Újévkezdő terülj terülj asztalkám

Nehéz év vége és nehéz év kezdete. Azért a görögök mindig megadják a módját az ünneplésnek és a legfontosabb minden ünnepkor, az ünnepi étkek, ünnepi asztal elkészítése. Hihetetlen sokszínű és sokfajta a görög konyha, ezt azonban csak az tapasztalhatja meg, aki, mint én, sok sok éven át velük él, az egyszerű turistának szinte lehetetlen ezekbe belekukkantani. Mivel a különféle vidékek történelme egészen eltérő egymástól, ezért a konyhában is óriási különbségek vannak.

Teljesen más az észak Görögországi, macedón vidéki konyha, mint pl. a Jón szigetek konyhája, vagy a krétai konyha. A tegnapi ünnepi vacsorán főleg észak Görögországi jellegzetes ételek voltak. Eleinte arról volt szó, hogy a háziasszony nem fog túl sok mindent készíteni, mert egy nappal azelőtt Athénba kellett utaznia, így ideje nemigen volt a nagy főzőcskére, de nincs is szükség a túlzásokra. Ezért én is készítettem pár dolgot. Az eredmény egy roskadásig megtelt asztal, az ételek fele sem fogyott el, még mi is hoztunk haza.

Jöjjenek hát a képek és az újévi kívánságom, asztalunkon mindig legyen elég ennivaló!
Elöl a virslis kifli, amit én készítettem, mellette a jellegzetes “tigania” disznóhúsból, mellette két kistányér “dip”  (mártogatós) rockfort sajtból, a hús előtt házi balzsamecettel készült vegyes káposztasaláta.
Aztán jobbról balra, a fenti képen elkezdett irányt megtartva: tejszínes krumpli sütőben, mellette póréhagymás kolbász (észak Görögországi jellegzetes karácsonyi eledel), aztán az én kalácsom, ami az újévi “vasilopita” szerepét tölti be és egy érem van benne eldugva, mellette a 2012-s feliratú “salate de beuf” amit ugyancsak én készítettem és a modern salátástálat ajándékba hoztam a háziasszonynak, a kalács mellett egy jellegzetes észak Görögországi étel, aminek a nevét ötször megkérdeztem, de ötször elfelejtettem. Ez kb. 5 fajta húsból készült hideg eledel, leginkább a kocsonyához közelít az állaga.Aztán a három pita, illetve rétesek: darált húsos, csirkehúsos és sajtos (tiropita). Mellettük a túlsó oldalon pedig kocsonya.
Mindezek mellé a házigazda sütött egy adag házikolbászt is. Finom gyenge vörösbort iszogattunk, hogy csússzanak az étkek és beszélgetve, tárt karokkal és reményekkel fogadtuk az új évet!

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Légy te is kreatívabb!