, hogy kiérződjön az íze.
Tálalás előtt kiveszem a babérlevelet és a szalonnabőrkéket. Egy-két kanálnyi pörkölttel tálalom, a pörköltlé még dob is az ízén. A tejfölt megint kifelejtettem belőle. 🙁 Ez ízlés kérdése, tálaláskor lehetne hozzákeverni, de nekünk valahogy nem hiányzott.
Még egy gondolat. Nincs rántás. Én soha nem készítek rántást. Mert egészségtelen. Nekünk elég sűrű lett a főzelék, hiszen a sárgaborsó picit szétfő, a leve önmagától besűrűsödik. Ha mégsem lenne elég sűrű, akkor botmixerrel egy keveset pépesítünk, az visszatesszük a főzelékbe, így önmagával sűríthetjük. Ez egyébként minden főzeléknél használható sűrítési mód.
* Kashmir massala fűszerkeverékkel való találkozásom egy külön történet. Most, itt röviden csak annyit jegyzek meg, hogy Kéner Zoltán szó szerint új ízeket hozott be a konyhámba. Ki is ő és mit is csinál? Nézzétek meg itt: http://www.fuszeresz.hu/
Bevallom, találkozásunk előtt az indiai étel nekem az ehetetlenül csípős fűszerezésű nagyon laktató szószós ételekben merült ki. Mígnem egy nagy zacskó indíai fűszerkeverékkel jöttem haza találkozásunk után. Már egy sima grillcsirke is átértelmeződik egy indiai szárnyas fűszerkeveréktől (erről lesz még szó a blogon), de egy sárgaborsó főzelék új életre lel a Kashmir masalától.
Mi is van benne?
Római kömény, koriander, kardamon, curry, kurkuma, chili, mustármag, bors, édeskömény, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, babér, szegfűbors.

Még egy gondolat. Az indiai fűszereket mértékkel kell használni, mert valóban nagyon tömények. Kevesebb néha több. Viszont olyan ízvilág nyílik meg előttünk, ami a magyar gyomornak élvezetes, csábító, és egyáltalán nem idegen, hiszen alapjáraton szeretjük a fűszeres ételeket.

Mackókonyha

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Légy te is kreatívabb!