Roston sült vadlazacfilé gyöngyhagymával, citromos-petrezselymes olajjal

Egy rendkívül egyszerű, de mégis nagyon ízletes fogást hoztam. Nagyon gyorsan elkészíthető és mivel egyáltalán nem hizlal, bátran fogyaszthatjuk, akár még késő este is. A lazac tökéletes fehérjeforrás, gazdag többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavban, ami kedvezően hat egészségünkre.

Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet vadlazacfilé
30 dkg ecetes gyöngyhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
2 evőkanál extra szűz olívaolaj + 2 evőkanál a sütéshez
ízlés szerint nagyszemű tengeri só
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:
A lazac szeleteket szárazra töröljük, mindét felüket megszórjuk sóval, borssal.
Grillserpenyőben egy-két evőkanálnyi olajat hevítünk, beledobjuk a kés lapjával összenyomott fokhagyma gerezdeket.
A lazacot, pár perc alatt, mindkét oldalán megsütjük. Ha bőrös lazacot használunk, akkor először a bőrös felével kezdjük a sütést 4-5 percig, majd a sima felét 3-4 percig süssük.

Egy kisebb serpenyőben két evőkanál forró olajhoz adjuk az apróra vágott petrezselymet és megfuttatjuk rajta, egy két perc alatt, majd hozzáadunk egy kiskanálnyi frissen facsart citromlevet.

Tálaláskor a lazac szeletek mellé halmozunk a lecsepegtetett gyöngyhagymából és a tetejére locsolunk a citromos-petrezselymes olajból.


Szilvásgombóc