Hatlapos krémes sütemény

Ezt a süteményt mi csak úgy emlegetjük, hogy „hatlapos” ami arra utal, hogy 6 lapot sütünk, amit finom krémmel töltünk. De van aki csak „szalakáli, vagy szalagárés” krémesnek hívja, mivel ez az egyik hozzávalója.
Évek óta sütöm ezt a süteményt, a család imádja, ünnep nem telhet el nélküle. Igaz, első hallásra ijesztő lehet, hogy hat lapot kell sütni hozzá, és persze, a tészta sütése közben áradó szúrós, szalmiákos szag sem kellemes, de nem kell megijedni, mert ha rutint szerzünk, már nem is találjuk annyira macerásnak. És a szag is csak addig tart, amíg sülnek a lapok. Megéri, mert a végeredmény kárpótol minket. Olyan süteményt kóstolhatunk, hogy örökre beleszeretünk ebbe a nem túl édes, enyhén karamelles-fahéjas csodába, ami szinte elolvad a szánkban, annyira puha és krémes.
Eleinte, sok különböző receptet próbáltam, aztán szokás szerint, kialakítottam a saját verziómat. Tudjátok, „ahány ház, annyi szokás” Ezért is osztom meg veletek.

Hatlapos krémes

Hozzávalók: 1 nagy gáztepsire való
adag
60 dkg liszt + a nyújtáshoz
2 db tojás
12 dkg zsír
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
1 csomag szalalkáli (tényleg így írják)
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
1 csipet só

A lisztet tálba szitáljuk, a szalalkálit langyos tejben feloldjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt a liszthez és jól összedolgozzuk, közepesen kemény tésztává. Majd hat egyforma darabra vágjuk és cipó alakra formázzuk. Lisztezett deszkán, egymás után vékonyra nyújtjuk őket és a gáztepsi hátulján egyenként 200 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Vigyázzunk vele, mert nagyon hamar megéghet. A tapasztalat szerint, egyre melegebb a sütő, így egyre hamarabb megsülnek a lapok. Miután megsültek, elkészítjük az alábbi hozzávalókból a krémet.

A krémhez:
1,2 l tej
20 dkg cukor
12 dkg vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
8 dkg liszt

A tetejére:
12 dkg ét, tortabevonó
5 dkg vaj

Hatlapos krémes

Elkészítés:
A krémhez a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a tej 3/4-ét és addig főzzük, míg a karamell teljesen elolvad benne. Közben a maradék tejben csomó mentesre keverjük a lisztet és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a karamelles tejhez és addig főzzük, míg besűrűsödik.

A még forró krémmel megtöltjük a lapokat szép sorban, úgy, hogy mindegyik lapra jusson a krémből. Kb. 2,5-3 normál merőkanálnyi megy egy lapra. A tetejét szabadon hagyjuk, mert azt csokival vonjuk be.
Amíg a csokit elkészítjük érdemes a sütemény tetejére rátenni a tepsit, (aljával lefelé) arra pedig, nehezékként egy vaskosabb szakácskönyvet és így tömöríteni a süteményt. Így eloszlik a krém és sima felületet kapunk a csokival való bevonáshoz.

A vajat egy edényben kisütjük, de úgy, hogy ne barnuljon meg, csak a vizet főzzük ki belőle. Majd levéve a tűzről beletesszük az apróra tört csokoládét és addig keverjük míg az teljesen felolvad. Persze, ezt helyesen gőz fölött kellene felolvasztani, de így sokkal egyszerűbb. Gyors mozdulatokkal elsimítjuk a sütemény tetején, miután elkezd megdermedni, villával hullámokat rajzolhatunk a csokiba, de hagyhatjuk simán is.

Hűtőbe téve pihentetjük, másnap szeletelve tálaljuk.
Úgy a legfinomabb, mielőtt kínáljuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felengedni.


Szilvásgombóc

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/